Manifestació en defensa de l'Ebre el 5J a Barcelona

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Manifestació en defensa de l'Ebre el 5J a Barcelona

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Sota el lema "L'Ebre sense cabals és la mort del Delta", es convoca la "Riuada5J", contra del Pla Hidrològic.

L'organització convida a ser gotes d'aigua per fer una gran riuada de color blau pels carrers de Barcelona, el dia 5 de juny, dia del medi ambient, a les 12 del migdia a la Plaça Universitat. La jornada vol ser una gran festa a Barcelona per reivindicar el riu i el territori.

Les necessitats del riu

Les necessitats reals d'aigua del riu, sobretot del seu tram baix, estan recollides en la directiva marc de l'aigua europea, però, segons els informes de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, contrasten amb el pla hidrològic. La Plataforma en Defensa de l'Ebre expressa un cert optimisme perquè avaluacions tècniques i de funcionaris europeus donen suport a les seves reclamacions, i veuen la Comissió Europea com una aliada. D'altra banda, representants del Govern espanyol en funcions, es van desplaçar a Brussel·les la passada setmana amb els eurodiputats del PP i representants dels lobbys d'interès, per sol·licitar que la Comissió Europea no revisi el Pla Hidrològic de l'Ebre ( i del Tajo, també en discussió), al·legant que s'ajusten a la normativa europea.

L'aspiració de la jornada

En declaracions del seu portaveu Manolo Tomàs a Antena Caro, la Plataforma en Defensa de l'Ebre pot fer visible el suport social de la seva queixa amb la manifestació de diumenge, en contrast amb l'acció de lobby avaluada en 100.000 eur per 3 dies a Brussel·les exercida pel representants del govern espanyol en funcions.

La Queixa de la Plataforma, elaborada amb científics independents i assessorament legal de la Universitat Rovira i Virgili, té components tècnics i jurídics que expliquen els incompliments del pla hidrològic. La seva aspiració és que la Comissió Europea obri procediment d'infracció al govern espanyol, al tribunal d'Estrasburg i condueixi a la retirada del Pla Hidrològic aprovat extremis pel govern en funcions el passat 8 de gener per Reial Decret.

Tanmateix, la mobilització vol transmetre la importància de la salut del riu com a factor ecològic, però també social. El recurs principal de les terres de l'Ebre és l'Ebre i els seus sediments. Els aspectes tècnics del pla són ben coneguts pels especialistes. Però enguany es vol ressaltar també la part social i humana del territori, que rep directament els impactes ambientals del riu.

Una manifestació ebrenca

Sota el lema "L'Ebre sense cabals és la mort del Delta" la manifestació vol ser un esdeveniment festiu i participatiu "de color blau", i amb una empremta molt ebrenca. "Un aire festiu, alegre, il·lustrat per samarretes, logos, pancartes, música, però alhora ferm i tossut en la reclamació de la defensa del riu i del territori", explica Manolo Tomàs.

Una banda de música ebrenca obrirà la manifestació, tocant davant del tradicional nus. La primera pancarta, amb el lema principal, serà transportada exclusivament per membres de la plataforma.
Una segona banda i una segona pancarta donaran pas a les ong i entitats ambientals i socials que donen suport a la mobilització.
La música ebrenca novament, indicarà l'arribada de la tercera pancarta, en la que seran presents els representants polítics i les autoritats, amb el missatge "Respectem les directives ambientals europees"
Més música per anunciar la presència dels representants del Pirineu Aragonès i del País Valencià que donen suport. I finalment totes les persones vingudes des de diferents punts del territori per defensar l'Ebre.

Gran presència de músics solidaris, amb cantautors de música tradicional ebrenca i no ebrenca. No hi faltaran el Quico, el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, Riuenso i Pepet i Marieta i les jotes.
Finalment, es realitzaran 5 parlaments: des de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, els Jovens en Defensa de l'Ebre, el Col·lectiu Aigua és Vida, Enginyeria Sense Fronteres i Ecologistes en acció.
I es llegirà el manifest, elaborat amb el consens.

L'acte espera trobar el ressò mediàtic per arribar a Brussel·les.

#riuada5J

També es pot seguir la manifestació a través de la campanya #Riuada5J. Es tracta de publicar a les xarxes fotografies amb gotes d'aigua i l'etiqueta #riuada5J per expressar que cada persona és una de les gotes d'aigua que farà possible la que el 5 de juny hi hagi una gran riuada de color blau pels carrers de Barcelona.

Un suport transversal

Barcelona serà la llar de l'Ebre aquest diumenge acollint persones de l'Ebre, que encapçalaran la manifestació, i persones de tot el territori sensibilitzades amb la defensa del Delta de l'Ebre i disposades a actuar: han anunciat la seva arribada en una caravana d'autobusos des de Lleida, Girona, Pirineu Aragonès, Saragossa, la Catalunya Central, des de la Terra Alta...

La Plataforma en Defensa de l'Ebre percep una bona rebuda a Barcelona a la gent del territori. Consideren que la seva trajectòria de rigor i credibilitat els ha ajudat a trobar aliances naturals en l'àmbit dels especialistes ambientals de Madrid i Brussel·les, així com en les administracions catalanes.

Una gran xarxa d'ONG i entitats ambientals i socials, com Ipcena, el Grup de Defensa del Ter, el Voluntaris dels Parc natural del Delta de l'Ebre o Greenpecae, entre moltes altres, organitzacions sindicals, i partits polítics -excepte PP i Ciutadans- han mostrat el seu suport i anunciat que assistiran a la manifestació. Igual que en la manifestació de Tortosa, s'espera la presència de nombroses autoritats

Aquesta és la segona manifestació aquest any

50.000 persones es van desplaçar a Amposta (població de 20.000 habitants) a la manifestació del 7 de febrer, amb assistència de moltes autoritats i representats polítics. L'organització ha expressat diverses vegades l'agraïment de les Terres de l'Ebre al suport rebut del conjunt de la societat catalana.

Afegeix un comentari nou