Neix Amunt, el festival de muntanya amb caràcter de proximitat

LaviniaNext
Autor/a: 
Laura Gómez Charines
El Festival comptarà amb sis ponències que encaren el repte de l’alpinisme avui en dia. Font: Club Excursionista de Gràcia
Després de cada ponència els assistents tindran l’oportunitat d’apropar-se a les persones convidades i gaudir d’una conversa distesa. Font: Club Excursionista de Gràcia.
Després de cada ponència els assistents tindran l’oportunitat  d’apropar-se a les persones convidades i gaudir d’una conversa distesa Font: Club Excursionista de Gràcia
Després de cada ponència els assistents tindran l’oportunitat d’apropar-se a les persones convidades i gaudir d’una conversa distesa. Font: Club Excursionista de Gràcia
A les xerrades participaran ponents de primera línia mundial de l’escalada, l’espeleologia l’alpinisme inclusiu. Font: Club Excursionista de Gràcia
A les xerrades participaran ponents de primera línia mundial de l’escalada, l’espeleologia l’alpinisme inclusiu. Font: Club Excursionista de Gràcia

Neix Amunt, el festival de muntanya amb caràcter de proximitat

Autor/a: 
Laura Gómez Charines
LaviniaNext

Resum: 

El Club Excursionista de Gràcia, de Barcelona, celebra el seu centenari amb la creació d’Amunt, un nou festival de muntanya que tindrà lloc des de l’11 fins al 19 de novembre.

El Club Excursionista de Gràcia ha decidit prendre la iniciativa i crear Amunt, un festival de muntanya per celebrar que fa cent anys, tot i que des de l’organització tenen intenció de donar-li continuïtat i que l’esdeveniment es consolidi com a un referent dins el calendari dels festivals de muntanya.

En aquesta primera edició, que se celebrarà des de l’11 fins al 19 de novembre en tres espais diferents -exterior, bar i auditori- del Centre Artesà Tradicionàrius, participaran ponents de primera línia mundial de l’escalada, l’espeleologia i l’alpinisme inclusiu i es preveu unes 2.400 assistents -entre públic i ponents-.

L’origen del Festival Amunt

La idea sorgeix arran la tradició que té el Club Excursionista de Gràcia de fer sessions de cinema, i col·loqui posterior, amb el Cicle de pel·lícules Josep Maria Rodés. Tal com explica el president de l’entitat, José Lloret, "es generava un ambient molt càlid i agradable per compartir la impressió de les pel·lícules que visionàvem amb un entrepà i una beguda".

Van pensar que aquest ambient de proximitat i intimitat el podien fer en format extensiu amb ponències -o un altre esdeveniment- i en acabat allargar-ho al bar perquè, segons recalca Lloret, "el moment de compartir després de l'activitat és la part més important perquè és on convius, on intercanvies tot el que has viscut i on es genera el vincle".

Segons el president del Club Excursionista de Gràcia el que diferencia l'Amunt d'altres festivals de referència en l'àmbit internacional de la província de Barcelona és la proximitat perquè "l'Amunt busca compartir informalment amb els ponents que formen un cartell de primer nivell". Lloret recorda que "al muntanyisme es generen vincles de vida que resten per sempre i aquest esperit de muntanya és el que volem transmetre a la gent en el festival".

Ponents de renom internacional

El Festival comptarà amb sis ponències que encaren el repte de l’alpinisme avui en dia, des de diferents perspectives per posar en relleu la igualtat de gènere, la inclusivitat i la sostenibilitat de les accions que duen les persones aficionades a l’excursionisme i l’alpinisme dins del món de l'aventura muntanyenca.

Tindrà la participació de ponents de primera línia mundial de l’escalada, l’espeleologia i l’alpinisme inclusiu. Entre els convidats, cal mencionar a Sean Villanueva, escalador i alpinista belga; Sílvia Vidal, muntanyenca i alpinista catalana; Marc Toralles i Bru Busom, alpinistes catalans i guies d’alta muntanya (UIAGM); Sonia Casas, alpinista i escaladora bilbaïna; Sergio García-Dils, espeleòleg i arqueòleg sevillà, i Albert Guàrdia i Eloi Vila, escaladors catalans.

Després de cada ponència les assistents tindran l’oportunitat d’apropar-se a les persones convidades i gaudir d’una beguda amb elles en el bar del Tradicionàrius on tothom podrà conversar de forma distesa i compartir experiències, sensacions i neguits.

Activitats paral·leles

L’oferta del Festival no solament gira entorn de les ponències, sinó que hi ha programades una quinzena d’activitats, com ara presentacions de llibres -com el que s’editarà del Centenari del Club Excursionista de Gràcia-, premis de fotografia, tallers de prevenció i altres iniciatives "per difondre tot el que és la cultura de muntanya", explica Lloret.

Com a cloenda del festival, l’organització d’Amunt ha tancat el concert del grup de folk RIU, els guanyadors del IV Concurs Sons de la Mediterrània, un conjunt de sis joves catalans que fan música d’estil folk amb melodies populars i tradicionals dels Països Catalans.

Venda anticipada d’entrades

Les entrades individuals i els abonaments -hi ha un per a tres dies i un altre per als sis que dura el festival- ja es poden adquirir al web oficial i tenen un preu especial fins al 20 d’octubre. Cadascuna d’elles inclou una beguda al bar del Tradicionàrius que es podrà gaudir després de cada ponència, per donar als assistents l’oportunitat de conversar de forma propera amb els ponents en un ambient distès.

Les persones que estiguin federades podran gaudir d’un 10% de descompte addicional en les entrades individuals, per obtenir-lo s’ha de fer servir el codi SOMMUNTANYA a l’hora de la compra.

Història del CEG

El Club Excursionista de Gràcia va néixer el 13 de gener de 1922 per la iniciativa de tres joves graciencs. Des d’aleshores l’entitat s’ha convertit en un referent de l’activitat excursionista de Catalunya: ha dut a terme importants fites esportives -és l’organitzador de la històrica marxa Matagalls-Montserrat, i de la recent Directa al Tibidabo- i els seus associats han assolit cimes de més de 8.000 metres com ara l'Everest, Shisha Pangma, Cho Oyu, Dhaulagiri, K2, Annapurna o Makalu.

També té prou importància la revista de l'entitat, ‘Mai Enrera’, on han escrit persones tan destacades com Joan Amades, Salvador Espriu, Josep Maria de Sucre, Pau Vila o l'editor Rafael Dalmau. A més a més, ha treballat fomentant els estudis de la Vila de Gràcia amb la creació de l'Arxiu de Gràcia a 1927 -el Club va fer una donació d'aquest valuós fons a l'Ajuntament de Barcelona i ara està dipositat a la Biblioteca Jaume Fuster-.

Afegeix un comentari nou