Àmbit de la notícia
Ambiental

No a la MAT Selva intensifica la seva lluita per derogar un projecte "anacrònic, despòtic i nociu"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • La Plataforma No a la MAT Selva es va reunir al Congrés amb representants gironins i amb la majoria de partits d’altres circumscripcions.
    La Plataforma No a la MAT Selva es va reunir al Congrés amb representants gironins i amb la majoria de partits d’altres circumscripcions. Font: No a la MAT Selva
  • S'han presentat més de 1.500 al·legacions contra el ramal de la MAT.
    Es van presentar més de 1.500 al·legacions contra el ramal de la MAT. Font: No a la MAT Selva Font: No a la MAT Selva
  • El projecte compta amb el rebuig de la ciutadania, diversos municipis i gran part de l'arc polític.
    El projecte compta amb el rebuig de la ciutadania, diversos municipis i gran part de l'arc polític. Font: No a la MAT Selva

La plataforma es va reunir al Congrés amb la majoria de partits, amb els quals va fer una declaració conjunta, i ha iniciat una campanya internacional amb l'objectiu d'anul·lar el projecte de la MAT i la Subestació de Riudarenes.

 

"Malgrat mantenir mobilitzacions massives durant més d’una dècada; malgrat que hi hagi informes tècnics molt concloents dient que no cal i que hi hauria alternatives millors; i malgrat haver aconseguit tots els acords institucionals possibles que insten a la derogació immediata del projecte, el Ministeri inexplicablement encara no ho ha fet i segueix endavant". Així descriu, Xavier Amat, portaveu de la plataforma No a la Mat Selva, la situació actual del projecte del ramal i la subestació de la MAT de Riudarenes.

I és que, després de molts anys de lluita, els suports institucionals, i just després de presentar 1.700 al·legacions contra el projecte, el ministeri per a la Transició Ecològica (MITERD) va incloure fa uns mesos aquesta subestació i la línia del ramal de la MAT en la planificació del 2021-2026, quelcom que des de la plataforma es va veure com un "menysteniment" a unes al·legacions que eran una mostra del fort rebuig general mostrat per la ciutadania.

Així, des de No a la MAT Selva van decidir intensificar la seva lluita per aconseguir la definitiva derogació d'un projecte que, tal com assenyala Amat, és "anacrònic, despòtic i nociu". Amat explica que la plataforma ha accelerat la seva lluita a través diversos suports, accions i mobilitzacions, com ara la declaració institucional que va realitzar la Diputació de Girona demanant la derogació del projecte i l'inici d'una campanya internacional per denunciar aquesta situació.

Recentment, la plataforma ha donat passes endavant envers la derogació del projecte sumant una nova acció i suports amb la reunió que van mantenir algunes membres de No a la MAT Selva amb la majoria de partits amb representació del congrés dels diputats a Madrid, com ara el PSC-PSOE, Esquerra, En Comú Podem, PdeCAT, Junts, Más País i Compromís. A la reunió se'ls va presentar i actualitzar la informació sobre el projecte del ramal i la subestació de 400 kV de Riudarenes.

Des de la plataforma afirmen que, amb aquesta trobada, s’ha reafirmat la unitat política, que es manté d’ençà de l’aprovació de la PNL l’any 2016 i que insta al govern espanyol a derogar el projecte. Amat explica que la Plataforma realitzarà encara més accions "per denunciar a tots els nivells possibles aquest incompliment dels acords de derogació i de les diferents directives europees" explica. "Cada dia que passa és un dia amb més raons, més suports i més a prop de la derogació", sentència.

Campanya internacional

Amb l'objectiu de fer arribar i denunciar a la Comissió Europea els incompliments del govern espanyol amb el projecte del ramal i la subestació de la MAT de Riudarenes, des de la plataforma No a la MAT Selva han engegat una campanya internacional que consta d'un vídeo-denúncia en dotze idiomes diferents, una petició mitjançant la plataforma Avaaz on la qual la ciutadania de tot el món poden donar-hi suport i una sèrie d'accions al Parlament Europeu i la Comissió Europea.

El vídeo presentat per a la campanya denuncia, entre d’altres, l’incompliment per part del govern espanyol de diferents directives europees de protecció d’hàbitats i d’aus. Concretament, l’afectació seria sobre cent vint espècies, cinquanta d’elles en risc d’extinció, i tretze hàbitats protegits d’interès comunitari:

Des de la plataforma valoren el bon funcionament d'una campanya que s'ha iniciat com a resposta a la decisió del Ministeri d'incloure el projecte del ramal i subestació a la planificació estatal 2022-2026. La petició 'Save-Forest' que es duu a terme a Avaaz va superar, en poques hores, el mig miler de suports i ja està a prop dels 1.500. Un d'ells, un de molt especial, el de John Seed, ecologista australià que és referent mundial defensor dels boscos i un dels fundadors del moviment de l'Ecologia Profunda.

Pots signar la denúncia a través d'aquest enllaç. Aquesta petició a Avaaz de la campanya internacional de No a la Mat Selva, se suma a la que en l’àmbit local està activa amb més de 5.250 suports de diferents personalitats i entitats del territori.

Caminada reivindicativa

El 19 de juny, la plataforma No a la MAT Selva organitza una caminada reivindicativa a Santa Coloma de Farners fins al Castell de Farners. Serà allà on, segons Amat, la plataforma durà a terme diversos actes amb personalitats per tal de denunciar aquesta problemàtica que, malauradament, s'està replicant en altres zones del territori en forma de projectes de línies de molt alta tensió que han proliferat a Catalunya en els darrers anys.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari