Àmbit de la notícia
Ambiental

Ciència ciutadana contra els residus del mar

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  •  El projecte Platja Neta té un triple objectiu: pedagògica, científica i polític.
  • Valoració dels principals residus trobats a platges i mar
    Valoració dels principals residus trobats a platges i mar
  • A través de la ciència ciutadana les dades dels residus recollits serveixen per elaborar informes i reclamar acciona polítiques.
    A través de la ciència ciutadana les dades dels residus recollits serveixen per elaborar informes i reclamar acciona polítiques.
  • Platges netes proposa tres formacions teòric-pràctiques per a grups de voluntariat ambiental al llarg de la costa catalana
    Platges netes proposa tres formacions teòric-pràctiques per a grups de voluntariat ambiental al llarg de la costa catalana

El projecte Platja Neta proposa a entitats i grups de voluntariat aportar dades sobre la contaminació del mar que detectin en les seves sortides. És un projecte de ciència ciutadana per lluitar contra els residus al mar.

 

Veiem com cada dia més grups de voluntaris s'apropen a recollir residus de les platges i els espais naturals. Estan consolidades iniciatives com Let's Clean Up, mentre en sorgeixen de noves com Ultra Clean Marathon o Trash Challenge, i es creen grups de voluntariat a tot Catalunya com Pure Clean Earth, Osmon o Platges Netes Llançà.

D'altra banda aquest any hem vist els moviments socials posar la mirada de la societat sobre mediambient i reivindicar una acció real per protecció de la Terra, com Fridays For Future i Extinction Rebellion.

Indicadors de que hi ha una demanda social per afrontar de forma contundent les problemàtiques ambientals, com la contaminació del mar i el canvi climàtic. Val a dir que estretament relacionades, ja que el mar captura la major quantitat de CO2 generat a la terra i allibera oxigen.

Objectiu pedagògic, científic i polític

La reivindicació per exigir una acció política de les entitats dels grups de voluntariat pot i ha d'anar acompanyada d'estudis, i les entitats poden participar en l'elaboració d'informes científics sobre l'estat del mar. La ciència ciutadana és l'eina que permet que tota persona voluntària aporti les dades que identifica.

Per aquest motiu ha nascut el projecte Platja Neta. Les associacions eco-union, Xarxa per la Conservació de la Natura i Surfrider, s'han unit  amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat, per crear un programa per capacitar el voluntariat ambiental a l'aportació de dades dels residus recollits a les platges, segons els protocols homologable amb la recerca. El projecte té un triple objectiu: pedagògica, científica i polític.

El protocol intenta posar en comú les diverses metodologies l'Estrategia marina europea, MSDF, l'app Marine Litter Watch de l'Agència Europea de Medi ambient, el programa Miteco del Magrama,  Ministeri de medi ambient, i iniciatives d'organitzacions com el formulari MarNova, el d'Ocean Conservancy, o el d'Ocean Iniciative, a partir del Marine Litter Watch.

Tres sessions formatives

El mes de juliol estan previstes tres sessions formatives per a entitats ambientals i per a grups de voluntariat. Consistiran en una presentació teòrica del protocol de mostreig, per explicar com identificar les dades dels productes trobats a les platges i el mar i com reportar-les.

La formació teòrica estarà seguida d'una sortida pràctica, és a dir una neteja de platges. N'hi ha previst una a la costa de Girona, a un municipi de la Costa Brava, una sessió a l'àrea Metropolitana de Barcelona, una sessió al Delta de l'Ebre, i una sessió a la Platja de Castelldefels.

Cal recordar que també es poden monitorar els residus trobats a rius i llacs i per tant la participació és oberta també a entitats i grups de voluntariat d'àrees interiors.

Per informació es pot contactar amb eco-union o la Xarxa pel la Conservació per la Natura.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari