Nuria Vega: “Volem compartir l'aventura d’impuls del primer Supermercat Cooperatiu de Barcelona”

Colectic
Autor/a: 
Montse Rosell
 Font:  Supermercat cooperatiu
El Supermercat Cooperatiu i Participatiu de Barcelona impulsa un canvi en el model de consum FONT: Supermercat Cooperatiu i Participatiu de Barcelona
 Font: Supermercat cooperatiu
'Coopero perquè em toca' convida a través de les xarxes a fer-se sòcies del Supermercat FONT: Supermercat Cooperatiu i Participatiu de Barcelona
 Font: Supermercat cooperatiu
La campanya té una doble intenció de captació i notorietat FONT: Supermercat Cooperatiu i Participatiu de Barcelona

Nuria Vega: “Volem compartir l'aventura d’impuls del primer Supermercat Cooperatiu de Barcelona”

Autor/a: 
Montse Rosell
Colectic

Resum: 

‘Coopero perquè em toca’ és la nova campanya que ha llançat el projecte a través de les xarxes socials.

El projecte de Supermercat Cooperatiu i Participatiu de Barcelona té clar que amb el menjar no s’hi juga. Ara bé, la nova campanya ‘Coopero perquè em toca’ ens convida a fer una variació del joc de l’oca i el seu conegut ‘i tiro perquè em toca’.

La iniciativa pretén empènyer la creació d'un supermercat cooperatiu a la ciutat comtal impulsant un canvi en el model de consum. Ens en parla de tot plegat la sòcia del Supermercat Cooperatiu i Participatiu de Barcelona, Núria Vega.

Ens podries explicar en què consisteix ‘Coopero perquè em toca’?

És la dinàmica de joc que hem proposat a les nostres seguidores a xarxes socials per convidar tres persones a fer-se sòcies del Supermercat.

Als tres noms de persones, els recomanem sumar-hi tres raons o motius pels quals creuen que els pot interessar el projecte del Supermercat Cooperatiu i Participatiu de Barcelona. Vull destacar com a important que aquestes raons o motius poden ser fins i tot tres idees que tinguin força!

Com a cirereta final, els animem a utilitzar el hashtag #coopemtoca.

Quins objectius persegueix la campanya?

La finalitat principal és dinamitzar el nostre col·lectiu de simpatitzants amb l’objectiu que acabin de fer-se sòcies del projecte o bé que contribueixin a donar visibilitat a la iniciativa. Per tant, té una doble intenció de captació i notorietat.

Una iniciativa que es basa sobretot en la participació...

Efectivament. El nostre és un projecte col·lectiu que sense el suport de les persones no és res. Per això hem engegat aquesta campanya perquè, amb una dinàmica que inspira el joc, volem compartir aquesta aventura d’impuls del primer Supermercat Cooperatiu de Barcelona. Per fer-ho, estem compartint quins són els nostres valors, la nostra missió com a projecte.

Un projecte col·lectiu que sense el suport de les persones no és res

Qui pot fer una ‘partida’ a ‘Coopero perquè em toca’?

Qualsevol persona pot participar-hi. Si ets sòcia del projecte, pots explicar de primera mà la teva experiència, les teves motivacions personals. L’objectiu al cap i a la fi és deixar córrer les teves sensacions sobre el projecte.

I si no sóc sòcia?

Si encara no ho ets, també pots nominar alguna amiga, familiar... que consideris que li pot agradar o que pot estar interessada a impulsar un projecte com el nostre.

Haurem de donar voltes doncs a qui podem nominar...

Segurament si pensem en una alimentació sostenible, en persones que compren en botigues de barri o en cooperatives, que cuiden la seva alimentació, ens ve al cap més d’una persona. Si a això li sumem que estem convidant a les consumidores a fer-se sòcies i ser propietàries del seu súper, possiblement, ens vindran al cap moltes més interessades!

Demaneu tres raons per les quals penseu que pot ser d’interès el Supermercat. Deuen estar ja apareixent alguns bons motius.

Doncs estan sortint diferents idees. Aquestes van des d'enfortir la pagesia de proximitat, perquè es vol poder comprar a un supermercat amb valors de justícia social i ambiental; a poder fer una compra sostenible i saludable a bon preu. A això, podem sumar-hi idees que donen rellevància a la comunitat i a com el supermercat pot ser un espai de cures.

I en el teu cas, quins motius donaries per associar-se?

La idea que sigui una iniciativa sense ànim de lucre, en forma de cooperativa, que aspira a transformar el consum des de la participació de les sòcies en el supermercat, fent una dedicació de temps.

El fet que hi hagi un resultat directe de poder consumir productes de qualitat a preus assequibles. Tot plegat és el que em motiva a formar-hi part.

Què han de fer les persones que decideixin fer-se sòcies?

Han de pagar 90 euros de capital social obligatori per formar-hi part. Aquesta és una única aportació retornable, que han de pagar tant les sòcies col·laborades, que són aquelles persones que no tenen clar si consumiran una vegada obrim les portes del supermercat, com les sòcies consumidores.

La singularitat del model fa les sòcies consumidores, simplement pel fet de consumir, es comprometin a fer una dedicació de temps, de 3 hores al mes, una vegada obrim el supermercat.

A què es destinaran aquestes hores?

Bàsicament a tasques específiques pel funcionament del Supermercat i podran ajustar-se a les diferents necessitats de les sòcies. Estem treballant a concretar aquests mecanismes, perquè al cap i a la fi, pretenem fer un projecte integrador que faciliti el consum.

Pretenem fer un projecte integrador que faciliti el consum

Per a les que ja estan convençudes, quin seria el següent pas?

Fer-se sòcia és molt fàcil, només cal entrar al nostre web i unir-te al projecte.

Pel que fa als valors del Supermercat Cooperatiu Participatiu de Barcelona. Quins creus que serien?

Els valors del projecte són la proximitat, la transparència, la cooperació, la sostenibilitat, la confiança, la sobirania, la inclusió i els feminismes, entesos tots ells com línies verdes que ens marquen el camí a seguir.

La distinció i valor que aporta el projecte versus altres alternatives és poder comprar productes de qualitat i ecològics a un preu més assequible.

Poder comprar productes de qualitat i ecològics a un preu més assequible

Quan i on teniu previst que puguem anar a comprar-hi?

Necessitem ampliar la nostra base social per poder avançar en el finançament. Ens agradaria poder arribar a finals d'any anunciant la data d'obertura. Actualment estem cercant local als barris que van des de Sant Andreu fins al Clot, al voltant de la Meridiana.

El 2021 Barcelona serà Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible i, sens dubte, ens agradaria gaudir de la fita, amb el supermercat ja en marxa.

Quins productes hi podem trobar?

Actualment el supermercat no està obert. En la fase operativa en la qual estem submergides actualment hem constituït un grup de compres que, entre altres coses, té com a objectiu acabar d’aterrar els criteris de consum.

El model ‘Food Coop’ ofereix principalment productes de proximitat i agroecològics, però també incorpora productes convencionals. Així doncs, el que estem treballant passa per aconseguir un projecte accessible que garanteixi, a la mateixa vegada, consumir productes d’una manera coherent amb els nostres valors.

Un projecte accessible que garanteixi, a la mateixa vegada, consumir productes d’una manera coherent amb els nostres valors

Com és que una iniciativa com aquesta, tan arrelada a altres països, ha tardat tant a arribar a una ciutat com Barcelona?

Park Slope Food Coop és una cooperativa que surt l'any 1973 a Nova York. Des de llavors fins, per exemple, el naixement de La Louve , a París, passen 43 anys en què no només ha canviat la connectivitat al món, la manera com les persones ens comuniquem, sinó també la manera com ens relacionem amb el menjar, els nostres hàbits, els espais on podem consumir productes de proximitat... Ha canviat l'oferta i la consciència sobre el model de consum. Anem al detall...

I tant!

A Barcelona, la memòria de les cooperatives històriques de consum, a finals del segle XIX ja ens demostra el potencial transformador del consum cooperatiu. Des de llavors, amb el ressorgiment amb les cooperatives i grups de consum, a partir dels anys 90 del segle XX, hem vist com l’oferta i la consciència de les consumidores per consumir responsablement, ha anat en augment.

L'experiència d’aquests col·lectius, en un context en el qual sorgeix el debat del canvi d'escala en el cooperativisme agroecològic, juntament amb la projecció del documental Food Coop, que explica l’experiència de Park Slope, són la llavor que farà possible el nostre projecte a la primavera del 2018. Una alternativa més cap a facilitar el consum conscient.

Tornem a la campanya ‘Coopero perquè em toca’. Fins quan s’allargarà?

La campanya finalitzarà el dinou de març just abans del nostre segon aniversari. Encara que és una iniciativa que esperem anar reaprofitant en el temps.

Dos anys veient créixer el projecte. Què teniu pensat fer per celebrar l’aniversari?

‘Save the date’! Un any més, volem fer una gran festa per trobar-nos amb els nostres simpatitzants i ara ja sí, convidar-los a formar-hi part. D'aquesta forma, en el marc de la Setmana de Consum Responsable, el pròxim 22 de març serem al Mercat de Pagès de La Sagrera organitzant una activitat infantil oberta a tota la família i un vermut musical amb tertúlia inclosa la qual estem acabant d'organitzar. Serà un espai obert on qualsevol persona podrà apropar-se i fer-se sòcia del Supermercat!

Aviat a través del nostre web i xarxes socials podrem facilitar-vos més destall, no obstant això, ja podem convidar-vos!

Afegeix un comentari nou