Àmbit de la notícia
Ambiental

Organitzen una recollida de deixalles per denunciar les conductes incíviques del "boom" boletaire

  • Imatge d'un boletaire.

La jornada "Caçadors de Deixalles" es durà a terme el proper 31 d'octubre a Saldes (El Berguedà). En els darrers anys una de les activitats que ha sofert un augment més important d'aficionats és la recol·lecció de bolets, fins al punt que en molts municipis l'impacte que deixen els "caçadors de bolets" no és gens menyspreable.

Les activitats de lleure que es practiquen a la natura són un gran atractiu turístic i ajuden, sens dubte, a dinamitzar els pobles propers. Ara bé, sovint aquestes activitats sense cap mena de control ni regulació, ocasionen uns efectes negatius sobre l'entorn natural. En aquest sentit, l'acumulació de deixalles, la circulació motoritzada, l'erosió, el trepig del sòl, l'arrencada de plantes, l'ocupació de finques privades, etc. Són alguns dels impactes nocius que amenacen la conservació dels hàbitats i ecosistemes del Prepirineu català i d'altres indrets del país.

És per això que el Grup de Defensa de la Natura del Berguedà, l'Associació d'Amigues i Amics del Pedraforca i DEPANA, amb la col•laboració de l'Ajuntament de Saldes, organitzen una recollida de residus a Saldes a fi de denunciar públicament aquest fet i exercir de "caçadors de deixalles".
 
Aquest dissabte 31 d'octubre, fes de Caçador de deixalles!
La jornada tindrà lloc a les 10 del matí a la Font Freda, situada a dos quilòmetres del refugi de la Pleta de la Vila (carretera de Saldes a Gósol, trencall a l'esquera pel Coll de la Trapa i seguint la pista del Coll de Pradell).
 
Amb aquesta jornada de restauració ambiental els organitzadors pretenen posar en valor el patrimoni natural i paisatgístic de la zona, així com sensibilitzar, conscienciar i donar a conèixer la riquesa micològica i forestal del Prepirinenc català i, la seva fragilitat.
 
Per últim, el Grup de Defensa de la Natura del Berguedà, l'Associació d'Amigues i Amics del Pedraforca i DEPANA demanen a les administracions competents que s'estableixi un marc legal per a la recol·lecció de bolets, a fi d'ordenar i limitar els efectes col·laterals del "boom boletaire" dels darrers anys. Se seguirien, d'aquesta manera, les iniciatives vigents a d'altres comunitats autònomes com Euskadi, Aragó i Navarra.

Des de DEPANA demanen que les mesures legals es dirigeixin a evitar la recol·lecció abusiva de bolets i les pràctiques incíviques.
 
Destacar que, en els darrers temps, micòlegs, ambientòlegs i experts en gestió forestal es mostren conformes amb la necessitat d'una regulació a nivell català, tal i com venen exigint veïns i naturalistes, a fi de que la normativa permeti recol·lectar i beneficiar-se, si s'escau de manera sostinguda, dels nostres boscos. Evitant així les pràctiques abusives que amenacin la conservació del patrimoni micològic dels boscos catalans.
 
Més informació cliqueu aquí.
 
 
 

 

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari