Primera guia de participació ciutadana per conèixer la biodiversitat marina del Barcelonès
Comparteix
Són més de 200 espècies fotografiades les que recull el projecte de ciència ciutadana dirigit pel col·lectiu Anèl·lides.
L'organització mediambiental Anèl·lides, amb la col·laboració del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Institut de Ciències del Mar, llancen un recull d'imatges i dades sobre la fauna i flora marines de la costa de Barcelona, Sant Adrià del Besòs i Badalona. La guia ha estat possible gràcies a les fotografies aportades per les persones col·laboradores del projecte de ciència ciutadana UrbamarBio: explorant la biodiversitat marina a través de la ciència ciutadana.
Des del 2016, Anèl·lides treballa per donar a conèixer la biodiversitat marina barcelonina i apropar la ciutadania al mar. "Les platges de Barcelona, tot i ser molt massificades i urbanitzades, segueixen sent part del mediterrani i concentren molta biodiversitat", assegura Andrea Comaposada, fundadora d'Anèl·lides. Eriçons, estrelles de mar, anemones i diversos tipus de meduses són algunes de les espècies més comunes.
Anèl·lides ha anat evolucionant al llarg dels anys. Va començar donant cobertura a les platges de la capital catalana, i s'ha anat estenent cap a Badalona i Sant Adrià del Besòs. "Fa anys que recopilem dades i fotografies de la fauna i flora de la zona", destaca Comaposada. "En els cinc anys que portem actives hem reunit fins a 7.000 observacions i 600 espècies registrades", afegeix.
La guia participativa és la suma de tots els esforços dedicats al llarg dels anys per reunir dades i conèixer l'estat de la biodiversitat marina barcelonina. No ha estat fins aquest any que, gràcies a la subvenció de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT), van poder publicar el llibre, considerat la primera guia que existeix del barcelonès. L'aspecte participatiu és el que més la caracteritza. "La guia està feta amb la gent i per la gent", recalca la fundadora. que explica que "és el resultat del treball de més de 200 persones que ens han ajudat a recopilar imatges".
Per fer-ho, l'entitat organitza immersions lleugeres orientades a l'educació ambiental i la conservació marina. No ofereix un exercici lúdic com a tal, sinó que s'enfoca en transmetre als assistents el respecte per la biodiversitat i la contribució a la seva conservació. "Sempre diem que quan entrem a l'aigua nosaltres som els visitants", expressa Comaposada. "Encara que siguin platges urbanes, també alberguen ecosistemes vius i les hem de respectar", considera.
Posidònia Activa
A banda del projecte d'UrbamarBio, Anèl·lides gestiona una altra iniciativa de ciència ciutadana: Posidònia Activa. Un programa que pretén cartografiar el fons marí d'àrees no protegides de la Costa Catalana, amb el propòsit de localitzar les praderies de Posidònia oceànica i estudiar la biodiversitat associada.
Gràcies al suport econòmic de la FECYT, Posidònia Activa va començar a principis del 2020 a investigar la zona pertinent a Creixell i Roda de Barà. Enguany l'estudi s'estén a Coma-Ruga i Sant Salvador, amb l'objectiu d'abastar cada any una part més de la costa catalana. La missió del projecte és no deixar cap espai marí del litoral català sense mostrejar, per tal de buscar solucions per protegir aquesta planta marina tan important per l'ecosistema Mediterrani.
En aquesta segona fase del projecte, l'entitat ha decidit impulsar una campanya de finançament col·lectiu per poder cobrir les despeses imprevistes que impliquen les immersions en zones més extenses com són les costes de Coma-Ruga i Sant Salvador.
Afegeix un nou comentari