Àmbit de la notícia
Ambiental

Ramats de foc: pastures que canvien el paisatge i controlen els incendis

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ariadna Roca
  • Ramats de foc aporta un valor afegit al producte que rep el consumidor.
    Ramats de foc aporta un valor afegit al producte que rep el consumidor. Font: Diego Espada
  • L'objectiu de la Fundació Pau Costa és que Ramats de Foc arribi a tot Catalunya.
    L'objectiu de la Fundació Pau Costa és que Ramats de Foc arribi a tot Catalunya. Font: Diego Espada
  • El gremi de carnissers de les comarques de Girona dóna a conèixer el projecte al públic.
    El gremi de carnissers de les comarques de Girona dóna a conèixer el projecte al públic. Font: Diego Espada

La Fundació Pau Costa, Bombers de la Generalitat, i persones ramaderes i carnisseres de la província de Girona, treballen en la gestió del risc d’incendis mitjançant el pasturatge en zones forestals.

L’impacte humà i el canvi climàtic han comportat una alteració en el règim d’incendis. Cada vegada hi ha focs més grans i virulents que es propaguen a gran velocitat i que escapen del control dels mecanismes d’extinció.

Segons indica el CREAF, a l'Estat espanyol, entre 2002 i 2012, va haver-hi dos-cents cinquanta-dos grans incendis que van calcinar prop d’un milió d’hectàrees i van costar la vida a gairebé cent persones. 

A la conca Mediterrània, aquests focs descontrolats es deuen, en part, a la gran quantitat de boscos no gestionats, que són molt més vulnerables als incendis. Davant aquesta problemàtica, els experts defensen que l'extinció no és l'única solució i que cal fer un treball previ en la gestió sostenible de paisatges forestals per evitar que es produeixin més catàstrofes. 

La ramaderia extensiva és una pràctica tradicional que aporta importants beneficis a la societat i un d’ells és la conservació del paisatge i la gestió del risc d’incendis. Però, des de fa anys, l’escassa presència de ramats en zones forestals ha comportat la formació de masses forestals més propenses a la propagació d’incendis.

Per aquest motiu, l’any 2016 la Fundació Pau Costa i els Bombers de la Generalitat de Catalunya van començar a treballar plegats en el projecte Ramats de Foc. Una iniciativa que aprofita la sinergia del sector forestal i ramader i articula una cadena de producció de productes carnis i làctics procedents de ramats que pasturen en àrees forestals estratègiques. Amb aquest segell, el consumidor identifica que està comprant un producte que té com a valor afegit la prevenció d’incendis.

Origen dels Ramats de Foc

Aquesta idea va néixer amb l’objectiu de “reactivar a l'economia rural de la província de Girona, que és un actiu en la gestió del territori”, explica Guillem Canaleta, tècnic de la Fundació. 

“Després de parlar amb el gremi de carnissers de les comarques de Girona vam presentar el projecte a la Fundació Carasso i ens van donar el seu suport, gràcies al qual, a principis del 2017, vam poder començar amb la implementació de Ramats de Foc”, afegeix Canaleta sobre l’origen d’aquesta iniciativa.

Els actors que hi intervenen

La coordinació de Ramats de Foc la porta la Fundació Pau Costa, però perquè el projecte sigui possible es necessiten diversos actors: els ramaders, el gremi de carnissers de les comarques de Girona, que són qui expliquen al públic el valor afegit dels productes; els Bombers de la Generalitat, que identifiquen les zones estratègiques; i el Departament d’Agricultura, que comprova que els ramaders han estat pasturant i que ha complert amb els objectius.

Altres agents implicats són els propietaris forestals -que autoritzen les pastures en les seves finques-, escorxadors, veterinaris, agents rurals i consumidors.

El futur dels Ramats de Foc

“El primer pas és tenir nous ramaders per tenir nous establiments i vendre més”, explica el tècnic de la Fundació Pau Costa sobre el futur del projecte. A més a més, el seu gran objectiu és arribar a tot Catalunya. “Ara mateix estem mirant de començar Ramats de Foc a Tarragona, on hi ha interès”, afegeix Canaleta.

Encara que la meta sigui a nivell autonòmic, la Fundació Pau Costa no tanca les portes a qualsevol altra comunitat autònoma de l’Estat que s’interessi pel projecte. De fet, fa un any Ramats de Foc va arribar al nord de Portugal, on la fundació catalana aporta el seu assessorament perquè s’hi apliqui la seva metodologia en la gestió del territori forestal.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari