Reivindicació de tres-centes entitats contra l'ampliació de l'aeroport

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Foto de família de l'acte organitzat per Zeroport i secundat per tres-centes entitats. Font: Ecologistes en Acció
Foto de família de l'acte organitzat per Zeroport i secundat per tres-centes entitats. Font: Ecologistes en Acció
L’aeroport i el port de Barcelona són els dos focus principals de contaminació de la ciutat.  Font: CC
L’aeroport i el port de Barcelona són els dos focus principals de contaminació de la ciutat. Font: CC
L’any 2014 es van superar els 100.000 vols diaris, el 2018 es van tocar els 120.000 al dia i actualment s’arriben gairebé als 50 milions de vols anuals.  Font: CC
L’any 2014 es van superar els 100.000 vols diaris, el 2018 es van tocar els 120.000 al dia i actualment s’arriben gairebé als 50 milions de vols anuals. Font: CC

Reivindicació de tres-centes entitats contra l'ampliació de l'aeroport

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Consideren injustificable i inviable plantejar inversions en aquest sector tenint en compte l’actual context de crisi climàtica, de biodiversitat, energètica, social, pressupostària i de l’aviació.

París, Roma o Marsella són tres de les grans ciutats europees que van decidir no ampliar els seus aeroports, tres casos que les entitats catalanes que estan en contra de la proposta d'Aena d'ampliar l'Aeroport del Prat prenen com a model. "Barcelona i Catalunya seran els següents. No ho permetrem. Volem un futur! I el volem ja!", reivindiquen des de Zeroport, així com les més de tres-centes entitats i experts que secunden la seva lluita en contra d'un projecte que consideren "inviable" i "injustificable".

Sota el títol 'Ampliacions d’aeroports? No gràcies! L’economia al servei del clima, la salut i la vida', multitud d'entitats de l’àmbit social, econòmic, veïnal, ecologista, de la pagesia i acadèmic es van unir en un acte organitzat per Zeroport en contra d'aquesta milionària inversió que consideren que "hipotecarà el nostre futur" i que s'està tractant, per part dels governs, amb "opacitat, maniqueisme i arbitrarietat".

Davant el que consideren que és un projecte "absent de justificació tècnica, social, ambiental, econòmica i financera", les més de tres-centes entitats reclamen tant al govern de la Generalitat, com als Ajuntaments implicats, que s’oposin a qualsevol ampliació d’infraestructures i plans de creixement de l’aviació al país. Aena planteja invertir 1.700 milions d'euros per construir una nova terminal així com ampliar la pista per incrementar el nombre de vols.

Les entitats i experts consideren que les inversions destinades a ampliar infraestructures aeroportuàries, així com pel creixement de l'aviació, una de les indústries més contaminants del món, xoquen frontalment amb els compromisos climàtics que haurien de perseguir les administracions, posant en risc la sobirania hídrica, alimentària i la protecció de la biodiversitat.

Així, des de les organitzacions de diversos àmbits exigeixen que les inversions prioritzin l'interès general per un canvi de model per fer front a la crisi socioeconòmica i ecològica. "Estem immersos en tres crisis: la climàtica, l'energètica i la de biodiversitat i cada una d'aquestes crisis ja són existencials. L'ampliació del tràfic de l'aeroport afecta les tres crisis", afirmen.

El territori més afectat per la possible ampliació proposada per Aena seria el delta del Llobregat. El catedràtic del departament d’ecologia de la Universitat de Barcelona, Narcís Prat, reivindica la necessitat de protegir la biodiversitat d'aquest espai, i és que el 60% del territori del Delta del Llobregat ja s’ha perdut, motiu pel qual l'ampliació seria un nou atemptat contra els seus valors naturals i agraris.

Des de les entitats també han iniciat una campanya en contra d'una moció que suposaria noves inversions per impulsar el creixement de l’aviació amb la connexió del Prat amb els aeroports de Girona i Reus a través de l’alta velocitat.

Afegeix un comentari nou