Rosa García: “La societat actual està més conscienciada que mai en termes de sostenibilitat i medi ambient”
Comparteix
Els dies 26 i 27 d’octubre se celebra la primera edició del Festival Residu Zero, impulsat per Rezero, amb l’objectiu de crear un full de ruta que marqui el camí cap a una societat lliure de tòxics.
Les instal·lacions de la Fundació Palo Alto seran l’escenari del Festival Residu Zero, un esdeveniment que acollirà conferències, grups de treball i activitats culturals que giraran al voltant de la construcció d’un futur allunyat de la contaminació. Cada vegada més, la societat denuncia el model de producció actual i lluita per revertir el canvi climàtic. La qualitat de vida de les persones està en joc.
Davant d’aquest paradigma, Rezero crea i impulsa el festival amb el propòsit, també, d’enfortir la xarxa de la comunitat, posar en comú les diferents mirades i les diverses aportacions que cadascú realitza per avançar cap a la societat residu zero. Hem parlat amb Rosa García, la directora general de l’entitat, per aprofundir en aquest nou projecte.
Per què sorgeix la idea de crear el Festival Residu Zero?
La nostra raó de ser, justament, és ajudar la ciutadania a avançar cap a la societat residu zero, cap a un consum conscient i cap a una menor explotació dels recursos naturals. Tot això va lligat a poder construir un futur més just, saludable i en equilibri amb el medi ambient.
Ja feia temps que ens plantejàvem la necessitat de muntar una mena de congrés o de festival, on poguéssim aglutinar els diferents agents socials, econòmics i les administracions per veure de quina manera podem crear i avançar un nou full de ruta i com construir-lo conjuntament, cap a aquesta transformació social. Enguany ens estrenem, però tenim la voluntat que el festival es vagi repetint i d’organitzar més edicions.
Quins són els objectius i propòsits principals sobre els quals es basa el festival?
El més rellevant és construir plegats aquest nou full de ruta i els ponts entre els diferents col·lectius. També ens interessa potenciar unes pràctiques positives, realistes i de canvi. És per aquest motiu que a la nostra programació hem inclòs els grups de treball, perquè no ens volem quedar només amb la informació, amb el relat, sinó que volem que surtin propostes concretes.
Hi ha un aspecte molt important per la nostra organització, i és l'emoció. El consum està absolutament vinculat al benestar de les persones, comporta una càrrega emocional molt considerable.
Com serà la nostra #petjadadefutur? Què rebran les següents generacions de nosaltres? Per la @TxellBonet cada petit gest compta.
— Rezero (@rezerocat) October 20, 2023
T'apuntes al Festival #ResiduZero?
26 i 27 d'octubre.
https://t.co/YpwWHbMRlV pic.twitter.com/U1zdG3pl4O
Quins són els eixos principals que protagonitzen el focus de treball del festival?
Els reptes de la societat residu zero són molts i som conscients que en aquesta primera edició no els podrem abordar tots. El que hem fet és un balanç entre els reptes que impliquen canvis profunds, canvis del model de producció, canvis legislatius, canvis de distribució, etc. Juntament amb una altra sèrie de reptes que són més tangibles, més palpables.
Els eixos principals són diversos. Des del punt de vista econòmic, treballem l’economia de la reutilització. Es parla molt d'economia circular, la qual és un eix transversal, però nosaltres posarem el focus en la reutilització i en les oportunitats que té aquest canvi de model pel mateix sector econòmic.
Abans hem parlat del comerç i l’emoció que aboca al consum. Com tractareu el tema?
En aquest sentit, hem organitzat un parell de taules de treball específiques per unir la representació de tot el comerç de Catalunya a debat i buscar propostes concretes. Un altre eix que hem desenvolupat seria tot el tema del paper de les nostres administracions. Ens fixarem en les necessitats de canvis normatius, perquè només amb l’educació ambiental i amb els acords voluntaris, sabem que no n’hi ha prou. Necessitem canvis legislatius que incideixin sobre el mercat.
Al Festival Residu Zero comptarem amb representants del govern i de les diferents associacions municipals. També posem el focus en els que, al final, gestionen diàriament els residus que generem: els nostres ajuntaments. Així mateix, hi ha una conferència específica sobre el consum i els seus perfils futurs i un grup de debat per veure quines eines es poden desenvolupar per incidir-hi.
Quins altres àmbits de l’actualitat tindran presència al festival? Per què?
El tercer bloc que abordarem serà el de la societat civil. Plantegem un debat amb diferents expertes, com antropòlogues i psicòlogues, sobre quina és la percepció, la necessitat i els interessos de la nova societat residu zero. Parlarem de l’ecofeminisme i coneixerem experiències concretes, tant del món social com de les iniciatives de la ciutadania.
Òbviament, dedicarem un espai al plàstic, i posarem sobre la taula els últims canvis en la normativa europea d’aquest material, així com la seva previsió de futur. Comptarem amb expertes d’arreu d’Europa que ens explicaran la nova directiva del plàstic, els nous convenis…
"Cada un de nosaltres som el motor de canvi. Sense una societat proactiva, no avancem"
El sector del tèxtil i la salut també formen part dels reptes a plantar cara.
Exacte. Creiem que el tèxtil és el nou plàstic, ja que hi ha una gran problemàtica amb tot el tema dels residus tèxtils. I, efectivament, la salut i la toxicitat a la qual estem exposades és l’últim tema del qual dedicarem un espai al festival.
Posarem sobre la taula totes les evidències, sobre la necessitat de dissenyar productes de consum lliures de tòxics. Tindrem a diverses científiques i un expert de Brussel·les que ens explicaran tots aquests canvis normatius que hi haurà. Tot el que he mencionat serien els eixos principals de les conferències i les taules de treball o networking.
Quins exemples concrets ens podries explicar?
Rebrem el director del sistema d'envasos reutilitzables d'Alemanya, Tobias Bielenstein, perquè ens mostri el seu model d'organització, ja que a Alemanya el 80% dels envasos són reutilitzables. En canvi, a Catalunya, no arribem ni a un 10%. Tindrem un grup de treball específic, també, sobre la iniciativa de les biblioteques de les coses, uns espais que ja estan actius a ajuntaments, universitats, casals, etc. La seva feina se centra en el préstec d’objectes.
En termes de salut, tenim un grup de treball específic sobre el tema dels productes menstruals i els bolquers reutilitzables, un tema innovador que no s'ha tractat mai.
Per què creieu que és important un festival com el Residu Zero?
Al final, cada un de nosaltres som el motor del canvi. Si la societat no es mobilitza i no és proactiva, no avancem cap a propostes pràctiques i tot és més difícil de canviar. Jo crec que aquest és el fet diferenciador del festival, que és un espai on participarà tothom, empreses, administracions, científiques, persones de la cultura…
I el vessant principal és que la ciutadania està demanant aquest canvi. M’atreviria a dir que la societat actual està més conscienciada que mai en termes de sostenibilitat i medi ambient i que s’està avançant a escala de percepció de futur respecte a determinats altres agents socials, econòmics o administracions.
"El producte final del festival serà el full de ruta, unes conclusions que marcaran els objectius i reptes"
És per aquest motiu que doneu valor als grups de treball que organitzeu.
Sí. Hem volgut donar aquest caràcter presencial i col·laboratiu perquè puguem construir des de la veritat i des de l’experiència, i per poder contrastar la informació. Durant molts anys s’ha culpabilitzat la societat dels problemes ambientals i creiem que hem de donar-li la volta a aquesta percepció i fer una distribució de les responsabilitats.
És per aquest motiu que el producte final del festival serà el full de ruta, unes conclusions que ens ajudaran a posar-nos aquests objectius i reptes i marcar els recursos que ens poden ajudar a fer aquests canvis. Volem que sigui un festival on anem a fer propostes en positiu, sense que siguin inviables, naïfs o superficials.
A més de l’espai de conferències i grups de treball, què més hi podrem trobar?
Tenim l’Espai Cultural, on les assistents podran gaudir d'una sessió del pòdcast de Rezero en directe. El capítol s’anomena ‘La revolució de les noves generacions en la manera de viure el consum’. Pel que fa a la música, tenim el concert del grup Macaco i, tant dijous com divendres, hi ha sessions de diverses discjòqueis. A més, col·labora l’associació DrapArt, un col·lectiu d'artistes plàstics que treballen a partir dels residus i la reutilització.
També tenim el Rezero Lab, una zona on s’exposaran dades, mostres i informes a diverses pantalles per poder aportar totes les evidències de manera transversal. I el dijous 26 celebrem els Premis Rezero, amb els quals intentem donar visibilitat a persones que duen a terme bones actuacions i treballen cap a la direcció d’una transformació social.
Afegeix un nou comentari