Silvia Giralt: “Es calcula que només sobreviu una de cada 1.000 cries de tortuga”
Comparteix
La Fundació CRAM ha rescatat i tornat al mar a més de vuit-centes tortugues en els últims vint-i-cinc anys.
Silvia Giralt és la responsable de l'àrea d'investigació de la Fundació CRAM, una organització dedicada a protegir la biodiversitat i les espècies marines. Disposa d’un centre de recuperació ubicat al Prat de Llobregat. Així com, d’un veler científic centrat en l’exploració i protecció del medi marí.
Quina quantitat de tortugues neix a les costes catalanes i quin percentatge arriba a l’edat adulta?
És molt difícil tenir dades exactes, però sí que hem detectat que cada any estem tenint més nius. Així mateix, la taxa de mortalitat de les cries de tortugues és molt elevada. Es calcula que només sobreviu una de cada 1.000 cries de tortuga.
Nacen las primeras tortugas en el nido de Malgrat de Mar
Te lo contamoshttps://t.co/Et8fwpQWlg— CRAM (@crampress) August 22, 2023
Com afecta la pujada de les temperatures a l’espècie?
Com a la majoria dels rèptils, el sexe de les cries el determina la temperatura amb la qual s’incuben els ous. En el cas de les tortugues, el sexe es determina en el segon tram d’incubació (n’hi ha tres). A causa del canvi climàtic i de l’augment de temperatures, s’ha observat que estan naixent més femelles que mascles, ja que si el clima és calent, neixen més femelles i si és més fred, mascles.
Per adaptar-se al canvi de temperatures, les tortugues estan modificant els llocs dels nius amb massa calor per equilibrar el percentatge de femelles i mascles.
Quins són els principals perills als quals s’enfronten les tortugues?
“Quan neixen és el moment de mortalitat més alta”.
Quan neixen és el moment de mortalitat més alta, ja que són molt petites (no pesen més de 15 grams) i molt toves, perquè encara no han endurit ni la seva pell ni la closca. Això fa que siguin una presa fàcil per a molts depredadors.
Un cop creixen, desapareixen els depredadors, ja que arriben a pesar més de 80 quilograms i la pell i la closca es tornen molt dures. En aquesta etapa la gran amenaça que tenen són els éssers humans.
Quin impacte té la contaminació que generen els éssers humans?
“El 90% de les nostres pacients expulsen plàstic”.
L’impacte és terrorífic, som la causa que les tortugues es trobin en perill d’extinció. En alguns casos directament, ja que hi ha països on les pesquen, se les mengen o consumeixen els seus ous. Així com, indirectament, amb la contaminació de les aigües: el 90% de les nostres pacients expulsen plàstic. També trobem molts casos de tortugues atrapades amb xarxes de pesca o residus.
Una altra gran problemàtica és la sobrepesca, perquè està obligant a desplaçar a les tortugues per aconseguir aliments. Per aquesta raó, és imprescindible tenir cura de l’espècie per assegurar la seva existència.
Què s'ha de fer si es troba un rastre o un niu de tortugues a la platja?
El primer, i més important, és trucar al 112, que activarà tots els protocols siguin necessaris. En el cas dels rastres, s’ha de tenir en compte que són molt efímers perquè estan sobre la sorra i qualsevol classe de condició atmosfèrica o les trepitjades de les persones els pot esborrar.
Per aquest motiu, en cas de trobar un rastre o un niu de tortugues és imprescindible intentar no contaminar la zona, delimitant-la amb el que tinguem a mà (com les cadires de platja) i avisar tan aviat com es pugui.
I amb una tortuga adulta?
Cal destacar que és improbable trobar-se una tortuga durant el dia, ja que normalment surten a la nit o de matinada. Així doncs, des de juny fins a l’agost on les tortugues femelles ponen els ous a les nostres platges, pel fet que necessiten una temperatura càlida. En canvi, des del juny fins a l’octubre els ous poden erosionar. Igualment, amb el canvi climàtic aquestes dates no són del tot fiables i ja hem començat a veure que s'avancen.
En cas de coincidir amb l’animal és molt important no apropar-se, s’ha de deixar una distància mínima de 30 metres. Així mateix, s’han d’evitar els sorolls i les llums blanques (com la de la llanterna del mòbil), per a no espantar-lo.
Què passa si la trobada és a l’aigua?
En aquest cas, hauríem de diferenciar dues situacions. Per una banda, en cas que es trobi bé, l’única cosa que s’ha de fer és mantenir la distància, ja que és un animal salvatge.
La segona situació és més complicada, quan ens trobem amb una tortuga que està massa estona flotant, està ferida o s’ha quedat atrapada amb una xarxa o plàstic, és crucial demanar ajuda al 112.
Afegeix un nou comentari