Sis propostes de la PTP per millorar la capacitat del transport públic durant el desconfinament

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La nova proposta simplifica la gamma de títols i redueix en un 25% el preu de la T-usual. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Una de les mesures proposa reforçar les línies interurbanes d'accés a Barcelona en hora punta amb l'ús de vehicles d'altres serveis. Font: Unsplash.
Les mesures proposades tenen caràcter d'excepcionalitat. Font: CC
Les mesures proposades tenen caràcter d'excepcionalitat. Font: CC
Les mesures que s’implantaran afavoreixen els usuaris habituals, que amb la nova T-usual pagaran menys. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
L'entitat assegura que el transport públic és un dels espais públics més segurs durant aquesta situació. Font: Unsplash.

Sis propostes de la PTP per millorar la capacitat del transport públic durant el desconfinament

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Les mesures tenen com a objectiu reforçar la prestació del servei i la confiança sobre el transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona, tot facilitant una distribució més espaiosa dels usuaris.

L’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) ha proposat sis mesures per ampliar la capacitat del transport públic de forma provisional durant el desconfinament. La proposta per facilitar una distribució més espaiosa dels usuaris entre diferents modes de transport, té l'objectiu de millorar la prestació del servei i la confiança sobre el transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Tal com volen destacar des de l'entitat, les mesures tenen un marcat caràcter d'excepcionalitat, és a dir, s'aplicarien només mentre duri la situació provocada per la Covid-19. Des de PTP també assenyalen que les mesures contribuirien a donar resposta a les tensions que es crearan a conseqüència de les obres que es duran a terme durant l'estiu i que afectaran les línies R1 i R4 sud de Rodalies, així com l'R2 entre Castelldefels i Granollers / Sant Celoni, i la línia 1 del metro.

D'aquesta manera l'entitat, que ha volgut subratllar que el transport públic és un dels espais públics més segurs en aquests moments, fa una crida a les administracions a considerar i implementar aquestes propostes:

1. Crear noves línies urbanes d’autobús exprés: PTP proposa que als trajectes de major demanda es creïn noves línies urbanes d'autobús exprés amb un menor nombre de parades que les línies convencionals, amb un recorregut que enllaçaria les estacions ferroviàries i reforçaria el tram més saturat de les línies 1 i 5 del metro. Des de l'entitat consideren especialment necessaris l'itinerari Fabra i Puig - Meridiana - Aragó - avinguda de Roma - estació de Sants - Tarragona - Plaça Espanya, així com l'eix de la Gran Via.

2. Reforçar en hora punta les línies interurbanes d’accés a Barcelona: L'entitat proposa destinar vehicles que presten el servei d’Aerobús, que faciliten l’enllaç entre les terminals de l’Aeroport de Barcelona, la flota d’autobusos gestionada per AENA i si cal, vehicles de transport discrecional de viatgers, per a reforçar en hora punta les línies interurbanes d’accés a Barcelona amb major demanda. D'altra banda, el trànsit entre terminals es podria atendre amb els vehicles que remolcats que s’utilitzen per enllaçar terminal i avions.

3. Trens de mitjana distància amb títols de transport integrats: Per tal de facilitar una distribució homogènia del passatge tant en trajectes urbans dins de Barcelona com en trajectes de rodalies, la PTP demana permetre l’ús dels trens de mitjana distància amb títols de transport integrats.

4. Canvis al metro: L'associació proposa considerar que algunes circulacions no cobreixin la totalitat del trajecte sinó només el tronc central de les línies amb major demanda. D'aquesta manera s'aconseguiria una major freqüència als trams amb major càrrega de passatgers.

5. Arribada als polígons industrials: Establir serveis de transport col·lectiu a la demanda per polígons industrials, vinculats a les estacions ferroviàries properes i als nous carrils bus.

6. Aparcaments Park & Ride temporals a les estacions: La PTP proposa crear aquest tipus d'aparcaments, que fomenten la combinació de l'ús del vehicle privat amb el transport públic, a les estacions que disposen d’espais lliures en solars o espais propers. L'entitat també proposa la creació d’aparcaments de dissuasió en espais lliures disponibles a diverses entrades de les autopistes.

Les sis propostes de la PTP són complementàries amb les mesures que l'entitat va presentar fa unes setmanes amb les quals es considera la creació de nous carrils bus a les vies d’entrada a Barcelona i a les vies urbanes clau de les àrees del Baix Llobregat, el Besòs i Barcelona.

Afegeix un comentari nou