Àmbit de la notícia
Ambiental

Som lo que sembrem: campanya contra l'ús dels herbicides més utilitzats a tot el món

Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Som lo que sembrem

La plataforma Som lo que sembrem engega una nova campanya contra l'ús generalitzat dels herbicides que tenen com a ingredient actiu el glifosat, ja que té efectes sobre la salut humana, el medi i la mateixa producció agrícola.

L'objectiu de la campanya és donar a conèixer les noves dades i estudis científics sobre els "còctels" d'herbicides amb glifosat que s'utilitzen (com el Roundup de Montsanto) i, amb la implicació de persones i entitats, estendre aquesta informació entre la societat i contribuir a fer pressió per prohibir aquest i altres herbicides, així com les plantes transgèniques tolerants a ells. 

La cultura del sí

Aquesta campanya també és a favor d’una gestió agrícola i del territori que permeti la reducció en l'ús dels combustibles fòssils, tant en la producció com en la distribució, l’eliminació de l’ús d’agrotòxics, la recuperació de la biodiversitat de sòls i llavors, i la recuperació de la pagesia al territori.

Com participar-hi?

Instant l'administració

* Presentar una instància, a títol individual o com a col·lectiu, a l’ajuntament del vostre poble o ciutat demanant informació general sobre l’ús de plaguicides en el municipi (marques, principis actius, èpoques d’aplicació), i demanant si es fan avisos a la població general i en particular als col·lectius amb sensibilitat (asmes, al·lèrgies, sensibilitat química múltiple) abans de fer les aplicacions. 

Presentar una segona instància adjuntant el document de Som lo que Sembrem sobre els efectes dels herbicides amb glifosat, dirigida a l’alcalde, regidors i partits polítics de municipi, demanant l’estudi d’alternatives a l’aplicació d’aquests herbicides en cas que aquesta es faci (en Parcs, jardins, escoles o altres zones del poble o ciutat). 

* Enviar a Som lo que sembrem la confirmació que heu enviat la instància (o les dues), a ilp@somloquesembrem.org, o bé escriure un comentari en aquest web de Som lo que Sembrem Vallès.

* Enviar les respostes dels ajuntaments dels diferents municipis, que s'aniran publicant al web, i en cas que alguns municipis no contestin, es faran les denúncies pertinents al síndic de greuges o on sigui convenient, ja que pels convenis europeus estan obligats a respondre a les demandes d’informació de la ciutadania. 

Adherint-se a la campanya

Adherir-se com a entitat, grup, col·lectiu i a títol individual a la campanya: només cal que entreu la vostra adhesió escrivint a ilp@somloquesembrem.org o un comentari al web.

I en cas que sigui possible, fer una contribució econòmica que considereu convenient al número de compte 2085 9459 11 0330209363 de l’Assemblea Pagesa, indicant el nom de la persona o entitat i la referència CAMPANYA SLQS. S'entén que recolzeu també d'aquesta forma les cartes que Som lo que Sembrem enviarà als diferents departaments del Govern de la Generalitat.

Participant en xerrades i actes

* Organitzar xerrades per donar a conèixer la campanya i les implicacions de l’ús dels herbicides amb glifosat. Podeu demanar un powerpoint que presentar la campanya a ilp@somloquesembrem.org

* Participar en el dinar popular de l’1 de juliol a Barcelona.

* Participar i assistir en altres actes i accions que s'aniran organitzant, des de la campanya o a iniciativa de persones o col·lectius. Diversos col·lectius estan organitzant la visita de l'investigador argentí Dr. Carrasco que ha trobat efectes de terotegenicitat del glifosat en amfibis (com altres grups al món) pel 19 de maig a Barcelona.

Els propers actes són la Fira de la Terra i Biocultura, i si voleu participar fent torns a la parada de Som lo que Sembrem escriviu a ilp@somloquesembrem.org

Les properes xerrades són a la Fira de la Terra – Parc de la Ciutadella - diumenge 22 d’abril a les 16 hores, i a Biocultura el dissabte 5 de maig a les 16:30 h a la Sala 1. El títol de les xerrades és: “Campanya de Som lo que Sembrem contra l'ús d’herbicides amb glifosat i contra la autorització de transgènics tolerants a herbicides a Catalunya”. 

Si voleu estar informats, inscriviu-vos al butlletí de Som el que sembrem o escriviu a ilp@somloquesembrem.org o seguiu-los al facebook o al twitter.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari