Un canvi de perspectiva en la cura dels cavalls, amb el benestar animal al centre

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
Les jornades 'Horse Life Experience' engeguen amb la seva primera edició, per donar a conèixer la importància de tenir una bona cura dels cavalls, lluny de la captivitat. Font: Fundació Trifolium
Les jornades 'Horse Life Experience' engeguen amb la seva primera edició, per donar a conèixer la importància de tenir una bona cura dels cavalls, lluny de la captivitat. Font: Fundació Trifolium
Les jornades queden dividides en tres blocs: les teràpies naturals, els entrenaments saludables i la gestió del cavall a la natura. Font: Fundació Trifolium
Les jornades queden dividides en tres blocs: les teràpies naturals, els entrenaments saludables i la gestió del cavall a la natura. Font: Fundació Trifolium
'Horse Life Experience' se celebra a les instal·lacions del Mas Moner situat a Llagostera, en un entorn natural. Font: Fundació Trifolium
'Horse Life Experience' se celebra a les instal·lacions del Mas Moner situat a Llagostera, en un entorn natural. Font: Fundació Trifolium

Un canvi de perspectiva en la cura dels cavalls, amb el benestar animal al centre

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

L’Associació Binomis, amb el suport de la Fundació Trifolium, organitzen, en el marc del projecte 'Trinomis', les jornades ‘Horse Life Experience’, per a obrir la mirada a pràctiques i eines per a millorar la vida dels cavalls.

Els cavalls s’associen majoritàriament a activitats socials i d’entreteniment, i a pràctiques com l’equitació, l’hípica o els esports eqüestres. També els podem veure com a protagonistes a desfilades i celebracions tradicionals i, fins i tot, són una atracció turística de diferents indrets naturals, en forma d’excursió per a tota la família. Com a tret en comú, comparteixen la captivitat i l’únic fi d’entretenir les persones. Lluny d’aquests exercicis socials, els cavalls en llibertat tenen una enorme funció de conservació de l’entorn natural i la biodiversitat.

L’agricultura regenerativa és una de les metodologies que aporta tècniques agrícoles i de pasturatge basades en la reversió del canvi climàtic i en l’impuls de l’ecologia. Gràcies als cavalls que viuen en semillibertat, es perpetua la regeneració del sol i la neteja del bosc, accions que redueixen exponencialment el risc d’incendis i converteixen el territori rural en sostenible i ecològic. Són grans avantatges per a la biodiversitat i per a l’estil de vida del mateix animal.

Per tal de difondre i donar a conèixer aquesta mirada en la cura dels cavalls, l'Associació Binomis, amb l’ajuda de la Fundació Trifolium, va engegar el projecte 'Trinomis', el qual es basa en el foment de l’agricultura regenerativa i, en conseqüència, tracta els beneficis de cuidar els cavalls en semillibertat, fora de les quadres i els espais reduïts. "Fa un any que a la finca de Can Gros, a Llagostera, viu una manada d’uns dotze cavalls en semillibertat, que duen a terme agricultura regenerativa", explica Gemma Knowles, vicepresidenta de Trifolium.

Donar a conèixer les millors eines per cuidar els cavalls

És en aquest marc que, els dies 30 de juny i 1 i 2 de juliol, se celebra la primera edició de les jornades ‘Horse Life Experience’. L’objectiu és compartir la importància d’incloure el benestar animal al centre de totes les pràctiques amb cavalls, fomentar una equitació i entrenaments saludables i conscients, i promoure els beneficis que rep la natura a conseqüència de tenir-los en semillibertat. Les jornades se celebraran a les instal·lacions del Mas Moner, situat a Llagostera, Girona.

“La utilització de materials o eines que són molt dures per l’animal, com poden ser ferros a la boca, esperons o les mateixes ferradures, són negatives pel cavall. Nosaltres plantegem una equitació descalça, per exemple, i una vida en semillibertat en la qual es tinguin en compte les seves necessitats de moviment naturals”, exposa Knowles.

Com bé expressa el seu nom, el projecte 'Trinomis' es basa en tres pilars: les teràpies naturals; la gestió del cavall en el territori, transformant els paisatges a través de l’agricultura regenerativa, i la relació entre l’humà i l’animal.

Unes jornades completes, amb activitats teòriques i pràctiques

Amb inici a les 9.30 h del matí i final a les 20 h del vespre, els tres dies que engloben les jornades estan plens d’activitats i ponències. Cada dia inclou un bloc diferent: el divendres, les activitats se centren en la gestió del cavall sobre el terreny; el segon, és sobre l’entrenament saludable pel cavall i, el tercer i últim, es basa en les teràpies naturals. Diferents professionals del sector seran les persones que oferiran xerrades, formacions i activitats al públic.

Lucy Rees, professional en etologia equina, traslladarà al públic la visió del cavall salvatge i com les seves necessitats es poden traslladar a centres i entorns domèstics. Marina Mònico, biòloga i tècnica de renaturalització de Rewilding Spain, parlarà del projecte i la seva pròpia experiència. Marc Sánchez, podòleg equí, exposarà els beneficis que tenen els cavalls per desplaçar-se descalç de manera natural.

Rosa Galindo, presidenta de la Fundació Miranda, centra la seva ponència a explicar de quina manera els cavalls poden crear entorns resilients i biodiversos, de l’agricultura regenerativa i de la manera d’integrar el cavall a espais naturals.

Exercici, entrenaments òptims per als cavalls i teràpies naturals

El dissabte es posarà sobre la taula com dur a terme un entrenament saludable pel cavall. Mario Soriano, professional de la fisioteràpia i l’osteopatia equina, farà una xerrada sobre biodinàmica, per mostrar els tipus d’entrenament que no danyen l’animal ni el seu sistema d’articulacions. D'altra banda, Sofía Sund, impulsora del ‘Projecte Cavall’, exposarà una metodologia per mesurar si un cavall és apte o no per a l’equitació. Finalment, Laura Giménez, cofundadora de Binomis, tractarà els efectes d’una bona o mala equitació i de les necessitats físiques del cavall.

El diumenge, es dedicarà al bloc de teràpies naturals. Es comptarà amb Marga Navarro, veterinària integrativa, que proporcionarà un kit d’urgència amb remeis homeopàtics per aturar ensurts de salut; Sílvia Martín, veterinària, que exposarà la teràpia craneosacral; Vanessa Alba, terapeuta, qui parlarà de la cinesiologia aplicada als cavalls i a la gestió del seu entorn, i Gemma Knowles que parlarà d’acupuntura equina, per la qual ha preparat una demostració pràctica, i parlarà de les plantes medicinals i les mostrarà a través una petita excursió pel bosc i l’entorn natural de la zona.

Per a participar i assistir a les jornades, només cal omplir el formulari d’inscripció, en el qual es poden trobar les opcions disponibles d’allotjament, per si es necessita.

Afegeix un comentari nou