Un joc virtual et convida a reflexionar sobre la pèrdua de biodiversitat a Catalunya

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El tritó del Montseny, una de les espècies en perill d'extinció afectada pel fong. Font: Benny Trapp
El tritó del Montseny, una de les espècies en perill d'extinció. Font: Benny Trapp
Imatge d'una granota en el seu hàbitat natural d'aigües dolces a Catalunya. Font: Xarxa per a la Conservació de la Natura.
Imatge d'una granota en el seu hàbitat natural d'aigües dolces a Catalunya. Font: Xarxa per a la Conservació de la Natura.
A Catalunya hi viuen 173 espècies en risc d’extinció al planeta, algunes papallones han perdut el 90% de la seva població.  Font: Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat
A Catalunya hi viuen 173 espècies en risc d’extinció al planeta, algunes papallones han perdut el 90% de la seva població. Font: Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat

Un joc virtual et convida a reflexionar sobre la pèrdua de biodiversitat a Catalunya

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

'Natura en joc: l'última partida' és una iniciativa elaborada pel Servei d’Educació Ambiental de la Secretaria d’Acció Climàtica, amb motiu del Dia Mundial de l’Educació Ambiental.

Els nombrosos canvis que durant els darrers anys ha patit tant la societat com el medi ambient, han fet que l'educació ambiental esdevingués un dels pilars fonamentals, tant al present com al futur, per conscienciar la societat per tal d'afrontar els principals reptes amb els quals ens trobem en aquesta matèria. Un d'ells és la pèrdua de biodiversitat, una problemàtica que a Catalunya és evident, tal com assenyala l'informe de l'Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, 'L'Estat de la natura i la biodiversitat a Catalunya 2020'.

Per enfortir la sensibilització al voltant de la pèrdua de biodiversitat a Catalunya, i amb motiu del Dia Mundial de l'Educació Ambiental, que se celebra el 26 de gener, des del Servei d'Educació Ambiental de la Secretaria d'Acció Climàtica han elaborat un joc virtual que convida, a les persones participants, a reflexionar sobre l'actual situació de la biodiversitat. Es tracta de la iniciativa 'Natura en joc: l'última partida', un joc totalment gratuït, que té l'objectiu d'ensenyar-nos què podem fer des de la nostra posició per millorar la conservació de la natura.

'Natura en joc: l'última partida' ens proposa acompanyar a la protagonista, a través de les seves aventures, d'una manera divertida, per tal d'ajudar-la a resoldre els problemes i reptes que s’anirà trobant, relacionats amb la pèrdua de biodiversitat, alhora que ens permetrà conèixer la varietat d'animals i vegetació que es troba a Catalunya, així com les seves particularitats. El joc es pot jugar en família, en grup o de manera individual, i suposa una eina molt encertada per a la sensibilització d'aquesta problemàtica.

Imatge de la portada del joc virtual.

Imatge de la portada del joc virtual. Font: 'Natura en joc: l'última partida'

Un cop començat el joc, haurem de decidir què fer quan ens trobem un turó ferit al camí o haurem de muntar un puzle del mapa de Catalunya per conèixer on es troben els Centres de Fauna del territori, entre molts altres reptes. En definitiva, el joc és com un llibre en el qual, a cada pàgina, descobrirem un enigma que haurem de resoldre per trobar la contrasenya que ens permeti accedir al següent repte. Per resoldre els enigmes, haureu de fer servir la lògica i la deducció. L'activitat també ofereix pistes en cas de tenir dubtes en algun repte.

Xifres preocupants

La publicació de l'informe 'L'Estat de la natura i la biodiversitat a Catalunya 2020' va posar sobre la taula, ara fa poc més d'un any, les preocupants xifres de pèrdua de biodiversitat a Catalunya. Tot i ser, en general, unes xifres un xic més positives que la mitjana mundial, la riquesa de la biodiversitat catalana es troba més amenaçada que mai, tal com assenyala l'informe, així com les persones científiques i expertes de les diverses entitats catalanes que treballen en la conservació dels espais naturals.

Segons l'estudi, en els últims divuit anys hem perdut el 54% de les espècies animals que viuen en llacs, rius i aiguamolls; el 34% de prats i zones agrícoles; i el 12% en boscos i matollars, entre d'altres. En total, Catalunya ha perdut un 25% de mitjana en població d'espècies animals. La situació del mar també és desfavorable, però no es tenen dades prou completes per a quantificar-les. Algunes espècies com l'anguila o la papallona escac ferruginós han reduït al 90% la seva població.

Afegeix un comentari nou