Àmbit de la notícia
Ambiental

Viure sense bosses de plàstic

Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Logo de la campanya "Catalunya lliure de bosses"

Com seria no fer servir bosses de plàstic? 

En motiu del Dia Internacional lliure de bosses, el proper 3 de juliol, es proposa reduir el consum de bosses no només com una aposta pel consum responsable sinó com a primer pas per assolir el Residu Zero: bossa zero, residu zero!

 

És difícil anar a comprar i no sortir d'una botiga sense una bossa de plàstic. Aquest és un dels escenaris que vol combatre la campanya que promou evitar les bosses d'un sol ús: 

 

 

 

La campanya, que demana un canvi d'hàbits a la ciutadania i, al mateix temps, la regulació de l'ús d'aquest tipus de bossa, la impulsa la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, junt amb ajuntaments, gremis, entitats, universitats, empreses de tot Catalunya.

Símbol de la cultura d'usar i llençar

Segons Ecologistes en Acció, la vida útil d'una bossa de plàstic és de 12 minuts de mitjana i la seva producció i distribució consumeix aigua, energia i el cost ambiental del petroli. Un cop convertida en residu triga entre 150 i 1000 anys en descomposar-se. El seu reciclatge no és rentable (costa 100 vegades més recuperar-les que fabricar-les de nou) i la majoria acaba en incineradores o al mar afectant la fauna terrestre i aquàtica.

Quantes bosses es consumeixen a Catalunya?

Segons l'últim estudi de l'Agència de Residus de Catalunya, s'ha reduït en un 45% el consum de bosses de plàstic d'un sol ús en quatre anys i, per tant, l'any 2011 es van consumir mil milions de bosses menys que el 2007.  Un dels sectors, però, on sí que ha augmentat és en el comerç urbà en un 16%.

Aquest mateix any, el 2011, però, es van consumir fins a 26 milions de bosses de plàstic la setmana. És a dir, que cada català consumeix encara 179 bosses de plàstic de mitjana al llarg de l'any.

En aquests quatre anys, 65 entitats i centres comercials s'han adherit al "Pacte per la Bossa", un acord voluntari impùlsat pel govern -i reafirmat recentment fins el 2014- per reduir el consum d'aquest tipus de bosses a Catalunya i prevenir aquest tipus de residu amb l'objectiu final d'erradicar-les.

Tot i això, Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable considera que els acords voluntaris és una mesura insuficient. Hi ha molts comerços que segueixen lliurant les bosses gratuïtament i, en conseqüència el potencial de reducció del consum de bosses de plàstic d'un sol ús és encara molt elevat. D'altra banda, el pagament (que no l'impost) per les bosses de plàstic no és una mesura pedagògica, ja que només visualitza el cost econòmic que li representa a l'establiment. A més, és una mesura que perjudica el petit comerç tradicional.

Tot i que la Ley de Residuos estabelix un calendari de reducció del consum de bosses de plàstic s'un sol ús fins a la seva total eliminació l'any 2018, no dota de cap mesura vinculant per tal d'arribar a aquest objectiu.

Fora de Catalunya

Altres països han aplicat mesures per a la reducció efectiva de les bosses d'un sol ús i la seva substitució per a les alternatives reutilitzables. És el cas d'Irlanda que mitjançant l'aplicació d'una taxa ambiental dissuasiva de 20 cèntims d'euro per bossa de plàstic va aconseguir reduir el 90% del consum de bosses en tan sols 3 mesos.

Altres països opten per la prohibició o combinen la prohibició a la bossa de plàstic amb la taxa ambiental a altres bosses d'un sol ús. 

Les alternatives a la bossa de plàstic 

Són moltes les opcions per evitar les bosses de plàstic d'un sol ús: des de les bosses biodegradables, a les de cotó, els cistells o els carretons d'anar a comprar. Alternatives que estan modificant els hàbitats de consum de molts ciutadans en els darrers anys.

El dia 3 a Barcelona

En motiu del Dia Internacional Lliure de Bossa, entre les activitats que s'organitzen: al Portal de l'Àngel (Pl. Carles Pi i Sunyer - Barcelona) de 11.00 a 13.00h s'enregistrà els testimonis de persones que vulguin mostrar "com es treuen de sobre les bosses de plàstic". A més, el consum responsable lliure de bosses de plàstic té premi al Mercat de la Concepció de Barcelona, cal anar-hi amb el carretó, cabàs o bossa reutilitzable.

 

Més informació a /www.residusiconsum.org.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari