Voluntariat ornitològic per començar l'any: els censos d'aus hivernants
Comparteix
Esplugabous, cigonyes, ànecs, ardeids, corbs marins... Al mes de gener es realitzen a les zones humides de tot el món els censos, amb la col·laboració d'entitats i voluntariat ambiental.
Els censos hivernals d'aus aquàtiques són una de les iniciatives de monitoratge ornitològic més continuades i regulars, que es realitzen a escala internacional des del 1967. Estan promogudes per l'ONG científica Wetlands International, dedicada a la conservació i restauració de zones humides. Les dades es relacionen amb els tractats internacionals d'aus migratòries. Cada any al gener especialistes, entitats i els voluntaris i voluntàries col·laboren en aquest cens, i surten a comptar les aus aquàtiques que passen l'hivern en les seves zones. L'objectiu és dimensionar les poblacions d'aus aquàtiques, detectar les seves variacions i canvis en la distribució, i identificar zones humides estratègiques per a les aus.
Els censos es realitzen entre el 7 i el 20 de gener, tot i que la majoria de les sortides amb participació oberta es realitzen en cap de setmana - enguany del 12 al 14 de gener-. Seo Bird Life és l'entitat que coordina el cens a l'Estat espanyol. A Catalunya el servei de Fauna i Flora de la Generalitat realitza censos i recull les dades de les entitats col·laboradores. La majoria de sortides tot i realitzar-se amb la col·laboració de voluntariat especialitzat, es fan en petits grups entre setmana, com és el cas de l'Estany de Sils o del Delta de l'Ebre, però diverses altres són oberts a la participació pública, com a oportunitat de divulgació i educació ambiental.
1. A l'Estany de Banyoles amb Limnos
El cens de les aus hivernants es realitza a Banyoles des del 1998. Dissabte 13 de gener l'entitat convoca voluntaris i voluntàries, també sense experiència prèvia, a les 8 del matí per fer la volta a peu a l'Estany comptant tots els ocells aquàtics que es localitzin.
2. A l'Estany d'Ivars i Vilasana amb Egrell
El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vilasana organitza el cens d'ocells aquàtics hivernants dissabte 13 de gener, amb la col·laboració de l'entitat Egrell. Persones professionals i voluntàries comptabilitzaran els ocells que hi ha a l'estany i conviden a formar-ne part a adults i infants.
3. Als Aiguamolls de l'Empordà amb la Iaeden, Apnae i l'Ico
Dijous 12 al capvespre la Iaeden, Apnae, l'Ico i el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà tenen previst sortir a comptar les aus que s'ajunten a passar la nit agrupades. És el que s'anomena un cens d'ajocadors, i que permetrà conèixer els corbs marins, esplugabous o arpelles que hi ha a la comarca.
Dissabte 13 al matí es recorreran diferents zones protegides i també altres indrets d'interès, com rius, rieres, basses de la comarca on mai s'hi ha realitzat el cens, amb l'objectiu de tenir una major cobertura comarcal de les hivernades a la comarca.
Es demana la col·laboració de voluntariat, però és important que es tracti de persones amb coneixements previs d'ornitologia.
4. Al riu Ter amb el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis
El Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis - UVic - UCC, CERM, com a àrea ambiental del Museu del Ter, coordina des dels anys '90 de forma voluntària el cens d'ocells aquàtics hivernants a la conca mitjana-alta i alta del Ter, des del Ripollès, passant per Osona, fins a l'embassament del Pasteral (la Selva). Duen a terme els recomptes amb la col·laboració dels voluntaris i voluntàries d'entitats com el Grup de Naturalistes d'Osona, el Grup d'Anellament de Calldetenes-Osona i el GEDENA-Ripollès. Enguany conviden a participar en el cens, dissabte 13 de gener, particularment orientat al seguiment del corb marí.
5. Al Solsonès amb el Grup de Natura Solsonès
Dissabte 13 de gener a la tarda i diumenge 14 al matí, el Grup de Natura Solsonès convida a participar en el cens d'aus hivernants a les zones humides del Solsonès, com l'estany de la Llosa del Cavall o l'Embassament de Sant Ponç
6. Al riu Fluvià amb Limnos
Dissabte 13 de gener les 9 del matí Limnos convida a partipar al XXII Cens d'ocells aquàtics hivernants al riu Fluvià, que es començarà des de Serinyà
7. Al Delta del LLobregat amb Depana i SOS Delta
Dissabte 13 de gener Depana i SOS Delta organitzen la vuitena edició del cens d'ocells hivernants a les àrees del delta fora del terme del Parc Natural, que no estan estrictament protegides, com és el cas de la pineda de la Pava o la llera del riu Llobregat. Es formaran grups reduïts de persones no necessàriament expertes, que seran liderats per una persona experta en ornitologia.
Afegeix un nou comentari