Àmbit de la notícia
Ambiental

WWF denuncia l’ús massiu de plàstics durant la Covid-19

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • Les mascaretes i els guants inunden la natura a causa de la Covid-19
  • Aquests residus no poden ser reciclats pel risc sanitari i, en molts casos, arribaran a la natura i al mar.
    Aquests residus no poden ser reciclats pel risc sanitari i, en molts casos, arribaran a la natura i al mar.
  • Des de WWF han impulsat una campanya de conscienciació per reduir el consum de plàstics d’un sol ús
    Des de WWF han impulsat una campanya de conscienciació per reduir el consum de plàstics d’un sol ús

La pandèmia deixarà milions de residus utilitzats en àmbits sanitaris i domèstics que acabaran contaminant la natura i el mar. 

La lluita de les entitats ambientals contra els plàstics, i en concret, els plàstics d’un sol ús té ja una llarga trajectòria. Els últims anys s’ha arribat a aconseguir que la Unió Europea es comprometi a prohibir els plàstics d’un sol ús l’any 2021. Coberts i plats de plàstics, bastonets, o palletes, entre d’altres, ja no es podran vendre als països membre per lluitar contra la contaminació.

Segons la Comissió Europea, actualment, més del 80% de la brossa del mar és plàstic. Cada any, s’arriben a llençar 100 milions de tones de residus de plàstics que acaben a la natura. Milions de tortugues, aus i mamífers marins moren ofegats, atrapats o per ingesta de fragments d’aquest material.

Ara, però, el que inunda la natura són mascaretes i guants a causa de la Covid-19. Els milers de milions de residus que es generaran durant la pandèmia no poden ser reciclats pel risc sanitari i, en molts casos, arribaran a la natura i al mar, agreujant encara més el problema. Des de WWF, o el Fons Mundial per la Natura, demanen responsabilitat ciutadana per acabar amb la guerra dels plàstics.

Tot i que aquests materials no es poden reciclar, s’han de llençar al contenidor que toca i no pel carrer o a la natura. El contenidor gris és l’indicat per aquests residus, i no dipositar-los on cal pot tenir com a conseqüència una multa de més de 600 euros. Seria un acte incívic per la possibilitat de contagi de la ciutadania i de les persones que treballen en serveis de neteja.

A més, els guants contenen làtex, nitril o altres substàncies químiques contaminants, que igual que els plàstics de les mascaretes, poden tardar anys a descompondre’s. Fins i tot, poden acabar al nostre estómac després de passar per l’organisme dels animals marins. Un estudi de l'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) va trobar microplàstics en el 68% dels 102 aliments d’origen marí que van analitzar com sal, mol·luscos o crustacis.

'Recull el guant per una #NaturaSensePlàstics'

Des de WWF han impulsat una campanya de conscienciació per reduir el consum de plàstics d’un sol ús que no siguin necessaris. Proposen deixar d’utilitzar guants i rentar-se i desinfectar-se les mans freqüentment. Segons el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic l’ús de guants “està només aconsellat en circumstàncies molt concretes, sent en general preferible no emprar-los”. Les mascaretes, però, sí que són un element a utilitzar i la solució implica usar-ne reutilitzables, sempre que compleixin amb la normativa adient.

Institucionalment demanen que s'aprovi amb urgència un pla de gestió dels residus de protecció de la Covid-19 i que no es retardi el compromís de prohibir els plàstics d'un sol ús el juny de 2021. També, un acord global contra el plàstic que fixi els objectius de reducció de contaminació i plans per les empreses per reduir aquests productes. 

L’entitat ha creat també una guia per no exposar-se al virus i tenir cura del medi ambient. Des de rentar-se les mans o mantenir la distància, fins a indicar com desfer-se dels residus d’una persona contagiada són alguns dels consells. Una llista de bones pràctiques i d’alternatives al plàstic que ajudarà a evitar que, a aquest ritme de producció, el 2050 hi hagi més plàstics que peixos als nostres mars.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari