Àmbit de la notícia
Ambiental

ZeroBeach, recuperem la salut de les nostres platges

Entitat redactora
Colectic
  • Un got de plàstics llançat en una platja.
    Font: Hamsterfreund (Pixabay)

Cal replantejar la cultura d’un sol ús i transitar cap a les opcions de consum a granel i reutilització.

Eco-union és una associació ambiental fundada el 2005 per un grup multidisciplinari de professionals i activistes que defenen la transició cap a models de desenvolupament sostenible de la regió euro-mediterrània a través de la vinculació de l’economia i l’ecologia.

 

ZeroBeach, platges lliures de residus

 

El projecte Zero Beach, coordinat per Rezero i eco-union, ha demostrat que la prohibició de fumar a les platges pot reduir fins a un 80% la presència de burilles de cigarreta. Les dades són alarmants doncs 6.000 milions de burilles l’any es troben a les platges.

Alejandro González de l’associació eco-union, incideix que "el turisme de sol i platja és un factor de pressió mediambiental importantíssim, ja que és responsable d’un increment del 40% dels residus durant l’estiu al mediterrani".

Al mediterrani, un 80% de les deixalles marines provenen de fonts terrestres i el 80% són plàstics. S’estima una aportació mitjana diària de 250.000 de restes diverses de deixalles per quilòmetre quadrat a les platges durant la temporada turística.

El projecte Zero Beach està implicant a diferents municipis a buscar solucions i mesures concretes com gaudir d’espais sense fum i la reducció de tots els materials d’un sol ús com ampolles, canyetes, coberts, etc., que són els principals tipus de plàstics que es troben als mars i a fomentar els sistemes de retorn amb incentius eviten notablement l’abandonament d’aquests residus.

Primeres proves pilot per una zerobeach

L’estiu passat, les primeres proves pilot del projecte a tres platges del Prat de Llobregat, Gavà i Castelldefels, van reduir fins a un 80% la presència de burilles de cigarreta i van recuperar més de 900 d’envasos durant una setmana a tres punts de prevenció. En aquestes proves pilot, una de les mesures va consistir en la limitació de l’espai per fumar a les platges, on es va delimitar una zona concreta i es va informar les persones usuàries de la problemàtica generada entorn les puntes de cigarreta quan esdevenen residus a les platges.

També es va establir un punt informatiu on es va realitzar la campanya de sensibilització, amb una sèrie de materials i cartelleria dissenyada específicament pel projecte. En la mateixa estructura es va dur a terme el sistema de retorn d’envasos on les persones usuàries adquirien 5 cèntims per envàs retornat. Amb aquesta iniciativa es van recuperar uns 1.000 envasos que podrien haver estat abandonats a les platges

Les entitats promotores demanen a les institucions públiques anar més enllà de les accions voluntàries i crear un nou marc normatiu que doti d’instruments i recursos als municipis i a la generalitat per poder assumir mesures efectives que garanteixen gaudir de platges lliures de residus.

Enguany es vol tornar a repetir l’experiència i ampliar el nombre de municipis implicats. Per això, caldrà moltes mans. Estigueu atentes a la convocatòria i caminem plegades cap a unes platges lliures de residus. Vols ser #gentRezero?

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari