11a Jornada de la Inclusió Social a VNG: 'On és la comunitat? Assignatura pendent'

vnginclusio
Autor/a: 
vnginclusió
 Font: vnginclusió
Font: vnginclusió

11a Jornada de la Inclusió Social a VNG: 'On és la comunitat? Assignatura pendent'

Autor/a: 
vnginclusió
vnginclusio

Resum: 

L'11a edició de la Jornada de la Inclusió Social serà el dimecres 29 de novembre a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú i vol posar l’acció comunitària inclusiva al centre.

Les societats avançades es mouen cada vegada en entorns més incerts i sotmesos a vincles i compromisos socials més fràgils i sota una lògica de mercat que promou un fort individualisme, fent dels nostres entorns i relacions, espais més líquids, mancats de reciprocitat, de cura i de sentit col·lectiu. Aquesta complexitat, alhora, mostra que hi ha molta confusió pel que fa als significats de termes com 'col·lectivitat', 'comunitat', 'acció comunitària' i 'diversitat social'. L'11a Jornada de la Inclusió Social de VNGInclusió vol convidar a les persones assistents a aproximar-se a copsar aquests conceptes i significats i a adquirir una mirada comunitària que permeti tenir més i millors eines per construir hàbits i sistemes comunitaris més saludables en pro del bé comú.

La ponència inaugural anirà a càrrec de Begoña Roman, doctora i docent en filosofia per la Universitat de Barcelona i membre del grup de recerca de la Generalitat 'Ètica i Pensament Contemporani'. També és presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya i membre de diferents comitès de bioètica i ètica especialitzada. El seu àmbit d’especialització és l’ètica kantiana i l’ètica aplicada a entorns professionals i organitzatius, àmbits sobre els que versen les seves publicacions.

Tot seguit, es presentaran projectes reconeguts de l'àmbit públic de diferents territoris que compartiran com han aterrat l'acció comunitària en el seu entorn: el projecte Equicom de l’Ajuntament de Barcelona, el projecte Mollet Migrant de l’Ajuntament de Mollet del Vallès i Teixint Barri, projecte comunitari dels barris del Tacó i Armanyà de Vilanova i la Geltrú. Seguit, es traduiran de manera creativa mitjançant imatges les idees principals de la jornada amb l’il·lustrador vilanoví Chema Peral.

A la tarda, es tindrà la possibilitat d’assistir a 1 dels 3 tallers d’expertes reconegudes i amb llarga trajectòria professional i acadèmica en l’àmbit de l’acció comunitària que tractaran sobre les diferents dimensions d’aquesta. El taller de la Marta Ballester convidarà a com aplicar la mirada comunitària a projectes i serveis; la Clàudia Manyà posarà al centre com pensar estratègies per fer una acció comunitària més transversal; i l’Anna Viñas posarà el focus en les relacions i vincles per teixir comunitats.

VNGInclusió ja porta 11 anys organitzant aquesta jornada a Vilanova i la Geltrú per tal de sensibilitzar a la ciutadania, a les institucions, professionals i entitats, per fer de la ciutat una localitat més inclusiva i generadora d’oportunitats socials i comunitàries. Podeu consultar altres edicions de la jornada aquí. La jornada d’inclusió social s’organitza en el marc dels plans locals d’acció comunitària inclusiva, programes de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials la Generalitat de Catalunya per promoure l’acció comunitària inclusiva des de la proximitat local.

L'acte tindrà lloc a la Universitat Politècnica de Catalunya, campus de Vilanova i la Geltrú, el dimecres 29 de novembre de 9.00 a 14 hores i de 15.30 a 18h. L'organització és a càrrec de vnginclusió, pla local d’acció comunitària inclusiva, de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Podeu consultar el programa de la jornada al twitter de VNGinclusió.

Aquesta jornada va dirigida a totes aquelles persones que tinguin interès en aprofundir més en la concepció i construcció d’una societat més inclusiva. L' accès és gratuït, però assistir-hi es requereix d’inscripció prèvia.

Per a qualsevol dubte, podeu contactar amb l’organització via correu electrònic a: vnginclusio@vilanova.cat

Afegeix un comentari nou