Àmbit de la notícia
Comunitari

6 eines per a fer més dinàmiques les formacions online

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Adam Peribáñez

Com trencar amb la distància d’una videotrucada i fomentar la participació.

Fer formacions en línia pot ser tot un repte. La barrera que imposa la virtualitat sol afectar a la participació i a la capacitat d’atenció. Per això, i tot i que sigui encara més difícil, cal posar més èmfasi en crear dinàmiques i espais que facilitin la implicació dels formants, així com crear formacions més atractives visualment. Els següents recursos pretenen facilitar aquestes tasques.

 

Jamboard

Aquesta pissarra de Google pot servir moltes funcions col·laboratives, però una de les que més destacades és el seu sistema de notes adhesives. Aquesta funció en concret ajuda a reproduir una de les dinàmiques més habituals en formacions, que ens serveix per a recollir experiències o opinions, fer revisió de la pròpia formació o repassar aquells conceptes apresos durant la formació.

Així mateix, la resta de funcions de la pissarra (escriptura, càrrega d’imatges, inserció de formes, etc.) poden ser un gran suport per a mantenir una alta participació.

Kahoot

Un recurs online ben conegut. Kahoot ens permet crear qüestionaris online en els que els diferents participants poden respondre a preguntes amb quatre opcions bàsiques. L’editor dels qüestionaris permet marcar opcions de resposta simple o múltiple i afegir imatges a les preguntes, creant un ambient informal i dinàmic. El comptador de punts i la possibilitat de marcar un temps per a respondre afegeixen agilitat i un punt competitiu a l’activitat.

Educaplay

La plataforma Educaplay és un recull de jocs i passatemps tradicionals adaptats al format online. S’hi poden trobar nombrosos exemples ja creats, però el més interessant és la capacitat de crear nous continguts i compartir-los. A través del seu editor es poden elaborar jocs de memòria, mots encreuats o altres exercicis, creant petits jocs que poden servir per a introduir o repassar conceptes explicats durant la formació.

Prezi/slideshare/visme

És habitual que en una formació s’incloguin presentacions de diapositives com a element de suport. La majoria de plataformes de videotrucada faciliten la compartició de pantalla, de forma que és senzill retransmetre una presentació de forma local. Tot i això, hi ha diverses eines en línia per a completar i expandir aquesta possibilitat.

Prezi és una plataforma que ens permet crear presentacions més dinàmiques i visualment atractives de forma senzilla. Aquest tipus de presentació pot ser un gran aliat a l’hora de mantenir l’atenció. Per la seva banda Slideshare permet pujar presentacions més tradicionals, deixant-les a l’abast de tothom qui participa a la formació un cop acabada. Visme es troba a mig camí entre les dues, podent editar de forma col·laborativa el contingut.

Ifogr.am

De forma similar a les eines per a presentacions, Infogr.am permet crear infografies amb molts tipus d’elements (gràfics, text, imatge), que poden complementar la presentació d’una forma molt visual i clara per a retransmetre en un ambient virtual.

Meet/Zoom (petits grups).

El treball en petit grup és una de les dinàmiques més habituals en una formació. Dividir el grup general té molts avantatges, però en una trobada virtual pot ser complicat. Per a facilitat aquesta tasca les plataformes de Google Meet i Zoom permeten la creació de sales dins la trobada, de forma que es pot dividir als participants en altres espais.

Aquestes eines tenen l’avantatge afegit d’automatitzar el procés de retorn a l’espai principal, fins i tot afegint un temporitzador per a evitar que la formació s’allargui, i permeten a la persona formadora ‘passejar’ virtualment per les sales dels diferents grups, responent a dubtes i revisant el procés.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari