Albert Càlix: "Impulsar l'Espirallada consisteix en liderar un treball veïnal i comunitari"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
Albert Càlix és cap de l'AEiG La Canadenca, entitat impulsora de l'Espirallada de Vilafranca del Penedès. Font: AEiG La Canadenca
Albert Càlix és cap de l'AEiG La Canadenca, entitat impulsora de l'Espirallada de Vilafranca del Penedès. Font: AEiG La Canadenca
L'Espirallada vol consolidar-se com un espai de cohesió, amb activitats i actes per a persones de totes les edats. Font: AEiG La Canadenca
L'Espirallada vol consolidar-se com un espai de cohesió, amb activitats i actes per a persones de totes les edats. Font: AEiG La Canadenca
L'agrupament fa quatre anys que va obrir les portes al barri de l'Espirall, a Vilafranca del Penedès. Font: AEiG La Canadenca
L'agrupament fa quatre anys que va obrir les portes al barri de l'Espirall, a Vilafranca del Penedès. Font: AEiG La Canadenca

Albert Càlix: "Impulsar l'Espirallada consisteix en liderar un treball veïnal i comunitari"

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Fa poc més d'un any, l'Agrupament Escolta i Guia la Canadenca va celebrar l'Espirallada, una jornada lúdicofestiva al barri de l'Espirall, a Vilafranca del Pendedès. Ara, treballen per consolidar l'esdeveniment.

Fa quatre anys que l'Agrupament Escolta i Guia La Canadenca (AEiG La Canadenca) va obrir les portes al barri de l'Espirall, a Vilafranca del Penedès. L'equip de caps de l'agrupament explica que es tracta d'un barri estigmatitzat per raons de vulnerabilitat. Precisament això és el que va atreure un grup de joves a instal·lar-hi l'entitat: volien descentralitzar l'activitat de lleure al municipi, a l'hora que donaven a conèixer l'escoltisme i el guiatge a un públic més ampli i divers.

Així va néixer la primera edició de l'Espirallada, una jornada lúdica per al veïnat del barri de l'Espirall que va servir de prova pilot d'una iniciativa que té previst seguir creixent. El projecte ha estat reconegut amb el Premi Estímul, atorgat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) en el marc de la 20a edició dels Premis de l'Educació en Lleure. En parlem amb detall amb l'Albert Càlix, cap de l'AEiG La Canadenca.

Sou un cau molt jove. Com van ser els vostres inicis?

La Canadenca va néixer en resposta a diverses necessitats de la vila, principalment dues. La primera, donar cabuda a les infants i joves que quedaven permanentment en llista d'espera a l'únic agrupament que existia a Vilafranca, l'AEiG Pere II i Santa Maria de Foix. La segona, descentralitzar el lleure vilafranquí, ja que les tres entitats de lleure de la vila estan al centre o en barris propers.

Us vau situar a l’Espirall de forma estratègica. Com és la relació amb el veïnat actualment?

La veritat és que tenim molta feina a fer. Com a agrupament tenim objectius clars per fer-nos conèixer tant al barri com a la vila, ja que força gent encara no ens ubica. Tot i així, l'any passat vam celebrar, precisament, l'Espirallada, que gràcies al treball conjunt amb l'escola Mas i Perera i l'associació veïnal Gent del Barri, va ser tot un èxit. Així doncs, actualment mantenim la relació amb aquests dos agents i tenim la previsió de seguir teixint xarxa amb la comunitat.

En què va consistir aquesta primera Espirallada?

Impulsar l'Espirallada consisteix a liderar un treball veïnal i comunitari amb diversos agents per tal d'oferir una jornada oberta al barri. La seva primera edició va ser un dissabte ple d'activitats per a infants, joves i famílies, amb la participació i col·laboració d'altres agents del barri. Vam col·laborar en la Masiorientació, una cursa d'orientació organitzada des de l'escola Mas i Perera. Seguidament, vam gaudir d'un concert-vermut amenitzat per la música de Sempre Cansat i el Duet Canonge, artistes vilafranquines.

Déu n’hi do.

I això només va ser al matí. Per dinar, vam compartir una macarronada gegant que van preparar les famílies motivades de l'agrupament, la unitat d'Elefants i Òlibes. La tarda va començar amb un taller d'estampació de samarretes, i tot seguit vam fer una tarda de cau obert per a totes les edats.

Per acabar, vam tancar el dia amb un berenar compartit, també elaborat per les famílies. Al llarg de tot el dia, el Nil Serramià, artista vilafranquí, va pintar un mural al local per donar vida i fer lluir l'espai que de mica en mica va sent més nostre.

Quan està prevista que tingui lloc la propera Espirallada?

A principis de maig del 2023. Creiem que és una data ideal perquè el bon temps ja és una realitat i convida a fer barri.

Quines novetats tindrà?

Tenim intenció que, poc a poc, l'Espirallada vagi creixent, especialment pel que fa a actors que involucra. Per tant, esperem que en aquesta segona edició col·laborem amb l'altra escola del barri, la Pau Boada, i arribar a més associacions. Portes endins, volem promoure la participació infantil i juvenil dins l'agrupament, de manera que pensem fer una assemblea per decidir activitats concretes que es faran a l'Espirallada i donar l'opció a la seva participació i decisió real i directa.

"Moltes som noves en el món de l'escoltisme i rebre reconeixement reafirma les nostres ganes i saber fer".

A qui heu involucrat per dur a terme el projecte?

A totes les infants i joves de l'agrupament, a les famílies, a les caps actuals i a les ex membres d l'entitat.

Què ha significat per vosaltres rebre aquest premi?

Ha estat un acte molt simbòlic. En primer lloc, és un clar reconeixement a la nostra tasca, i a la feina ben feta i amb il·lusió, treballada des d'uns objectius clars i conscients amb la realitat del barri i de l'agrupament. A més, suposa un vot de confiança en un equip que estem en constant renovació i que, en la majoria de casos, som noves en el món de l'escoltisme, i reafirma les nostres ganes i saber fer.

Per altra banda, l'aportació econòmica del premi assegura la viabilitat del projecte, alhora que destensiona en certa manera la situació ajustada que viu l'agrupament. Per últim, aquest premi suposa un argument per reclamar a l'Ajuntament una subvenció digna i un local que compleixi amb les necessitats de l'agrupament.

Quins són els objectius de futur de l’agrupament?

Consolidar la nostra presència al barri i que l'agrupament sigui representatiu de la realitat cultural i diversa de l'Espirall. Per altra banda, assegurar la qualitat pedagògica de la nostra tasca garantint un relleu adequat i promovent el creixement de les unitats més grans estabilitzar la unitat de Pioners i Caravel·les i crear la unitat de Truc.

Afegeix un comentari nou