Àmbit de la notícia
Comunitari

'Amb els drets no s'hi juga', una campanya per protegir infants i adolescents

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marçal Cid
  • L'entitat ha desenvolupat diversos eixos per tal d'afrontar de manera individualitzada la manca de drets dels nens i nenes en situació de vulnerabilitat.
  • La Fundació Comtal reclama que la infància no torni a quedar a la cua de les polítiques socials.
    La Fundació Comtal reclama que la infància no torni a quedar a la cua de les polítiques socials.
  • Habitatge, alimentació, educació, lleure o salut són alguns dels drets fonamentals dels infants en els quals la Fundació Comtal treballa.
    Habitatge, alimentació, educació, lleure o salut són alguns dels drets fonamentals dels infants en els quals la Fundació Comtal treballa.

A través d'aquesta campanya, la Fundació Comtal fa èmfasi en la importància d’aconseguir i mantenir una estabilitat i benestar per a tots els nens i nenes del país.

La Fundació Comtal ha arrencat el curs amb noves propostes per tal d'aconseguir garantir els drets fonamentals dels infants a través de la nova campanya 'Amb els drets no s'hi juga'. L'entitat, que centra la seva tasca en l'educació i la inserció social d'infants, adolescents i joves, impulsa una sèrie de propostes emmarcades dins d'un context de pandèmia, on la situació d'infants i adolescents en circumstància de vulnerabilitat s'ha accentuat respecte als darrers anys.

Així, l'entitat, que reclama que la infància no torni a quedar a la cua de les polítiques socials, ha desenvolupat diversos eixos per tal d'atacar de manera individualitzada la falta de drets de nens i nenes en situacions més delicades.

Accés a una llar i cures en condicions

Un del focus de la campanya és donar accés al màxim nombre d’infants a una bona salut, benestar i llar. Això comprèn des d’aigua potable fins a una atenció mèdica gratuïta i de qualitat. En aquest darrer cas, és necessari tenir molt en compte, a banda de la salut física, la salut mental, un aspecte que darrerament està al centre dels debats ja que els casos detectats en la població han augmentat durant el context de pandèmia.

El més alarmant és l’alça de menors diagnosticats. Segons les dades del PINCAT ha augmentat el nombre de menors atesos per raons de salut mental i es preveu que augmenti en els mesos següents. Davant de la falta de recursos dins del sistema públic, que s’ha vist desbordat amb la situació actual, la Fundació Comtal ofereix servei psicològic gratuït tant a infants, com a joves i famílies

Un cas similar passa amb la problemàtica de l’habitatge. En un moment on les llars han sigut espais tan crucials pel desenvolupament tant lectiu com lúdic dels infants, s’ha vist una alça de casos de desnonaments. Segons el SIPHO, 1.211 persones es van veure afectades amb aquests desnonaments, entre les quals 463 eren menors. Davant aquesta adversitat, la fundació ha ofert la seva àrea residencial per donar una alternativa a joves sense llar.  

Cal afegir que des de la fundació han posat a disposició programes de suport a les famílies per tal d’afavorir un ambient familiar sa i lliure d’agressions, a partir de tallers que fomenten aquests tipus de relacions. Això es deu al fet que davant la pandèmia també han augmentat els casos de violència a la llar contra els infants i adolescents.

Equitativitat en l'accés escolar i el lleure

En el cas de l’educació, la fundació recorda que cal complir amb el dret universal de donar accés a tots els infants a un bon aprenentatge. Si anys enrere ja suposava una gran dificultat, el confinament va complicar encara més l’escolarització: no tot l’alumnat va tenir a disposició una bona connexió a internet o un dispositiu per poder seguir les classes de forma telemàtica. Segons l’ONU un de cada tres nens i nenes en el món no va poder, ni pot, accedir de forma virtual a les classes telemàtiques. 

Davant d’aquest repte, la Fundació va aconseguir proporcionar al 100% de l’alumnat de l’escola de Segona Oportunitat de la Fundació Comtal material suficient per seguir el curs acadèmic. La problemàtica segueix malgrat el retornament gradual cap a les aules, de manera que la Fundació Comtal té a disposició l’espai tecnològic on es contribueix a trencar la bretxa digital.  

També s’han posat a disposició recursos per abordar el fracàs escolar, que ve de temps enrere a la pandèmia. Un 20% de l’alumnat no aconsegueix graduar-se de l’ESO, segons el  'Mapa del Abandono Educativo Temprano en España, 2021'. S’han posat en marxa projectes educatius de segona oportunitat, d’acompanyament sociolaboral i de reforç escolar per tal de reduir el nombre d’abandonaments prematurs.  

L'entitat també ha posat èmfasi a l’educació en el lleure. Segons la Fundació Bofill els infants de famílies vulnerables fan 6.000 hores d’extraescolar menys que els de famílies benestants, durant el seu pas per l’educació obligatòria. A la Fundació Comtal tenen programes per oferir educació en el lleure al màxim nombre d’infants al Centre Obert Tria

Dret a la llibertat d'expressió i participació

Un altre aspecte que la nova campanya vol garantir és el dret fonamental de la llibertat d’expressió i participació. Segons la fundació, un infant que és capaç de comprendre el món i expressar-se, és un infant que es podrà cuidar més a si mateix i als altres. 

Des de la Fundació Comtal s’ofereixen espais on es fan dinàmiques que proporcionin un moment als nens i nenes per expressar-se i reflexionar: i a partir d’aquí poder comprendre millor el món que els envolta. 

Si vols aportar el teu gra de sorra, pots fer voluntariat o fer un donatiu per ajudar a l'entitat a seguir protegint els drets de més de 300 infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat durant aquest nou curs.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari