Arrels alerta que l’onada de calor agreuja les dificultats de les persones en situació de carrer

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Pixabay (Llicència CC)
Les persones en situació de carrer són les que més pateixen episodis climatològics extrems. Font: Pixabay (Llicència CC).
 Font: Pixabay (Llicència CC)
Arrels reivindica que aquestes persones pateixen tot l'any. Font: Pixabay (Llicència CC).
 Font: Pixabay (Llicència CC)
Habitualment, les persones que viuen al ras arrosseguen problemes de salut. Font: Pixabay (Llicència CC).

Arrels alerta que l’onada de calor agreuja les dificultats de les persones en situació de carrer

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

L’entitat, però, reivindica que aquests episodis només són “la punta de l’iceberg” dels riscos que pateixen aquestes persones durant tot l’any.

Catalunya afronta aquests dies una onada de calor que farà que les temperatures s’enfilin fins a valors superiors als 40 graus a diverses zones del país. Davant d’aquests episodis de calor extrema, un dels col·lectius més vulnerables, que més pateix aquestes situacions, és el de les persones en situació de carrer.

Així ho ha tornat a posar de manifest Arrels Fundació a través de les seves xarxes, on explica com afecten aquestes condicions adverses a les persones que viuen al ras, quins recursos existeixen per fer-hi front i què pot fer la ciutadania per donar un cop de mà a qui ho necessiti.

“És evident que les persones en situació de carrer són les que més pateixen directament els efectes de les situacions climatològiques extremes, però des d’Arrels reivindiquem que aquests episodis no deixen de ser la punta de l’iceberg dels riscos reals i el patiment d’aquestes persones, que tenen dificultats tot l’any, no només amb relació al temps i les temperatures”, explica a Xarxanet la Marta Maynou, responsable del programa d’Acollida d’Arrels.

Tanmateix, des de l’entitat avisen que cal parar especial atenció davant d’onades de calor com la que assola el país aquests dies. Segons l’últim recompte que la fundació va dur a terme a Barcelona el passat 10 de juny, més d’un miler de persones viuen al ras a la capital catalana.

Problemes de salut agreujats per la calor

Aquestes persones, habitualment, ja arrosseguen problemes de salut pel sol fet de viure en situació de carrer, però els efectes s’agreugen quan s’exposen a temperatures extremes com les d’aquests dies. Cremades, insolacions, deshidratacions o cops de calor, en els pitjors casos, són conseqüències que poden patir en aquests casos. “A vegades es queden dormint en un espai amb ombra i al cap d’una estona, quan hi toca el sol, és quan poden patir cremades i altres efectes de la calor”, diu Maynou.

Des d’Arrels asseguren que estaran més pendents i més alerta i expliquen que, tant a Barcelona com a Catalunya, a l’estiu hi ha menys recursos per a persones sense llar perquè alguns tanquen i altres redueixen el seu horari. L’Ajuntament de Barcelona, per exemple, ha anunciat que hi ha els anomenats refugis climàtics a diferents punts de la ciutat per a tota la ciutadania per resguardar-se de la calor.

Igualment, Arrels considera que són “solucions temporals” que poden anar bé per a algunes persones, però estan lluny de resoldre el problema perquè aquestes persones necessiten un tipus d’atenció molt més integral. “Convé no oblidar que hi ha moltes persones en risc d’exclusió social que tenen moltes dificultats per arribar a aquests recursos, ja sigui per temes de salut, perquè tenen animals de companyia o per moltes altres circumstàncies”, subratlla Maynou.

A més, tot plegat s’ha vist afectat per les mesures imposades per la pandèmia, que encara compliquen més l’accés a espais per refugiar-se, com centres de dia, menjadors socials, centres culturals, biblioteques o parcs i jardins, entre altres. “Les persones en situació de carrer són les que han patit més en aquest sentit, no tant per la malaltia directament, com per les restriccions aplicades, com poden ser la limitació de l’aforament o l’obligació d’anar amb mascareta a l’interior”, assenyala la cap d’acolliment d’Arrels.

De la mateixa manera, l’entitat anima la ciutadania a prendre consciència de les dificultats que travessen les persones que viuen a la intempèrie i ajudar-les en la mesura del possible. Maynou creu que és important preocupar-se i estar pendents dels veïns i veïnes en situació de carrer, preguntar com estan o si tenen alguna necessitat i, sobretot, no dubtar a trucar a emergències si veuen que una persona es troba malament. “I no només ara, sinó tot l’any”, rebla.

Per a Arrels, però, és important no simplificar les coses i creure que a les persones sense sostre només els afecten les circumstàncies climatològiques, que empitjoren la seva situació, però experimenten problemàtiques més enllà del termòmetre. “Partim de situacions de molta vulnerabilitat, de molt patiment i molts riscos durant tot l’any”, conclou Maynou.

Afegeix un comentari nou