Barcelona torna a cridar contra l’especulació i el turisme desfermat

Fundació Autònoma Solidària
Autor/a: 
Joana Rafart
 Font: El Periódico
Font: El Periódico
 Font: imgur.com
Font: imgur.com
 Font: Ara.cat
Font: Ara.cat

Barcelona torna a cridar contra l’especulació i el turisme desfermat

Autor/a: 
Joana Rafart
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

El diumenge 12 de maig col·lectius pel dret a l’habitatge organitzen una manifestació unitària per protestar contra la mercantilització de les ciutats.

La Plataforma Barcelona No Està en Venda torna a fer crida a la mobilització per aquest diumenge 12 de maig a les 18 h a Jardinets de Gràcia. Aquesta plataforma està integrada per diversos col·lectius com la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) o el Sindicat de Llogaters i, tal com explica des del Sindicat Irene Sabaté, el seu objectiu és lluitar contra “la mercantilització de la ciutat i de les vides dels ciutadans”.

La protesta del dia 12 se centra en tres eixos principals. En primer lloc, la lluita per derogar la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), aconseguir contractes estables i acabar amb els desnonaments. En segon lloc, exigir polítiques per aconseguir un turisme respectuós amb la convivència veïnal i, per últim, millorar l’espai públic per gaudir de la ciutat i conviure i no pas per fer negoci. D’altra banda, el manifest inclou altres demandes com la necessitat d’enfortir el comerç de proximitat i de derogar les reformes laborals precaritzadores.

L’any passat aquesta Plataforma ja va convocar dues grans manifestacions, una de les quals, va tenir molt ressò: es tracta de la protesta per la recuperació de Les Rambles de Barcelona com a carrer per a la ciutadania i no només per a l’ús turístic, un tema encara en plena vigència. “A Barcelona, com en moltes altres ciutats, se’ns està expulsant a la ciutadania amb els lloguers i preus de l’habitatge, el turisme, l’especulació...”, afirma Sabaté.

De fet, Catalunya, i en especial Barcelona, és una de les ciutats més damnificades per les dinàmiques especulatives i gentrificadores. Durant el 2017 va ser la comunitat autònoma amb més visites turístiques amb 19 milions de visitants. D’altra banda, la pujada de preus del lloguer obliga a les famílies a marxar dels seus barris i, fins i tot, de la ciutat. Segons dades de l’Agència Catalana de l’Habitatge, el preu del lloguer va tocar sostre el 2017 i se situa als 877,28 euros de mitjana. Les pujades de preu de lloguer i la dificultat a altres formes d'accés a l'habitatge van comportar que més de 13.300 famílies es quedessin sense casa l'any passat.

“L’avenç principal que s’ha fet en relació a aquests temes s’ha dut a terme per part de la població: cada vegada estem més organitzades i això ens dóna força. En canvi, les administracions segueixen massa immobilistes, cal fer reformes urgentment i convertir les ciutats en espais per a viure-hi dignament”, explica la portaveu.

Barcelona, però, no serà l’única ciutat a mobilitzar-se ja que aquesta manifestació es fa en coordinació amb altres ciutats de l’Estat com Madrid, València, Iruña, Granada, Las Palmas de Gran Canaria, Gijón, Sevilla, Palma de Mallorca o Málaga i també s’hi sumaran ciutats europees com Nàpols i Lisboa.

Afegeix un comentari nou