Beatriu Armengol i Marc Calderó: "Entenem el folklore com una eina identitària que ens identifica com a ciutat i com a país"

Colectic - Comunitari
A l'esquerra, el Marc i la Beatriu; a la dreta, la Nit del Tararot fotografiada per Magda Balcells. Font: Guixanet/Magda Balcells
A l'esquerra, el Marc i la Beatriu; a la dreta, la Nit del Tararot fotografiada per Magda Balcells. Font: Guixanet/Magda Balcells
Espectacular vista de la Nit del Tararot. Font: Eva Balcells
Espectacular vista de la Nit del Tararot. Font: Eva Balcells

Beatriu Armengol i Marc Calderó: "Entenem el folklore com una eina identitària que ens identifica com a ciutat i com a país"

Colectic - Comunitari

Resum: 

La Beatriu i el Marc formen part de l'Associació Cultural Guixanet, una entitat de Tàrrega que juga un important paper en la preservació i la difusió del patrimoni folklòric.

Quina és la vostra missió?

Des de l’Associació Cultural Guixanet hem tingut sempre com a objectiu fomentar i arrelar la cultura popular targarina i fer de la Festa Major de maig de Tàrrega un referent de Ponent.

Per això, durant els últims 12 anys hem anat dotant la ciutat de Tàrrega d’un patrimoni folklòric important, creant o recuperant elements festius propis i celebracions populars autòctones i participatives, amb la intenció que els seus ciutadans s’hi poguessin sentir identificats.

I quines accions o activitats dueu a terme per tal d'assolir els vostres objectius?

Per la Festa Major de maig, participem i organitzem l’Eixida (un acte protocol·lari dels balls autòctons de Tàrrega) i l’Eixideta (acte infantil amb la participació de més de 600 infants). També organitzem el Corretossino i dirigim i produïm l’espectacle de la Nit del Tararot, un espectacle únic arreu del territori català i referent pel que fa a la cultura popular.

També coorganitzem els Tres Tombs, fem trobades de balls d’arquets i cercolets, pel Dia de la Dona organitzem una trobada amb elements portats per dones, organitzem la festa infantil del Cacauero i la Rubinada (personatges històrics reals recuperats), fem cagar el Tió, col·laborem en diferents actes de la ciutat, etc.

Vau començar la vostra aventura organitzant el Correllengua. De què es tracta?

Guixanet es va fundar, l’any 2003, per tal d’organitzar el Correllengua d’aquell any, una festa reivindicativa que promou un major ús social del català, un dels objectius de l’entitat. L’any 2006, l’entitat es va fixar la fita de dotar de patrimoni folklòric la ciutat de Tàrrega. Des de llavors, amb el naixement de l’Àliga de Tàrrega el 2007, hem anat creant nous elements: els Nans de Tàrrega, el Ball d’Arquets, el Ball de Cavallets Moros i Cristians, lo Tossino, la Verreta, els Gegant Tararots, l’Home de la Barra, els Grallers de la Barra i, en l’apartat infantil, el Targalets i la cucafera Targafera, el Ball infantil d’Arquets i l’Àliga petita de Tàrrega.

Per què considereu tan important el folklore i les 'celebracions populars autòctones i participatives'?

Perquè, precisament, entenem el folklore com una eina identitària que ens identifica com a ciutat i com a país. I perquè entenem que el folklore ha de ser participatiu i integrador; no pot ser concebut com quelcom distant, tot i el tracte protocol·lari que alguns elements comporten.

Precisament d’aquesta idea va néixer la Nit del Tararot. L’objectiu era crear un espectacle únic per trencar amb els estereotips que molta gent té de la cultura popular i que el públic pogués interactuar amb els elements que hi participen i ser part integrant i activa de la festa.

Pel que fa a la gestió d'elements folklòrics, què hi feu?

Un dels fets més notoris és que tots els socis de Guixanet formen part activa d’algun grup de l’entitat. Totes les colles de bestiari i entremesos de Guixanet gestionen el seu grup de gent, els assajos, les sortides, etc., sota el paraigua de l’associació. Qualsevol proposta o necessitat d’un grup és transmesa a la Junta (formada per integrants de tots els grups) i coberta per l’entitat.

Quina relació teniu amb altres entitats i poblacions?

Tenim relació amb totes les entitats de cultura popular targarines, ja que la Festa Major de maig es nodreix de totes aquestes associacions. A la Nit del Tararot, l’espectacle referent de la Festa Major de maig, i a l’Eixideta, l’acte infantil de la Festa Major que organitzem i coordinem. Comptem també amb la participació i col·laboració de totes les entitats culturals i escoles targarines.

Per una altra banda, cada any, els diferents grups de Guixanet fan actuacions a diferents poblacions d’arreu del territori català. I també hem fet sortides d’entitat a Santa Maria (Mallorca), Barcelona, Cracòvia, Budapest, Perpinyà, Luxemburg, Bilbao, Pamplona i Sangüesa, mostrant la cultura popular de Tàrrega.

Sembla que amb les vostres activitats us adreceu molt a la mainada...

Gran part dels esforços de l’entitat els destinem a fomentar la cultura popular entre els més petits. Cal crear un sentiment identitari en els infants, si volem donar-li continuïtat al que fem i mantenir viu el folklore targarí.

Per això, cada any organitzem i publiquem un conte infantil on participen totes les escoles de Tàrrega, i on es tracten fets històrics targarins. Per una altra banda, existeix un material didàctic de més de 300 fitxes, creat per 15 mestres de l’entitat, on les escoles de l’Urgell poden treballar diferents matèries amb tots els elements de cultura popular de la comarca, per a alumnes de P3 fins als de 6è de primària.

Afegeix un comentari nou