Club Escola de Futbol Can Mir: fer possible l’esport per a tothom per davant de guanyar
Comparteix
El club rubinenc és una entitat singular i referent per la seva aposta per valors com la inclusió, la diversitat i la cooperació.
“Futbol per a tothom” no és només una frase bonica ni un lema ornamental per al Club Escola de Futbol Can Mir (CEF Can Mir). Fundat el 1996, fa sis anys aquest modest club de la ciutat de Rubí va fer un gir per deixar de ser un club com tots els altres i convertir-se en un referent. No per les seves victòries esportives o el seu palmarès, sinó per ser exponent de valors com l’educació, la inclusió, el respecte a la diversitat, la cooperació i la solidaritat, que es van convertir en els eixos per consolidar el nou projecte de club.
“En la nostra filosofia ens importa bastant poc el tema competitiu i el palmarès, són qüestions secundàries per a nosaltres”, exposa el Jordi Peiró, actual president del CEF Can Mir i un dels principals artífexs del canvi de rumb de l’entitat, que va començar quan Peiró va assumir la presidència el febrer del 2017 i es van incorporar persones com el Xavi Mas, entre altres.
“Entenem que totes les entitats, de caràcter esportiu o no, han de fer una aportació a la societat, i no em refereixo a donar una bossa d'arròs puntualment, sinó a una manera de fer que ha d’impregnar tot el que fa l’entitat”, suma el president del club, en conversa amb Xarxanet.
I així ha estat en el cas del CEF Can Mir, que entén l’esport com un generador de valors i una eina d’inclusió i pedagògica. Avui, compta amb més d’una desena d’equips formats per persones amb diversitat funcional, facilita l’accés a l’esport a joves menors estrangeres no acompanyades residents a Rubí i duu a terme des de fa anys projectes de cooperació internacional, amb especial incidència a la zona de Bouloukounda, al sud-est del Senegal.
Un club de referència més enllà de la competició
L’objectiu és clar: apropar el futbol i l’esport a tothom. Sovint, la competitivitat i l’exigència de molts clubs de futbol, també en les etapes formatives, fa que molts infants quedin exclosos de practicar l’esport que els apassiona. No és el cas del CEF Can Mir: “Volem trencar amb això perquè entenem que qualsevol infant o persona que vulgui fer esport ha de tenir el dret i l’oportunitat de fer-ho, amb independència de limitacions i barreres, com les capacitats intel·lectuals i físiques, econòmiques, de procedència o de qualsevol altra mena”, raona Jordi Peiró.
El CEF Can Mir va agafar aquest camí el 2017 amb una significació molt clara, que ha reforçat i ampliat amb el pas dels anys. Tot plegat va sorgir per aquesta sensibilitat social de les persones que van agafar les regnes del club, així com per omplir un buit. Per exemple, pel que fa a l’existència d’equips de persones amb diversitat funcional. “Vam detectar que a la majoria de ciutats i comarques no existien equips d’aquesta mena i que era una tema que tampoc estava a l’agenda dels grans clubs”, explica Peiró. S’hi van llençar de cap i ha pagat molt la pena.
Finalitza la WeLeague7 amb l’equip Sènior DF aconseguint els seus objectiushttps://t.co/gv8cL94BS5#CEFCanMir #Noticies #SeniorDF #CruyffLegacy #DiversitatFuncional #Weleague7 #FutbolPerATothom #RubiCity #RubiEsport pic.twitter.com/XH49Vhsrxo
— CEFCanMir (@CEFCanMir) June 22, 2022
Malgrat les dificultats, que també n’han tingut, aquest camí ha esdevingut avui una bandera irrenunciable del club, que ha rebut nombrosos reconeixements per la seva tasca. La majoria dels entrenadors són educadors socials i l’entitat hi bolca molts esforços en tots els àmbits: “Ha estat una qüestió de constància i de sumar persones amb una certa sensibilitat social, que estan convençuts i alineats amb la nostra visió”, declara el president del club.
Una temporada farcida de nous projectes
De cara a aquesta nova temporada, el CEF Can Mir ha incorporat cinc equips de persones amb diversitat funcional, en diverses categories com alevins i séniors, als deu que ja tenien. En aquest àmbit, el club rubinenc col·labora amb entitats com Rubitea o Cromosuma, entre altres, i ha esdevingut tota una referència. Per això, per exemple, ha establert una estreta col·laboració amb la Cruyff Foundation i forma part del grup motor creat per l’organització per treballar en projectes d’inclusió a través de l’esport.
A més, aquest mes de setembre es donarà el tret de sortida al projecte Erasmus+ Sport BRACE, d’àmbit europeu i liderat per l’Ajuntament de Rubí i el CEF Can Mir, que facilitarà fer intercanvis esportius, d’experiències i de bones pràctiques sobre l’acollida i l’esport amb tres equips de Bèlgica, Itàlia i Portugal.
Enguany, el club també reforçarà l’aposta per afavorir l’accés a l’esport del jovent estranger no acompanyat i té previst amplia el seu àmbit d’actuació a altres ciutats del Vallès per oferir cada cop més oportunitats a aquest col·lectiu. Una tasca de rellevància social que l’entitat duu a terme des de fa uns anys i suposa un impuls per a la integració d’aquest jovent i afavoreix el seu arrelament, a banda que ha ajudat a trencar prejudicis i estereotips que molt sovint arrosseguen.
“Molts d’ells són apassionats del futbol i de seguida vam veure que la pràctica de l’esport podia ser una eina per ajudar a la seva integració, perquè aprenguin la llengua i consolidin valors i hàbits que ja reben a les cases d’acollida”, apunta Peiró, qui explica que el club ha promogut la demanda de canvis normatius en la Llei Catalana de l’Esport perquè es redueixin les traves burocràtiques i s’afavoreixi la pràctica esportiva dels menors acollits.
Pel que fa als projectes de cooperació internacional, amb incidència a Bouloukounda (Senegal), el CEF Can Mir espera donar un important impuls a la tasca que desenvolupa al país africà, que va començar fa més de quatre anys amb l’enviament de material esportiu i ha anat guanyant pes i importància any rere any.
El club hi ha enviat voluntaris i no ha limitat la seva aportació a l’àmbit esportiu, sinó que s’ha implicat a fons en el desenvolupament de la zona amb l’objectiu de millorar les condicions de vida de la seva població, com adequar i millorar les aules de l’escola, la creació d’un hort comunitari que gestionen les dones del poblat o la millora d’un espai de salut, entre altres. “Cada cop se’ns obren més finestres i oportunitats per col·laborar, i nosaltres sempre estem encantats de fer-ho”, assegura Peiró.
El projecte de la Zona Esportiva Municipal Can Mir: un pas de gegant per al club
No hi ha dubte que el club no ha parat de créixer en aquests darrers anys. I més que ho farà, sobretot gràcies al projecte d’ampliació de les instal·lacions i equipaments de la Zona Esportiva de Can Mir. Es preveu que les obres comencin al llarg d’aquesta temporada, amb la construcció d’un pavelló cobert.
Serà només la primera pedra d’un ambiciós projecte que contempla la construcció, en un espai de més de 22.000 metres quadrats, d’un nou camp de futbol onze, quatre pistes de pàdel i un edifici que acollirà una Oficina d’Atenció Ciutadana i vol convertir-se en un referent social i cívic per a la població rubinenca. “És un somni i volem fer-lo realitat perquè aquest espai esdevingui un punt neuràlgic de Rubí, no només pel que fa a l’esport, sinó també el lleure, l’oci i molt més”, afirma Peiró.
Al CEF Can Mir són conscients que assolir aquestes metes implicarà fer canvis per adaptar-se i assumir un creixement important. “Ens hem de preparar per quan arribi aquest moment i tenir tota la maquinària en marxa i una estructura adequada per sostenir aquest creixement, incorporar persones especialitzades i ampliar el nostre capital humà, que ja és molt valuós; a banda, és clar, que ens faran falta més recursos”, assenyala el president.
Ara bé, malgrat que el club experimenti un gran creixement, el que no és negociable per als actuals dirigents del club és el rumb que van decidir prendre quan van assumir les regnes del CEF Can Mir. “Els principis i la filosofia del club són absolutament irrenunciables per a nosaltres, mentre estiguem aquí, no hi haurà cap concessió en aquest sentit”, sentencia Peiró.
Afegeix un nou comentari