Àmbit de la notícia
Comunitari

Conèixer la gestió forestal durant els campaments

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • Un grup d'infants fent una activitat en rotllana al bosc.
    Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • Dues nenes fent una construcció amb troncs al bosc.
    Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • Un grup de joves jugant enb un bosc de fulls caduca.
    Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Durant els campaments, les entitats de lleure educatiu tenen una gran oportunitat per explicar i apropar les tasques de gestió forestal a infants i joves que sovint els passen desapercebudes.

Els boscos són per excel·lència el “lloc boper dur a terme als campaments, però moltes vegades els infants i joves que hi fan els campaments amb els moviments de lleure educatiu no coneixen la feina que hi ha darrere per gestionar l’espai.

La gestió forestal és imprescindible per conservar un patrimoni natural viu i equilibrat. És fàcil pensar quan t'endinses i gaudeixes d’un bosc, que aquell espai no necessita d’activitat humana, que darrere de la seva esplendor primitiva no hi ha cap mena de gestió del medi. Però ens equivoquem.

Hi ha molta feina vinculada a la gestió forestal. Tasques com la plantació d’arbres i arbustos, preparació del bosc per a futures tales que implica la selecció d’arbres i la preparació de camins, l’extracció de suro, la recol·lecta de productes forestals, el control de salut dels boscos i la lluita contra plagues i la prevenció d’incendis forestals realitzant franges perimetrals i rebaixant la combustibilitat, etc. que se’ns poden passar del tot per alt quan som al bosc.

Totes aquestes tasques són realitzades per propietaris de les terres, professionals i també voluntaris/àries (com les Agrupacions de Defensa Forestal – ADF, entre d’altres), que amb la seva feina contribueixen a:

  • Reduir el risc d’incendis forestals
  • Conservar els boscos i la seva biodiversitat
  • Mitigar i regular el canvi climàtic
  • Generar activitat econòmica i llocs de treball
  • Disminuir la nostra dependència energètica.

Les entitats de lleure educatiu que duen a terme els seus campaments en boscos han d’aprofitar aquest tresor educatiu que els permet vehicular molts aprenentatges, ja no només de vegetació, recursos i medi ambient, sinó també de gestió del medi, activitat econòmica, ocupació i dependència energètica, per exemple.

Explorant i entenent la gestió del bosc, així com apropant-se a les persones i a l’economia del medi rural, és com infants i joves poden comprendre millor i implicar-se en la lluita per la seva preservació.  


 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari