Crida per la Setmana Mundial de la Donació de Plasma

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
El Banc de Sang i Teixits inicia una campanya de donació de plasma des d’avui dimarts 6 fins al dijous 8 d’octubre de 2020.  Font: Banc de Sang i Teixits
El Banc de Sang i Teixits inicia una campanya de donació de plasma des d’avui dimarts 6 fins al dijous 8 d’octubre de 2020. Font: Banc de Sang i Teixits
Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per donar sang.  Font: Banc de Sang i Teixits
Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per donar sang. Font: Banc de Sang i Teixits
El Banc de Sang també busca persones que s’hagin recuperat de la Covid-19.  Font: Banc de Sang i Teixits
El Banc de Sang també busca persones que s’hagin recuperat de la Covid-19. Font: Banc de Sang i Teixits

Crida per la Setmana Mundial de la Donació de Plasma

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

Catalunya necessita 40.000 donacions de plasma a l’any. El Banc de Sang fa una crida a donants el 6, 7 i 8 d’octubre, entre els que també busquen persones que hagin superat la Covid-19.

El plasma es necessita diàriament a tot Catalunya per pacients amb grans cremades o accidents greus per aturar les hemorràgies i recuperar el volum sanguini. Tenen gran valor les seves proteïnes amb què s’elaboren medicaments anomenats hemoderivats, que són vitals per pacients amb problemes de coagulació. Aquests ajuden, per exemple, a infants amb immunodeficiències a reforçar el seu sistema de defenses amb les immunoglobulines, una de les proteïnes.

Actualment, aquests medicaments fets amb plasma s'han de comprar a l'estranger perquè Catalunya és deficitària en donacions d’aquest component de la sang. La campanya del 2019 va recollir gairebé 20.000 mostres però “se’n necessiten 20.000 més per poder ser autosuficients”, destaquen des del Banc de Sang i Teixits. Per tenir una idea, un pacient amb hemofília -trastorn hemorràgic pel qual no es coagula la sang correctament- necessita 1.200 donacions l’any per fer plasmafèresis, el procés de regeneració del plasma.

Per aquest motiu, el Banc de Sang i Teixits inicia una campanya de donació de plasma a Plaça Catalunya des d’avui dimarts 6 fins al dijous 8 d’octubre de 2020, coincidint amb la Setmana Mundial de la Donació de Plasma. Celebrada per primera vegada a Catalunya, té l’objectiu de conscienciar sobre la necessitat de donar plasma i de ser imprescindible per l’elaboració de certs medicaments amb les seves proteïnes.

La donació de plasma

El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55% de volum de la sang -dels cinc litres de sang d’una persona de 70 quilos, 3 litres són de plasma-. És on es troben suspeses les plaquetes i els glòbuls vermells i blancs. Està format per aigua, sals minerals i proteïnes com les immunoglobulines que protegeixen el cos de les infeccions, els factors de coagulació que junt amb les plaquetes aturen el sagnat, i l’albúmina, una proteïna que transporta els fàrmacs i les hormones als teixits corresponents.

Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per donar sang: tenir entre divuit i setanta anys, pesar més de cinquanta quilos, trobar-se bé de salut i no estar embarassada. Tots els grups sanguinis són vàlids, tot i que el grup AB, donant de plasma universal, és compatible amb tots els receptors, encara que només tres de cada cent persones són d’aquest grup a Catalunya.

Les donacions de plasma són més llargues que les de sang, tenen una durada aproximada de 45 - 60 minuts. Es fa mitjançant un separador cel·lular, és a dir, una màquina que separa el plasma de la resta de components de la sang.

El cos necessita pocs dies després de la donació per recuperar les proteïnes i sals minerals que conté el plasma. Si ja has donat plasma caldrà esperar quinze dies per tornar-ho a fer, i en el cas d'haver donat sang, cal esperar dos mesos. Les persones que mai hagin donat plasma, poden deixar les seves dades en aquest formulari i el Banc de Sang les contactarà per concertar la primera donació.

Plasma de convalescents de la Covid-19

El Banc de Sang també busca persones que s’hagin recuperat de la Covid-19 per fer donació de plasma i aprofitar les defenses contra el coronavirus per tractar persones malaltes. Es necessiten pacients que s’hagin recuperat de la malaltia fa més de vint-i-vuit dies però menys de tres mesos. Hauran d’omplir el formulari per rebre una trucada de professionals i valorar si poden fer la donació.

Campanya anual de donació

Si durant aquesta setmana no pots donar plasma, el Banc de Sang i Teixits manté les donacions durant tot l’any. A la pàgina web es poden consultar els hospitals on donar i conèixer les campanyes mòbils que es fan a tot Catalunya escrivint a plasma@bst.cat o trucant al 93 557 36 30.

Afegeix un comentari nou