Àmbit de la notícia
Comunitari

'Quan jo tenia por', un documental sobre l'assetjament als instituts des d'una perspectiva jove

Entitat redactora
Colectic - Comunitari
  • Un moment de la formació prèvia per fer el documental
    Font: Fundació Oreneta
  • Carles Bosch fent una explicació. Darrere i dempeus, el productor Joan Antoni Barjau
    Carles Bosch fent una explicació. Darrere i dempeus, el productor Joan Antoni Barjau Font: Fundació Oreneta
  • Fent una entrevista en un institut
    Fent una entrevista en un institut Font: Fundació Oreneta
  • Entrevista a una de les persones especialistes del documental
    Entrevista a una de les persones especialistes del documental Font: Fundació Oreneta
  • 'Així es va fer...'
    'Així es va fer...' Font: Fundació Oreneta
  • Amb una de les mares que ofereix el seu testimoni
    Amb una de les mares que ofereix el seu testimoni Font: Fundació Oreneta
  • El carrer també ha estat un dels escenaris de la gravació
    El carrer també ha estat un dels escenaris de la gravació Font: Fundació Oreneta

A partir de la seva realització, vuit adolescents que participen a la Fundació Cívica Oreneta de Badia del Vallès han pogut apropar-se al món del cinema i reflexionar sobre la temàtica del 'bulling'.

L'origen del documental 'Quan jo tenia por' es troba en la proposta que va fer la Fundació La Roda a la Fundació Cívica Oreneta del Vallès de participar en el seu projecte 'Roda Rodem'. Aquesta iniciativa persegueix apropar el món del cinema al jovent i compta amb la col·laboració de la Fundació SGAE.

Les vuit joves de 15 anys que han participat en el projecte formen part d'un taller de Ràdio Badia, vinculada al Punt Òmnia Badia del Vallès i a la Fundació Oreneta. Han comptat amb el suport d'un grup de tutors i tutores entre les quals es troben quatre professionals del món del cinema.

Dos d'aquests especialistes de la gran pantalla que han participat al, projecte han estat ni més ni menys que el director Carles Bosch i el productor Joan Antoni Barjau, guanyadors del premi Goya pel documental 'Bicicleta, cullera, poma'. En Carles, a més, va estar nominat a un Òscar per la seva pel·lícula 'Balseros', i en Joan Antoni va guanyar un Goya amb 'Smoking Room'.

Les primeres idees per fer el documental

Les tasques per dur a terme aquest migmetratge de 40 minuts de durada van començar el dia 1 de febrer de 2017 amb un seguit de sessions pràctiques per aportar a les joves uns coneixements d'iniciació a la producció i la realització cinematogràfiques. Les gravacions van finalitzar al juliol del mateix any i el 13 de gener d'enguany es va fer la presentació oficial a la seu de l'SGAE.

Les sessions formatives van tenir lloc al Casal Cívic Badia del Vallès, i els escenaris per acollir les gravacions van ser els instituts Federica Montseny i Badia del Vallès, els carrers de Badia i alguns llocs de la ciutat de Barcelona.

El primer pas que va haver de donar el grup d'adolescents va ser triar de manera consensuada un tema d’actualitat, que a més les toqués d'aprop. Van trobar que l'assetjament o 'bulling' als centres d'ensenyament, concretament als instituts, podia ser una molt bona opció.

En un pas posterior van començar a pensar en l'estètica de la producció i van decidir alternar el blanc i negre amb el color; aquest últim el farien servir en les imatges referents a la preparació prèvia i al procés de realització.

Objectius del projecte

Segons l'Eva Gutiérrez, dinamitzadora del punt Òmnia i tutora a l'entitat, "en un principi, l'objectiu del projecte era apropar el món del cinema al grup de joves, que poguessin conèixer totes les seves professions i tot el que suposa fer una pel·lícula, com a possible futura professió". Això vol dir que el fet d'explicar en què consisteixen les tasques de direcció, producció, imatge, so, guió, etc., té com a principal objectiu despertar vocacions professionals en les persones participants.

L'Eva continua explicant: "després d'escollir el tema de l'assetjament, els objectius es van ampliar per part nostra i del grup. Vam voler donar una visió des del món adolescent sobre el tema triat, que arribés a tot-hom i que es pogués fer servir per treballar-lo a tot arreu".

A partir de les entrevistes a professionals i dels testimonis gravats davant la càmera, les joves participants han pogut reflexionar sobre el 'bulling' i treballar en grup, a més d'aprendre sobre la realització cinematogràfica i el llenguatge audiovisual, la propietat intel·lectual i els drets d'autor.

Una de les participants, la Mireia Vásquez, comenta que ha "après de veritat com és el cinema i la importància que poden arribar a tenir fins les coses més petites". Per la seva banda, una altra participant, la Lucia Conde diu: "el més important que he après han estat els valors del respecte. Fer el documental m'ha aportat coneixements, però també saber que una simple broma pot fer molt mal a la persona que la pateix". L'Alba Caamaño hi afegeix que tot el que sabien sobre el 'bullying' "no era ni la meitat de tot el que suposa".

De gira pels instituts

El documental s'està fent servir per realitzar 'bolos' als instituts. A Badia del Vallès es va fer un visionament del documental en una classe amb problemes d'assetjament, i que va comptar amb la participació de les joves realitzadores.

"En la xerrada posterior van poder explicar a l'audiència la seva experiència, el que havien après, tot allò que ara veien i abans ni s'havien plantejat. El silenci a l'aula era absolut... Vam veure inclús gent emocionada eixugant-se les llàgrimes", explica L'Eva.

Per últim, la tutora diu que "com a fruit d'aquesta experiència, ara estem fent amb aquest grup d'adolescents un projecte educatiu i social per poder tirar endavant una altra pel·lícula documental".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari