Àmbit de la notícia
Comunitari

Prou a l’estigmatització dels joves!

El Consell de la Joventut de Barcelona ha dit prou i s’ha manifestat en contra de l’ús pejoratiu i la massiva difusió que fan els mitjans de termes com “generació ni-ni’s” –ni estudien ni treballen- referits a la població juvenil.

El Consell de la Joventut de Barcelona s’ha dirigit als mitjans de comunicació del país manifestant el seu rebuig davant de l’ús excessiu i desinformador de termes pejoratius com “generació ni-ni’s” (ni estudien ni treballen) en referència al col•lectiu juvenil. El Consell vol recordar que l’ús d’aquesta mena de conceptes generals, reduccionistes i buits de sentit, però amb una carrega tant negativa, són molt negatius i donen una imatge deformada i poc representativa del conjunt de la joventut.

Per tant es fa una crida a la corresponsabilitat que tenen els mitjans a la no generalització i a l’obligació de construir imatges fidels a la realitat, que no destaquin només aspectes negatius d’un percentatge. Tot i que el terme “ninis” reflecteix una realitat existent, és una descripció parcial i distorsionada de la joventut. La tendència no contribueix a crear una correcta percepció social dels joves.

L’ús desfermat d’aquest tipus de termes ha estat una constant, durant els darrers mesos. No obstant, el CJB no ha esgotat la seva paciència, fins l’abusiu anunci d’una televisió de crear un reality-show anomenat “Generación Ni-ni’s”.  El programa tindria com a protagonistes a joves hedonistes sense motivacions, interessos ni voluntat de formar-se, trobar una feina digne o realitzar qualsevol acció per millorar la seva situació. Una degeneració més dins de l'escalada iniciada pels "Big Brothers" i seqüeles. Ara la víctima propiciatòria és al jove sense esperances.

No és la primera vegada, ni la primera generació perseguida i estigmatitzada, ens adverteix el CJB. Anys abans ho fou la anomenada “generació X”, la “generació perduda”, entre d'altres amb noms més o menys originals. Sempre construccions socials a través dels mitjans i no sempre amb les millors intencions.

La plataforma associativa de Barcelona ha demanat als mitjans que donin més cobertura a propostes juvenils que estudien, treballen, organitzen o s’associen, quan no ho fan tot alhora. Només a Barcelona existeix més d’un miler d’associacions formades per joves, sense incloure les no registrades com associació, constituint un dels teixits associatius més actius i dinàmics de la ciutat. Els joves també treballen per la transformació social i s’organitzen a través de diferents formes d’entitats.

El CJB reconeix que prop d’uns 100.000 joves a Catalunya ni estudien ni treballen. Però només a través de polítiques publiques que lluitin contra aquestes problemàtiques es farà front al desencís i a la passivitat que tant es critica davant les dificultats amb l’habitatge i la precarietat laboral.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari