El CNJC impulsa noves eines de suport per a les entitats juvenils

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
 Font: CNJC
Les noves eines volen arribar allà on l’administració no arriba. Font: CNJC
Les formacions a demanada plantejades pel CNJC volen incentivar el creixement intern de les entitats. Font: CNJC
Les formacions a demanada plantejades pel CNJC volen incentivar el creixement intern de les entitats. Font: CNJC

El CNJC impulsa noves eines de suport per a les entitats juvenils

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

La plataforma, que aplega gairebé cent entitats juvenils i consells locals de joventut del territori, es consolida com a eina útil i a disposició de les entitats ampliant els seus serveis de suport associatiu.

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) ha anunciat l'impuls dels seus serveis de suport a les entitats juvenils a través de quatre eines que contribueixen a millorar la seva capacitació i desenvolupament. Així mateix, volen arribar allà on l’administració no arriba, a qui atribueixen un "abandonament sistemàtic de l’associacionisme juvenil".

En primer lloc, el CNJC ha iniciat un cicle de formacions en línia gratuïtes per a les associacions juvenils catalanes. Les formacions aborden temes com els models organitzatius, el treball de cures o l’Economia Social i Solidària. Estan dissenyades per ajudar a les entitats a millorar les seves competències i habilitats en diferents àmbits.

En la mateixa línia, també ha llançat un nou catàleg de formacions gratuïtes sota demanda, amb diferents itineraris formatius, per tal d’adaptar-se a les seves necessitats i interessos. El catàleg inclou itineraris de temes com ara feminismes, gestió emocional o la incidència política.

Una altra de les iniciatives impulsades és el llançament d'un canal de Telegram per a les associacions juvenils, a través del qual es comparteixen setmanalment recursos, guies i documents d'interès per al dia a dia de les entitats. Així, podran estar sempre informades sobre les novetats i recursos disponibles.

Juntament amb les entitats educatives membres del CNJC, que representen la majoria de caus i esplais del país, han donat el tret de sortida a una nova eina col·laborativa per poder accedir a materials d’ús del dia a dia d’aquestes entitats. L'aplicatiu es pot trobar al web oficial del Consell.

Amb aquests nous impulsos, el CNJC es compromet a continuar promovent eines i programes de suport per a les associacions juvenils, per tal de contribuir a la seva formació i desenvolupament, i a fomentar la seva participació activa en la societat catalana.

Associacionisme i empoderament juvenil

Segons dades del Cens d'Entitats Juvenils de Catalunya, elaborat pel Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, a 31 de desembre de 2020 hi havia registrades més de 4.000 entitats juvenils a Catalunya. Moltes d’elles es financen, principalment, a través de quotes i subvencions públiques.

Aquestes entitats estan formades majoritàriament per joves de 14 a 30 anys i tenen com a objectiu fomentar la participació, la formació i la cultura entre el jovent català, així com impulsar la seva integració social i la seva capacitat crítica.

Pel que fa al tipus d'entitats juvenils, la majoria es dediquen al lleure i l'educació en valors, però també hi ha un nombre significatiu d'entitats que es dediquen a la cooperació i la solidaritat internacional i la defensa dels drets humans. Aquestes entitats juvenils desenvolupen diferents activitats i projectes, com ara campaments, intercanvis internacionals, tallers, activitats esportives i culturals, entre altres.

Des del CNJC denuncien un infrafinançament històric d'aquestes entitats, les quals han de desenvolupar la seva tasca amb recursos limitats. Tot i això, l'administració pública catalana, en els darrers anys, ha promogut diverses iniciatives i programes de suport a les entitats juvenils, especialment en matèria de formació i assessorament, així com en el finançament de projectes i activitats juvenils.

Des del CNJC insisteixen que encara hi ha molta feina per fer per garantir un suport adequat i sostenible a les entitats juvenils, i és per això que des de la plataforma, juntament amb altres entitats, continuen treballant per impulsar més eines i programes de suport.

Afegeix un comentari nou