El futbol amb valors té premi

Autor/a: 
Oriol Caño
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El futbol amb valors té premi

Autor/a: 
Oriol Caño

Resum: 

Un equip que ajuda una dona a punt de ser desnonada, un reportatge sobre corrupció al futbol... Són alguns dels guardonats als premis de la revista Panenka, que reconeixen els qui fomenten la cultura i els valors en aquest esport.

Panenka va néixer a Barcelona ara fa tres anys amb el convenciment que, deixant debanda els estereotips, el futbol i la cultura poden viatjar plegats, més enllà de les campanyes de màrqueting, contractes publicitaris i sous multimilionaris que cada dia inunden les pantalles de televisió.

Els membres de la seva redacció han volgut crear un certamen que s'allunya de les gales en què només es donen trofeus que aplaudeixen l'individualisme per sobre de l'esforç col·lectiu, shows mediàtics en què és més important el noupentinat del futbolista de torn que el què realment s'està premiant.

Per tot això, ahir es van entregar els Premis Panenka 2014, que valoren el futboldes d'una altra òptica més humana i solidària.

En aquesta primera edició, el premi al millor reportatge se'l va endur Jordi Évole i l'equip del programa Salvados (La Sexta) amb el documental "El futbol también es así", que analitza amb detall els negocis que mou el futbol i tota la corrupció que l'envolta. El programa posa el focus sobre els fraus que hi ha al darrera de la captació de futbolistes de tot el món, que cada cop són més joves i que són utilitzats per representants i clubs. El deute que acumulen les entitats esportives -i com moltes d'aquestes intenten eludir aquesta situació amb trampes i irregularitats- també és un dels temes del documental, així com el qüestionament sobre com escull les seus mundialistes la FIFA, el màxim òrgan del futbol mundial, i si hi ha interessos extraesportius a l'hora de fer l'elecció.


Un dels guardons més aplaudits va ser el de "Antonin de l'any", que va anar a parar a mans de Paco Jémez, entrenador del Rayo Vallecano, com a símbol del futbol modest, així com pel seu compromís social i cultural. El tècnic del conjunt madrileny va ser qui va liderar la campanya de suport a Carmen Martínez, una anciana de 85 anys del barri de Vallecas que havia de ser desnonada però que va poder mantenir la seva vivenda gràcies a l'aportació econòmica de la plantilla del Rayo i del seu entrenador.


Finalment, l'exfutbolista del Barça, Eric Abidal, va recollir "l'Antonin d'Honor" a una trajectòria esportiva marcada per la superació i per servir d'exemple per la societat. El jugador francès, que va tenir un càncer que el va apartar del futbol professional durant una llarga temporada, afirmava:

"Els jugadors vivim sovint en una bombolla i tenim molts avantatges, però jo intento ser el més humil possible, ajudar a la gent i ser un exemple. Dono les gràcies a tothom per permetre'm donar un missatge positiu a la societat (...) El futbol ajuda a créixer, fomenta els valors i aquesta és la versió de l'esport que cal potenciar"

Llista de guardonats de la 1a edició dels Premis Panenka 2014:

  • Antonin de l'any: Paco Jémez (tècnic del Rayo Vallecano)

  • Antonin d'honor: Eric Abidal (exfutbolista del FC Barcelona)

  • Reportatge de l'any: "El futbol también es así", Salvados (La Sexta)

  • Llibre de l'any: "Herr Pep", Martí Perarnau (Ed. Contra)

  • Fotògraf de l'any: Reinaldo Coddou

Afegeix un comentari nou