El Gimnàs Social de Sant Pau podrà mantenir el seu servei de dutxes per a persones sense llar

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Les instal·lacions del Gimnàs Sant Pau, provisionalment situades al carrer Floristes de la Rambla. Font: Gimnàs Social de Sant Pau. Font: Gimnàs Social de Sant Pau
Les instal·lacions del Gimnàs Sant Pau, provisionalment situades al carrer Floristes de la Rambla. Font: Gimnàs Social de Sant Pau.

El Gimnàs Social de Sant Pau podrà mantenir el seu servei de dutxes per a persones sense llar

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

Després d’uns dies d’incertesa i d'una intensa campanya mediàtica, la cooperativa gestora de l'espai rep la subvenció municipal que permet continuar amb aquest servei.

El Gimnàs Social de Sant Pau finalment no haurà de tancar el seu servei de dutxes per a persones sense llar després de cobrar la subvenció de l'Institut Municipal de Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona que necessitava per mantenir aquest servei. Gràcies a l'ajuda municipal, l'entitat podrà mantenir també el seu servei de canvi de roba, dirigit també a persones en situació de carrer.

Va ser el passat 19 d'octubre quan la direcció del Gimnàs Social de Sant Pau convocava a mitjans de comunicació i entitats a la seva nova seu, al carrer Floristes de la Rambla de Barcelona, per denunciar públicament que el seu servei de dutxes, per on passen cada dia unes dues-centes persones en situació de sensellarisme, estava en perill a causa del retard en el cobrament de les subvencions concedides per l'Ajuntament de Barcelona.

La cooperativa gestora de l'espai fixava el 31 d'octubre com a data límit per decidir si podien continuar amb el servei, a més de recordar que l'entitat tenia concedides ajudes per una quantitat que superava els 200.000 euros, de les quals havien cobrat poc més de 14.000 euros. Finalment, i després d'unes setmanes de tensió i incertesa, l'entitat ha rebut la subvenció necessària per poder continuar amb un servei que, des de la cooperativa gestora del gimnàs, qualifiquen de "dret universal".

A més del servei de dutxes, la falta de subvencions també posava en perill la situació de la plantilla del gimnàs. De fet, des de la gestió de l'entitat, recordaven que el retard en els ajuts posava en risc "els ingressos, i per tant la vida, de les persones que estan treballant i donant serveis a l'activitat".

Ja s’havia anunciat el tancament del servei

Tal com s'havia anunciat des de la direcció del Gimnàs Social de Sant Pau, fa una setmana es va anunciar a través de les xarxes socials de l'entitat el tancament del servei de dutxes. Amb un comunicat titulat "Quan cobrarem? L'Ajuntament no ens ho diu!", la cooperativa expressava la seva indignació per haver de tancar el servei de dutxes, amb la conseqüent posada en marxa d'un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que afectaria sis treballadores del torn de matí i a les dues persones encarregades de la gestió i la direcció del gimnàs.

A més, tot i expressar el "dolor" que causava aquesta decisió, la cooperativa també agraïa el suport a la cinquantena de persones que havien col·laborat amb donatius per poder pagar les nòmines del mes d'octubre de les treballadores del gimnàs. En un altre comunicat a través de l'Instagram de l'entitat, la gestió de Sant Pau expressava que "el que l'Ajuntament de Barcelona triga mesos en ferm en dos dies la gent ho aconsegueix!!!".

L’activitat de l’entitat encara perilla

Tot i el cobrament de la subvenció que permet seguir endavant amb el servei de dutxes per a persones sense llar, l'activitat del Gimnàs Social de Sant Pau encara no està garantida. En roda de premsa, la directora de l'entitat, Lara Cáceres, va explicar que altres serveis de l'entitat també corrien perill per la falta de viabilitat econòmica. És el cas del servei d'esport social que es dona a les tardes.

Cáceres també va comentar que, fins al moment, l'entitat s'havia estat mantenint gràcies a fons propis i a préstecs d'altres entitats. Així i tot, la cooperativa ha generat deutes amb petites proveïdores locals i, sovint, té problemes per assumir les nòmines de les seves treballadores.

Afegeix un comentari nou