El sereno torna a Santa Coloma de Gramenet

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Imatge de la plaça de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.  Font: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Imatge de la plaça de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Font: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
Panoràmica vista des de Santa Coloma.  Font: Wikipedia
Panoràmica vista des de Santa Coloma. Font: Wikipèdia.

El sereno torna a Santa Coloma de Gramenet

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

Al març, l’Ajuntament posarà en marxa un servei reclamat pels veïns i veïnes de la ciutat.

A partir del març, els carrers de Santa Coloma de Gramenet comptaran amb la presència nocturna de 18 serenos. Amb aquesta iniciativa, la ciutat del Barcelonès recupera un ofici que estava oblidat i dona un extra de tranquil·litat als veïns i veïnes que fa temps que reclamaven més vigilància durant les nits.

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, va insistir en declaracions a Xarxanet sobre la diferència entre un sereno i un/a agent de policia. Els serenos faran la feina dels agents cívics que ja treballen durant el dia. “En cap cas poden intervenir en situacions relacionades amb activitats delictives, com en un robatori, ni en situacions d’incendi. Només podran trucar al 112 en aquests casos”, va aclarir Parlon.

Les tasques

Els serenos, com a agents cívics nocturns, comptaran amb un telèfon mòbil a través del qual rebran les peticions dels veïns i veïnes.

Prestaran atenció a les persones que puguin necessitar ajuda per trobar-se perdudes o desorientades i les acompanyaran fins al portal de casa. Aquest servei està pensat especialment per a persones amb discapacitat i gent gran.

El sereno també podrà acompanyar aquelles persones que durant la nit hagin d’anar a una farmàcia.

Amb el mateix objectiu d’incrementar la sensació de tranquil·litat, els i les agents comprovaran que els vehicles estacionats tinguin les finestres tancades i en cas de robatori avisaran a la policia local i, si és possible al propietari/a.

També controlaran l’enllumenat públic i avisaran a l’empresa de manteniment en cas d’apagades o fanals sense llum. Inspeccionaran el mobiliari urbà per comprovar que papereres, senyals de trànsit i bancs, entre d’altres, estiguin en bones condicions.

Generar ocupació

Durant aquest mes de febrer s’està treballant en la selecció i formació del personal. Els requisits per poder ser sereno és tenir més de 45 anys i trobar-se a l’atur.

La recuperació d’aquesta figura a Santa Coloma s’ha inspirat en les experiències de Gijón i Oviedo, dues ciutats que ja fa temps que compten amb el treball dels serenos. “A Gijón fa dos anys que funciona i ha tingut molt bona rebuda per part de la ciutadania”, va explicar Parlon.

Afegeix un comentari nou