Àmbit de la notícia
Comunitari

“El voluntari ha de ser un agent actiu de transformació, no mà d’obra gratuïta”

  • La Murga és una experiència d’aprenentatge i servei que consisteix en crear un espai de convivència i cooperació entre joves escoltes i persones en risc d’exclusió social.
  • Castanyada de l'Agrupament Escolta i Guia Flos i Calcat d'Arenys de Mar.

El rol dels voluntaris d'agrupaments escoltes i esplais associatius fuig de l’acció puntual i l’assistencialisme i beu del compromís vital, l’esperit crític per transformar l’entorn i el poder de decisió en totes les fases dels projectes.

“Creiem que en una entitat que té una base voluntària tothom ha de tenir capacitat de presa de decisions, de participar en els projectes i tenir clar el seu rol”, diu l’Aina Tella, cap de relacions exteriors d’Escoltes Catalans, una associació on centenars de joves eduquen en el lleure des de la gratuïtat.

Els voluntaris i voluntàries es comprometen no només amb accions per transformar l’entorn sinó a l’hora de decidir què i com ha de fer l’entitat. “Creiem que el voluntariat ha de tenir participació, que les persones han d’intervenir tant a l’hora de pensar l’acció a dur a terme com a l’hora de desenvolupar-la”, explica l’Aina.

Assumir responsabilitats i prendre decisions és quelcom que els nens i nenes fan des que entren al cau als 6 anys, de manera progressiva, adaptant-ho a la seva edat i amb l’acompanyament dels caps. Veient que els seus caps els dediquen hores de forma gratuïta, els nens i nenes integren el valor del voluntariat i l’associacionisme. “El nostre model associatiu consisteix que les persones creen els projectes des de zero amb la implicació dels infants i dels caps en totes les fases, a través del treball en equip, el compromís i la implicació”, explica la Núria Montanyà, comissària general de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

Aquesta manera de fer es fa palesa a tots els àmbits, tant als caus com als esplais. “Els monitors i monitores dels esplais són voluntaris i voluntàries, els equips coordinadors territorials també ho són, jo mateix també ho sóc...”, explica en Raimon Carreras, president d’Esplais Catalans-Esplac. “La presa de decisions recau en tots els monitors i monitores, que tenen veu i vot a l’assemblea general. Els equips tècnics hi són per donar suport a la tasca voluntària i ajudar a portar a la pràctica allò que els esplais decideixen”, afegeix.

Les entitats d’escoltisme i els esplais associatius van més enllà del concepte de “voluntari” que iniciatives amb gran ressò mediàtic han posat a l’ordre del dia. “A causa de la crisi econòmica el voluntariat ha pres més força, però s’estan fomentant accions que no transformen les causes dels problemes, sinó que en pal·lien els efectes. Nosaltres apostem per un voluntariat transformador i no assistencialista”, opina l’Aina Tella. En Raimon Carreras afegeix: “Des d’esplais i caus reivindiquem un voluntariat constructor d’espais de ciutadania i participació i generador d’alternatives locals. Un agent actiu i transformador, no mà d’obra gratuïta”.

Comparteix i difon

Comentaris

Javier

(Usuari no registrat)

Excelente inciativa. Es muy importante que la gente se implique y haga cosas por el bien común. En nuestra empresa experta en muebles para tiendas expertdeco hacemos jornadas de donación de muebles a personas necesitadas.

Afegeix un nou comentari