Àmbit de la notícia
Comunitari

Els voluntaris i voluntàries que intervenen en els moments més complicats

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Sandra Pulido
  • L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Girona és la més gran de Catalunya, amb cinquanta-una persones voluntàries.
    L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Girona és la més gran de Catalunya, amb cinquanta-una persones voluntàries.
  • L'Associació de Voluntaris de Protecció Civil d'Esplugues de Llobregat compta amb onze homes i vuit dones amb perfil divers.
    L'Associació de Voluntaris de Protecció Civil d'Esplugues de Llobregat compta amb onze homes i vuit dones amb perfil divers.

Les associacions de voluntariat de protecció civil es nodreixen de persones disposades a destinar part del seu temps a donar suport a d'altres en situacions d’emergència.

Arreu de Catalunya hi ha 153 associacions de voluntariat de protecció civil (AVPC) inscrites en el Registre especial de la Direcció General de Protecció Civil. Cadascuna d’aquestes associacions actua dins del terme municipal amb el qual té el conveni de col·laboració.

L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Girona n’és un exemple i, precisament, es tracta de la més gran de Catalunya, amb cinquanta-una persones voluntàries i unes deu aspirants. També és una de les més grans l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Lleida, que té amb una trenta. Encara que la majoria d’entitats d’aquesta mena tenen al voltant de deu persones voluntàries.

Presents en els grans esdeveniments municipals

Aquest tipus d’organització s’emmarca dins la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat. El Departament d’Interior indica que “la protecció civil gestiona i coordina les accions destinades a protegir les persones, els béns i el medi ambient davant de situacions de greu risc col·lectiu, de catàstrofes i de calamitats públiques”.

Xavier Ribera, president de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Girona, assenyala que “l’actuació prioritària que porta a terme el voluntariat de protecció civil en situacions de risc o emergència és l'atenció a la població afectada i especialment l’evacuada, destinant principalment els recursos humans i materials a preparar i gestionar els centres d’acollida”.

Joel López: “Estem a disposició de qualsevol entitat, associació o organisme”.

En aquest sentit, també duen a terme “tasques operatives i de suport en dispositius preventius”, segons Ribera, quan es desenvolupen activitats o esdeveniments que poden comportar algun risc per a la població o hi ha grans volums de gent, com ara concerts, curses, espectacles pirotècnics...

Des de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil d’Esplugues de Llobregat, Joel López, cap d’unitat i president, afegeix que la seva tasca també passa per la informació a la ciutadania i la formació: “Estem a disposició de qualsevol entitat, associació o organisme”.

Portes obertes per formar-ne part

Per ser voluntari o voluntària d’aquestes entitats “no cal tenir experiència ni coneixements previs”, tal com comenta el president de l’AVPC de Girona.

Per norma general, cal ser major d’edat i “realitzar i superar una formació específica al respecte”, indica Ribera. En concret, es tracta del curs bàsic per voluntariat de protecció civil que imparteix l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC).

Els ajuntaments, però, poden incloure altres requisits addicionals, tal com matisa Josep Lluís Valls, president de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Lleida. En aquest sentit, en l’associació d’Esplugues de Llobregat també demanen viure a prop del municipi i disposar de vehicle propi.

Fer un voluntariat a protecció civil és diferent d’altres, ja que poden esdevenir-se situacions de risc i pressió. “S'ha de tindre un estat mental estable, per saber gestionar les diverses situacions tant de risc com psicològiques de la gent afectada”, comenta López.

En tot cas, també és indispensable tenir moltes ganes, compromís i disponibilitat (com a mínim seixanta hores a l’any), sovint en els moments festius del municipi. De fet, López explica que s’han trobat amb persones que només s’hi apunten per poder tenir l’uniforme i el voluntariat de protecció civil no es tracta d’això: “És una cosa que nosaltres en aquesta associació deixem molt clara, tinguis experiència o no, l'uniforme l’entreguem passat aproximadament un any. L'uniforme es guanya”.

Més enllà del que es requereix estrictament, el perfil de voluntariat és principalment de persones adultes d’entre trenta i cinquanta anys, tant homes com dones. A Esplugues, per exemple, hi ha onze voluntaris i vuit voluntàries.

Les diferents associacions coincideixen que moltes de les persones que hi col·laboren tenen “experiència prèvia en el camp de les emergències, ja que venen de la seguretat privada, de Creu Roja, d’altres associacions de protecció civil o són bombers voluntaris”, afirma Josep Lluís Valls.

En aquesta línia, Joel López afegeix: “Tenim perfils com ara tècnics d'ambulàncies, tècnics de coordinació del Sistema d'Emergències Mèdiques, personal d'hospital, membres de forces i cossos de seguretat, personal de l’exèrcit...”. Fins i tot, tenen un pilot d'aviació comercial i una hostessa o persones que treballen en l’animació sociocultural. A Esplugues, entre altres perfils, compten amb personal que pilota professionalment drons.

Un voluntariat per ajudar els que més ho necessiten

Joel López: “El millor pagament que podem rebre és el somriure i l'agraïment".

Com a la majoria de voluntariats, en aquest les persones participants troben la satisfacció en ajudar els altres. “La majoria són persones que ja estan relacionades amb aquest món i desitgen fer un servei a la societat. Moltes tenen la inquietud de poder fer una tasca altruista d’ajut i suport a aquelles persones que ho necessiten”, resumeix el president de l’AVPC de Lleida. De fet, “mai hem fet cap campanya de recerca de voluntaris. Sempre és la gent qui s’interessa per iniciativa pròpia o ja coneix algun membre de l’associació”, afegeix Valls.

Per al president de l’AVPC d’Esplugues la motivació és “la gran família, i que la gent que entra se sent com a casa”. Joel López també destaca: “El millor pagament que podem rebre, a part dels recursos que necessitem per poder desenvolupar qualsevol acció, és el somriure i l'agraïment de la gent que realment ho necessita”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari