Àmbit de la notícia
Comunitari

Entitats socials reclamen més polítiques en justícia global des dels municipis

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • El racisme i la xenofòbia
    El racisme social i institucional, una de les principals preocupacions de Lafede.cat i La Coordi. Font: Freepik (Llicència CC)
  • ProActiva Open Arms fa set anys que fa missions al mar per salvar persones que busquen refugi.
    Davant situacions d’emergència humanitària, reclamen que els ajuntaments han de respondre i mobilitzar la ciutadania d’acord als principis i les bones pràctiques internacionals en acció humanitària. Font: Proactiva Open Arms

Han presentat un document amb 35 demandes reclamant polítiques per fer municipis més inclusius, sostenibles i compromesos amb els drets humans.

Més polítiques contra el racisme, promoció per a la cooperació i mesures per a impulsar l’economia social i solidària. Aquestes són algunes de les demandes que la Federació Catalana d’Organitzacions per a la Justícia Global (Lafede.cat) i la Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques (La Coordi) demanen a totes les candidatures polítiques en el marc de les eleccions municipals del 28 de maig. Ho fan en nom de les més de 130 entitats que representen amb un document que han fet arribar als partits implicats.

“La ciutadania catalana és sensible a les problemàtiques globals i comparteix i assumeix la seva responsabilitat”, expliquen des d’aquestes organitzacions. Afirmen que els ajuntaments tenen la capacitat de fer el canvi: “és innegable el seu rol i la seva responsabilitat envers els drets humans, el benestar dels pobles, l’equitat de gènere i la resolució pacífica dels conflictes”. 

Les demandes presentades a les candidatures polítiques s’enfoquen a assolir municipis amb més igualtat d’oportunitats, sostenibles, actius contra el racisme, compromesos amb la cooperació i la pau, promotors de l’economia social i solidària, i més transparents i participatius. 

Drets humans, sostenibilitat i cooperació internacional i pau

Un dels principals reptes identificar per les entitats promotores de les demandes és garantir l’accés a tota la ciutadania a l’habitatge digne, a unes relacions laborals justes, i als serveis públics en matèria d’educació, salut i serveis socials.

També insten els ajuntaments a mantenir la seva acció exterior i la política de cooperació al desenvolupament, destinant una partida equivalent al 0,7% dels ingressos propis abans de l'any 2030, segons la nova Llei estatal de Cooperació.

 A més, exigeixen als ajuntaments que reservin almenys el 30% del pressupost de cooperació a programes d’educació transformadora. “Aquests programes són essencials per estendre els principis de la justícia global entre tota la ciutadania i enfortir el seu compromís, a través de campanyes de sensibilització”, recalquen.

Pel que fa a l'emergència climàtica, ecològica i energètica, així com a la situació de sequera extrema del país, Lafede.cat i La Coordi fan una crida a promoure polítiques de sostenibilitat mediambiental municipals. A més, els demana més compromís per tractar l'aigua i l'energia com a béns comuns en lloc de considerar-los un negoci privat. 

Municipis lliures de racisme, més transparents i que apostin per les economies transformadores

Durant l’any 2022 hi va haver un rècord de denúncies d’odi a Catalunya amb un total de 641. “És gairebé el triple de fa deu anys”, expliquen les organitzacions promotores de les demandes. 

!function(){"use strict";window.addEventListener("message",(function(a){if(void 0!==a.data["datawrapper-height"]){var e=document.querySelectorAll("iframe");for(var t in a.data["datawrapper-height"])for(var r=0;r

Amb les dades a la mà, Lafede.cat i La Coordi destaquen la importància de viure en municipis més diversos, inclusius i actius contra el racisme. Entre les demandes presentades, reclamen garantir l'empadronament per a totes les persones, independentment de la seva situació administrativa i residencial, així com reconèixer i vetllar pels drets als serveis i prestacions socials bàsiques. També es proposa facilitar la participació política i assegurar la no discriminació de les persones migrades residents als municipis, a més de promoure una educació lliure de racisme i una comunicació institucional inclusiva.

Un altre punt destacat en el document de demandes és la importància de fomentar les finances ètiques i impulsar l'economia social i solidària per millorar la qualitat de vida de tots els ciutadans. “Els ajuntaments tenen un rol important com a actors econòmics i en virtut de la coherència per la justícia global”, expliquen, i afegeixen: “per això han d’apostar per l’ús de les finances ètiques en la gestió municipal, i han de promoure una política activa de compra pública socialment responsable”.

S'insisteix en la necessitat de tenir municipis transparents i participatius, promocionant la rendició de comptes com a condicions essencials per a reforçar els processos i mecanismes de participació ciutadana. També es proposa establir mecanismes de democràcia directa que permetin que la veu de tota la ciutadania sigui escoltada.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari