Àmbit de la notícia
Comunitari

Fundació Vicki Bernadet: vint-i-cinc anys d'atenció a les víctimes de l'abús sexual infantil

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Jorge Salas
  • La Fundació Vicki Bernadet col·labora amb centres educatius i entitats, redactant protocols interns.
    La Fundació Vicki Bernadet col·labora amb centres educatius i entitats, redactant protocols interns. Font: Fundació Vicki Bernadet.
  • La fundació també realitza diferents cicles de formació i prevenció.
    La fundació també realitza diferents cicles de formació i prevenció. Font: Fundació Vicki Bernadet.
  • L'abús sexual afecta al 20% de la població infantil.
    L'abús sexual afecta al 20% de la població infantil. Font: Fundació Vicki Bernadet.

En 2023, la Fundació Vicki Bernadet compleix un quart de segle atenent víctimes d'abús infantil a través del seu Servei d'Atenció integral, amb seus a Barcelona i Saragossa.

En el sòrdid racó de l'estadística, la Fundació Vicki Bernadet emergeix com un pilar per a les víctimes d'abús sexual infantil que resisteix al pas del temps i dels números: en l'actualitat, les xifres oficials indiquen que aquesta xacra afecta el 20% de la població infantil. Creada en 1997 per la mateixa Vicki Bernadet —víctima d'abusos sexuals des dels 9 als 17 anys—, l'organització s'erigeix en un suport fonamental per a aquelles persones que enfronten situacions similars.

La Fundació, amb seus a Barcelona i Saragossa, coordina esforços sota un enfocament integral que aborda les necessitats de les víctimes des de tres àmbits: atenció terapèutica i jurídica, formació i prevenció, i comunicació i promoció. El seu compromís amb l'atenció especialitzada ha marcat la diferència durant l'últim quart de segle per a més de 17.300 persones. Des del departament de comunicació de la fundació destaquen que la seva especialització és l'abús sexual infantil intrafamiliar i al cercle de confiança del menor.

Sol ser així en el 85% dels casos, però, al llarg dels anys, el seu Servei d'Atenció s'ha anat adaptant als canvis i a les diferents formes i camins que troba l'abús per a fer mal. En 2023, a més, aquest servei ha complert vint-i-cinc anys. "Oferir una intervenció especialitzada i avalada per més de vint anys d'experiència, en estreta col·laboració amb diferents entitats públiques i privades, és fonamental en termes de desenvolupament social en conjunt", assenyalen des de la fundació.

Servei d'atenció integral: més enllà de les paraules

Entendre el treball de la Fundació implica submergir-se en el seu Servei d'Atenció, columna vertebral de les seves operacions. Des dels seus inicis, han evolucionat per a enfrontar els reptes canviants de l'abús infantil. "Atenem a nivell social, psicològic i jurídic a persones afectades directament o indirectament per un abús sexual durant la infància", revelen des de l'organització, i recorden que "l'abús sexual és, en la majoria dels casos, una experiència traumàtica que interfereix en el desenvolupament de la víctima i repercuteix negativament en el seu estat físic i psíquic".

L'entitat ofereix informació i assessorament telefònic, entrevistes presencials, orientació familiar, teràpies individuals i grupals, a més de posar un equip d'assessorament jurídic a la disposició de les víctimes; aquest servei multidisciplinari, compost per 14 professionals, inclou treballadores socials, psicòlogues, una advocada i una administrativa. "Estenem aquest treball en xarxa als casos en línia, col·laborant amb entitats en l'àmbit nacional que tenen alta experiència en l'ús adequat de les xarxes socials", apunten des de l'associació.

"Una entitat referent a nivell estatal en el tractament de l'abús sexual infantil".

Amb vint-i-cinc anys d'història, la Fundació ha teixit una enorme xarxa de suport per a totes les persones a les quals han ajudat. El seu treball ha evolucionat amb el pas del temps, però el seu compromís amb l'atenció professional i especialitzada es manté ferm. Al llarg dels anys han aconseguit, a més, sumar i fer créixer el suport de l'administració pública, consolidant-se com "una entitat referent a nivell estatal en el tractament integral de l'abús".

No obstant això, un dels focus de treball del Servei d'Atenció continua sent acabar amb les llistes d'espera. "Malgrat l'augment d'ajuda, persisteix", asseguren des de la fundació, que a més deixen clar que el principal repte de l'abús sexual infantil no té a veure només amb les necessitats de suport de l'administració: "l'abús sexual infantil requereix la implicació del conjunt de la societat, d'entitats, institucions i població en general".

La missió de la fundació va més enllà de les seves accions directes. A través del seu servei de formació, treballen amb l'objectiu de formar i sensibilitzar professionals, famílies i la població en general. Col·laboren en recerques, revisen materials docents i s'involucren activament en la creació d'una cultura de prevenció i actuació. "Dissenyem campanyes de sensibilització que incorporin actes culturals i pedagògics, generant un canvi social davant la defensa dels drets dels infants", apunten des de la fundació.

Prevenció i sensibilització: transformar les paraules en acció

La Fundació Vicki Bernadet no sols ofereix ajuda a les víctimes, sinó que també exerceix un paper crucial en la prevenció i la sensibilització: col·labora estretament amb centres educatius i entitats, redactant protocols interns i estenent el seu treball a la prevenció de l'abús en línia. A més, el seu servei de comunicació i promoció genera campanyes que, com la que fan cada any en el Dia Internacional de la Prevenció dels Abusos Sexuals Infantils —"amb l'ajuda d'Ogilvy Barcelona"— busquen transformar la societat.

Com a comunitat, el compromís individual és vital per a erradicar l'abús sexual infantil, per això la Fundació Vicki Bernadet proporciona ajuda a les víctimes, però també una guia per a transformar la societat i construir un futur més segur per als més vulnerables. "Insistir a prendre consciència de la realitat i implicar el conjunt de la societat en la defensa dels drets dels nens és fonamental", destaquen des de l'entitat. El seu compromís va més enllà de les paraules.

"Som essencialment una entitat professional, però també volem consolidar a l'entitat com a font d'informació, sensibilitzant la població sobre la importància de prevenir i respondre davant la sospita o coneixement d'una situació abusiva", expliquen des de l'organització, que afegeix un avís: "les conseqüències psicològiques que acompanyen aquesta vivència són freqüents i diverses —tant les que es produeixen en la infància, com les que perduren en l'edat adulta—, i no només afecten la víctima i al seu entorn, sinó a la societat en conjunt".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari