Àmbit de la notícia
Comunitari

Recomanacions i recursos per al treball socioeducatiu a distància

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Anna Echeverria i Bel
  • La guia pretén reduir els riscos de la infància i l’adolescència vinculats a l’ús de les tecnologies de la informació.

La Diputació de Barcelona i el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya editen una guia per a reduir els riscos de la infància i l’adolescència vinculats a l’ús de les tecnologies de la informació.

En el marc del Programa d’infància i adolescència: del risc a la igualtat, la salut i el benestar de la Diputació de Barcelona, el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) ha elaborat una Guia de recomanacions i recursos per al treball socioeducatiu a distància. Aquesta guia pretén reduir la bretxa digital i disminuir els riscos durant la infància i l'adolescència vinculats sobretot a l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (addiccions, assetjament ...), capacitant-los en l’ús responsable de les TIC i la promoció d'habilitats socials i hàbits saludables.

La guia, en un primer gran bloc, fa un treball exhaus­tiu sobre la realitat de les famílies, els infants i els adolescents en temps de pandèmia i postpandèmia i dona a conèixer les bones pràctiques que s'han realitzat amb ells i elles, així com consells i noves propostes.

En aquest gran apartat es constata que moltes famílies, a causa de la crisi sanitària, han vist agreujades les seves dificultats personals, familiars, socials, econòmiques, laborals, d’habitatge i de salut; i que en molts casos han inclòs patit noves situacions de vulnerabilitat i de precarietat.

Quant als infants i adolescents, aquests s’han vist durament colpejats per fenòmens que, tot i estar presents també entre els adults, els afecten específicament i, a vegades, amb més intensitat a causa de la manca de recursos per afrontar aquesta complexa realitat.

En aquest sentit, la guia presenta fins a 15 tasques que els i les professionals del món socioeducatiu van dur a terme, identificant les situacions amb les quals s’han trobat i el que han après d’aquella gestió, així com aporta recursos per a aprofundir en la temàtica. També deixa palès que l'acompanyament i el suport emocional han estat unes de les tasques més importants dutes a terme en aquest període.

La guia aprofundeix també en les diferents eines interactives per a la intervenció socioeducativa a distància que poden ajudar a facilitar el treball virtual, i les revisa d’una a una: atenció telefònica, correu electrònic, eines de videoconferència, cat i missatgeria instantània, espais i comunitats virtuals, entorns virtuals d’aprenentatge, xarxes socials obertes i canals socials i aplicacions mòbils.

En revisa la seva aplicació i presenta tant els avantatges com els desavantatges a destacar per finalment compartir unes recomanacions d’us i bones pràctiques així com les eines a destacar.

La guia aporta també recomanacions sobre com treballar en equip i en xarxa per a afrontar la tasca professional en l’àmbit socioeducatiu en moments socials d’alta complexitat, com és el de la situació de crisi sanitària provocada per la Covid-19.

La intenció de la Guia de recomanacions i recursos per al treball socioeducatiu a distància és, doncs, millorar les competències i habilitats dels professionals de l’àmbit socioeducatiu, integrant coneixements i recursos de noves tecnologies que es consolidin i dels quals se’n segueixi fent ús un cop hagi passat la situació de crisi sanitària.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari