Àmbit de la notícia
Comunitari

Impuls i suport de les entitats al territori. Jornada Esplai i Municipi

  • Imatge de la jornada. Font: Fundació Catalana de l'Esplai
  • Imatge de la jornada. Font: Fundació Catalana de l'Esplai
  • Imatge de la jornada. Font: Fundació Catalana de l'Esplai

El passat 28 de febrer la Fundació Catalana de l’Esplai va celebrar la segona edició de la jornada Esplai i Municipi amb la participació de més de 200 persones entre alcaldes, regidors i representants de centres educatius i d'entitats de més de 15 municipis

Jornada Esplai i Municipi: una aposta pel treball compartit

El passat dijous 28 de febrer, la Fundació Catalana de l’Esplai va celebrar la 2a Jornada Esplai i Municipi que, sota el lema “Junts en el territori. Per l’educació, la inclusió i la ciutadania”, tenia per objectiu compartir experiències i propostes de treball conjunt entre entitats i ajuntaments.

Al llarg de la jornada, es va destacar la necessitat de fomentar la col·laboració entre Ajuntaments i entitats per defensar junts els serveis educatius i socials.

En aquest sentit, es van sentir veus crítiques amb la reforma de l’administració local del govern espanyol, que atemptaria justament contra aquesta coresponsabilitat i suposaria una greu laminació dels serveis educatius i socials així com la pèrdua del paper dels municipis i els ajuntaments en la seva garantia.

 

 

 

 

Impuls i suport de les entitats al territori

Suport Associatiu va participar activament en l’organització de la jornada i, especialment, en la taula “Impuls i suport de les entitats al territori”.

La taula, moderada per la gerent de Suport Associatiu, Núria Valls, va acollir tres experiències cadascuna d’elles explicada conjuntament per dos ponents.
 

Eina d’auto diagnòstic per a la millora de la gestió de les entitats d’un territori

La primera ponència va anar a càrrec de Maite Balduque, coordinadora del Grup de Qualitat de Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i Oriol Mestre, tècnic de Qualitat de la Fundació Catalana de l’Esplai.

Els ponents van presentar l’experiència de l’eina d’autodiagnòstic aplicada a l’estudi de l’estat de la gestió amb qualitat en entitats del Tercer Sector Social.

Suport Associatiu va posar en marxa l'eina l’any 2011 amb el qüestionari Autodiagnòstic de gestió transversal. L’any 2012, d’acord amb el Grup de Qualitat de la Taula del Tercer Sector, s’hi va incorporar un qüestionari específic destinat a copsar l’estat de la qualitat a les entitats, sota el títol “I tu com estàs de qualitat?

Els ponents van destacar, entre d’altres, la potencialitat de l’eina d’autodiagnòstic com a instrument per a l’anàlisi conjunt de l’estat de les entitats d’un territori o sector determinat atès que permet extreure informes globals i comparatius respectant la més estricta confidencialitat de les dades de cada participant.

Més informació:

 


La formació com una eina per a la qualitat de les entitats del Tercer Sector. Cases d’en Puig 

La segona ponència va comptar amb la participació de Carme Martí, cap de Secció de Ciutadania de l’Ajuntament del Prat del Llobregat i Montserrat Agudo, del Departament Jurídic de Suport Associatiu.

Les ponents van presentar el projecte Cases d’en Puig, equipament municipal de l’Ajuntament del Prat de Llobregat que dóna serveis com ara assessorament i formació a les entitats del municipi.

Cases d’en Puig es configura com un espai de referència i interrelació entre la ciutadania del municipi i l’Administració on s’imparteix una formació de proximitat que s’adapta a les necessitats de les entitats assistents.

Més informació:

 

 

Serveis d’assessorament per a la millora de la gestió de les entitats del Tercer Sector. Torre Jussana.

Torre Jussana, el servei d’assessorament per a entitats de l’Ajuntament de Barcelona va ser la tercera experiència presentada a la taula Impuls i suport de les entitats al territori.

Per fer-ho, es va comptar amb la presència de Carles Agustí, comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme de l’Ajuntament de Barcelona i Víctor García, responsable Departament Jurídic i Econòmic de Suport Associatiu.

Els ponents van definir Torre Jussana com la “casa de les associacions de Barcelona”, que ofereix a les entitats serveis d’assessorament i formació.

A més, van recordar que Torre Jussana respon a un model de cogestió entre l’Ajuntament de Barcelona i el Consell d’associacions de Barcelona que permet incorporar les associacions al treball quotidià de l’equipament.

Més informació:

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari