Jordi Obis: "Les famílies del cau són sempre una font valuosa d'idees i suport per a qualsevol projecte"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
Jordi Obis és cap de l'Agrupament Escolta i Guia Lo Manaix, de Lleida.  Font: AEiG Lo Manaix
Jordi Obis és cap de l'Agrupament Escolta i Guia Lo Manaix, de Lleida. Font: AEiG Lo Manaix
Han celebrat una xerrada sobre la importància de l'educació amb el lleure oberta al municipi, que ha comptar amb la participació de Miquel Essomba. Font: AEiG Lo Manaix
Han celebrat una xerrada sobre la importància de l'educació amb el lleure oberta al municipi, que ha comptar amb la participació de Miquel Essomba. Font: AEiG Lo Manaix
La finalitat del projecte és fer divulgació de la tasca de l'escoltisme i el guiatge a la ciutat de Lleida. Font: AEiG Lo Manaix
La finalitat del projecte és fer divulgació de la tasca de l'escoltisme i el guiatge a la ciutat de Lleida. Font: AEiG Lo Manaix

Jordi Obis: "Les famílies del cau són sempre una font valuosa d'idees i suport per a qualsevol projecte"

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

L'Agrupament Escolta i Guia Lo Manaix ha guanyat el Premi Orgull, concedit pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, en el marc de la 20a edició dels Premis de l'Educació en el Lleure.

La celebració del 20è aniversari de l'Agrupament Escolta i Guia Lo Manaix (AEiG Lo Manaix) ha sigut l'excusa perfecta perquè l'entitat dediqui un curs sencer a desenvolupar un projecte amb i per al la ciutat de Lleida, el seu municipi. Han preparat i organitzat activitats vinculades a l'educació, la divulgació i la difusió de la tasca de l'escoltisme i el guiatge. Volen obrir l'agrupament a la ciutat, trencar amb les barreres que els impedeixen arribar a tots els col·lectius i seguir educant per la transformació social.

La iniciativa ha rebut el Premi Orgull, atorgat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) en l'edició d'enguany dels Premis de l'Educació en el Lleure. El jurat ha valorat el projecte per la seva voluntat de transformació tant personal com comunitària. Jordi Obis, cap de l'AEiG Lo Manaix, n'explica els detalls.

Com sorgeix la idea de fer un projecte arran de la celebració de l'aniversari de l'agrupament?

La idea de festejar l'aniversari de l'agrupament és una oportunitat per celebrar els anys de treball i èxit de l'organització. El projecte sorgeix com una manera d'honorar aquesta continuïtat i mostrar el valor i la importància del cau per a la comunitat. Ens va semblar una oportunitat per involucrar més la ciutat en les activitats de l'agrupament.

A qui heu involucrat per dur-lo a terme?

Les famílies del cau són sempre una font valuosa d'idees i suport per a qualsevol projecte. Sense la seva involucració en la planificació i realització del projecte no hauria estat possible la seva execució. També ens hem estat reunint amb la Paeria, que ens ha donat totes les facilitats per poder desenvolupar-lo, a l’hora de proporcionar-nos ajuts econòmics.

“És una oportunitat per involucrar més la ciutat en les activitats de l'agrupament“.

Quines accions heu tirat endavant realitzat en el marc del projecte?

Vam fer una xerrada sobre la importància de l’educació en el lleure. Com a convidat vam dur el Miquel Essomba, referent de l’escoltisme català, investigador, i històricament vinculat amb Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. De fet, arran d’aquesta xerrada, ens hem pogut anar trobant amb la resta d’agrupaments de la ciutat, d’Escoltes Catalans i del Centre Marista Escolta, per poder crear sinergies i compartir experiències sobre la nostra tasca educativa.

També hem fet un cinefòrum de la pel·lícula EL CAU, de Pere Solés, i per això també volem agrair a l’Agrupament Escolta i Guia Sant Cugat de Salt per la cessió temporal del film. Ens ha permès engegar un procés de reflexió interna entre l’equip de caps sobre com podem abordar la inclusivitat i reduir la segregació al nostre agrupament.

I quines accions teniu previstes per donar-li continuïtat?

Tenim previst és fer una exposició fotogràfica per mostrar a la ciutat el creixement del cau, totes les activitats que hem dut a terme, tots els projectes que hem fet a la ciutat i que molts cops no tenen la visibilitat que es mereixen.

També treballem en altres activitats que permetin recollir el bagatge del nostre moviment a la ciutat. Per aquest motiu estem ideant una gran festa per celebrar el nostre aniversari i fer activitats on els infants i les famílies esdevindran protagonistes.

Quina valoració feu de l'assoliment d'objectius fins ara?

Com a cau estem molt contents de com estem duent a terme la iniciativa fins ara, tot i que al ser un projecte molt gran fa que haguem de dedicar moltes hores. I això acaba desgastant. Tot i això, valorem molt positivament el retorn de les famílies del cau i de la gent que assisteix als actes, ens ajuda a tirar el projecte endavant.

El més important és que estem aconseguint que les activitats trenquin amb els biaixos endogàmics que a vegades té el nostre moviment i realitzar una tasca divulgadora cap a la resta de la ciutat. Per aquest motiu vam organitzar una xerrada oberta sobre el lleure educatiu, que va ser un èxit.

Així doncs els beneficis del premi no són només per a l'agrupament, també pels veïns. En què consisteix el vostre vincle?

Des de fa uns anys, l’agrupament s’ha centrat en fer vincle i xarxa amb el barri i la ciutat. Creiem que com a cau tenim molt a aportar al nostre entorn i el projecte ens està ajudant a donar-nos a conèixer i fer arribar a l’escoltisme a més gent. El nostre objectiu com a caps i com a cau és garantir que tots els infants tinguin l'oportunitat a gaudir de l’educació en el lleure.

“El nostre objectiu és garantir que tots els infants tinguin l'oportunitat a gaudir de l’educació en el lleure”.

Què ha suposat per a l'agrupament guanyar el premi?

Haver guanyat aquest premi ens ha suposat un reconeixement públic molt gran, la qual cosa ens ha donat una visibilitat més enllà de la ciutat de Lleida que no teníem anteriorment. També ha estat una font molt gran de motivació per continuar la nostra tasca educativa com a escoltes i seguir treballant per canviar el món.

És la primera vegada que us involucreu en un projecte d'aquesta magnitud?

Per a l’equip de caps que som actualment sí, és el primer cop que ens involucrem en un projecte com aquest. Però estem tots molt motivats per tirar-lo endavant.

Com a jovent actiu i compromès amb la societat, quines necessitats teniu per acabar amb l'estigma cap a la joventut?

Creiem que mostrar els èxits i assoliments de la joventut és una altra manera d'acabar amb l'estigma. Demostrar que la joventut és capaç de fer coses importants i de ensortir-se’n. El cau és una manera d’aconseguir això, ja que des de ben petits ens podem implicar i participar en les activitats comunitàries, a l’hora que ajudem a millorar la comunitat de qualsevol altra manera.

Afegeix un comentari nou