Joves i cohabitatge: un binomi ben avingut

Ravalnet
Edifici del projecte, al carrer Sala de Calonge. Font: Sostre Cívic
Edifici del projecte, al carrer Sala de Calonge. Font: Sostre Cívic

Joves i cohabitatge: un binomi ben avingut

Ravalnet

Resum: 

Calonge obre inscripcions per al primer projecte d'habitatge cooperatiu dirigir específicament a aquest col·lectiu.

El model de cohabitatge en cessió d'ús ofereix un lloc per viure en comunitat per a tota la vida i transmissible amb una aportació inicial i una de mensual més assequibles que la compra o el lloguer. Una fórmula que pot funcionar per al col·lectiu jove, en edat de socialització i amb un atur elevat, especialment afectat pels preus de l'habitatge. De fet, Espanya té una de les edats d'emancipació més altes d'Europa amb 29,4 anys de mitja.

Tot i així, no ha sigut fins ara que s'ha posat en marxa un projecte de cohabitatge específicament dirigit a joves. Ha sigut a Calonge, al Baix Empordà, on la cooperativa Sostre Cívic i l'Ajuntament han recuperat un edifici privat "alliberant-lo de l'especulació per cooperativitzar-lo". Es tracta de catorze habitatges amb espais comuns que han rehabilitat per millorar-ne l'eficiència energètica.

Més aportació pública per recuperar patrimoni privat

Jose Téllez, de Sostre Cívic, explica que encara que són més assequibles els projectes d'habitatge cooperatiu requereixen uns estalvis per pagar una entrada ja que, generalment, l'administració aporta sòl públic i la cooperativa ha d'assumir el cost de la construcció. En canvi, a Calonge l'Ajuntament ha fet una aportació monetària, que ha permès rescatar patrimoni privat en desús.

Per una banda, la rehabilitació és més barata que la construcció i, per altra, hi ha una aportació pública que permet que els habitatges siguin més assequibles i es puguin destinar a joves. Aquesta és un una via que exploren des de la cooperativa perquè "no n'hi ha prou amb l'aportació de sòl. Els ajuntaments han de donar diners a les cooperatives d'habitatge perquè es puguin rescatar edificis en desús", afirma.

És per això que en aquesta ocasió els habitatges s'ofereixen amb una aportació inicial parcialment retornable de màxim 5.500 € i una quota d'ús d'entre 280 i 400 €. A més, quatre es posen en sorteig de forma que es combina el concurs públic amb l'habitatge cooperatiu.

Un ajuntament contra el despoblament

"El preu del lloguer residencial mitjà a Calonge i Sant Antoni és molt alt, i això fa que sigui molt difícil que els joves del municipi puguin trobar pis. És per això que aquest projecte és l’inici d’un pla d’habitatge molt ambiciós que ha de permetre als joves del municipi i la comarca poder-se desenvolupar professionalment i personalment al poble, i que no hagin de marxar a fora”, va dir el regidor d’habitatge Arturo Prades durant la presentació del projecte.

Per la seva banda, l'alcalde va afegir que la iniciativa és "una mostra de la clara de la voluntat d’aquest govern per resoldre el problema d’habitatge que pateixen algunes persones del nostre municipi, i en concret els joves, a qui la pressió del lloguer turístic els fa difícil trobar habitatge”.

Inscripcions obertes

El jovent que es vulgui inscriure ho pot fer fins al 29 de maig. Ha de tenir menys de 36 anys, i serà seleccionat segons la proximitat al municipi i l'antiguitat com a soci de la cooperativa. Per promocionar-ho, hi ha organitzades tres sessions informatives i dues visites a l'edifici.

Afegeix un comentari nou