L’antídot és l’educació!

 Font:
Font:
 Font:
Font:

L’antídot és l’educació!

Resum: 

Sota aquest lema arrenca la campanya Recicla Cultura, de l’ONG Servei Solidari, que consisteix en incentivar la donació de llibres de lectura que per Sant Jordi es vendran a un preu simbòlic. Els diners recollits serviran per finançar els cursos de català, castellà i alfabetització que Servei Solidari du a terme durant l’any per a persones en risc d’exclusió.

En la cultura del reciclatge i la reutilització que tant s’està implantant en els darrers temps, primer per reduir residus, i ara, en època de crisi, per reduir consum i despesa, la idea principal és la de rendibilitzar els processos industrials que s’han dut a terme per a posar a l’abast de la societat qualsevol objecte. La despesa econòmica, energètica i mediambiental de produir per exemple un pot de vidre es redueix a la meitat si aquest pot de vidre té una segona vida, es redueix un terç si aquest pot té una tercera vida, i així successivament. El mateix passa amb les bosses de plàstic, els papers, la roba, els cotxes o els llibres.

A través de la campanya Recicla Cultura, a més de la sensibilització mediambiental, se’ns transmet la idea que un llibre hi fa poc servei a l’estanteria de casa nostra si ja l’hem llegit un o diversos cops i no tenim intenció de llegir-lo més. Aquest llibre pot contribuir a l’aprenentatge lingüístic i a l’alfabetització de persones que precisament pel desconeixement de la llengua catalana o castellana o per no saber llegir ni escriure es troben en risc d’exclusió social.

L’antídot és l’educació perquè amb l’educació dels adults, la resta de la família ja camina cap a l’inclusió social. Tal i com s’explica al tríptic de la campanya, una mare o un pare que pot llegir els prospectes dels medicaments o les notes que els mestres dels seus fills li envien està inclosa o inclòs dins l’entramat social. A la inversa, l’analfabetització és una gran porta tancada davant el camí de l’autonomia i el desenvolupament de cada individu dins la societat, davant el camí de l’educació i la cultura, davant la igualtat d’oportunitats en definitiva.

El funcionament de la campanya és molt senzill. Els llibres que volguem reciclar o millor dit, reutilitzar, els podem portar a la seu de Servei Social al C/ Sant Antoni Abat, 61 de Barcelona. Els llibres es poden entregar fins el 19 d’Abril. No poden ser ni diccionaris, ni volums d’enciclopèdia ni llibres de text. Per Sant Jordi es muntarà una parada a la Rambla de Catalunya de Barcelona per a vendre tots els llibres donats. I amb la recaptació es finançaran els 120 cursos que l’ONG desenvolupa anualment.

Més informació

Afegeix un comentari nou