L’Ateneu Popular Garriguenc i la planta de biomassa

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L’Ateneu Popular Garriguenc i la planta de biomassa

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

La inquietud generada per la instal·lació d’una planta de biomassa a Juneda ha mobilitzat des de fa mesos les entitats a les Garrigues. La petició a la Generalitat per part de l'Ateneu Popular Garriguenc i l'associació La Banqueta de realitzar un estudi d’impacte ambiental, s'ha desestimat.

A la zona de la vall de Miravall, al terme municipal de Juneda s’hi està construint una gran planta termosolar que quan no faci sol crearà energia cremant biomassa, a pocs quilòmetres hi ha una refinadora d’olis que crema 40.000 tones de biomassa a l’any i ara està prevista la construcció d’una nova planta de biomassa. Aquest projecte impulsat des de tres empreses, una multinacional alemanya (30% de capital), una empresa basca (70%) i la societat local Urgesneda (10%) costarà 55 milions d’euros i ja té el vistiplau urbanístic de l’Ajuntament de Juneda. La nova planta cremarà 125.000 tones de biomassa a l’any i segons els promotors entrarà en funcionament en dos anys i mig.

Aquesta concentració de centrals de biomassa fa que els nivells d’ozó troposfèric en aquesta zona sigui superior a les de Martorell, segon l'organització ecologista Ipcena, ja que les condicions climàtiques de la vall fan augmentar l’efecte hivernacle.

La preocupació per l’impacte en la salut humana que poden tenir aquests nivells a portat a l’Ateneu Popular Garriguenc a organitzar xerrades informatives juntament amb l’associació La Banqueta. Conjuntament aquestes entitats es van dirigir a la conselleria de Territori i sostenibilitat per demanar un estudi de les repercussions de la planta. La resposta per part de la Generalitat ha estat negativa ja que tot i entendre la preocupació, no es considera la incineradora de Juneda una instal·lació amb riscos ambientals: "els estudis de dispersió de contaminants s’han d’efectuar determinades instal·lacions que per les seves característiques han de ser sotmesos a declaració d’impacte ambiental. No és el cas de la planta de Juneda”. D’altra banda en la resposta de la Generalitat es reconeixen les altes concentracions d’ozó troposfèric però es concreta que no provenen de les emissions locals sinó de les indústries de la plana de Lleida.

Aquesta resposta ha estat insatisfactòria pels membres de l’Ateneu que han anunciat la seva intenció de continuar mobilitzant-se en contra de la planta. Segons ha afirmat el president de l’entitat, Miquel Andreu, es considera que hi ha una voluntat de “prioritzar interessos polítics i econòmics per davant de valors com la sostenibilitat i la salut”.

Afegeix un comentari nou