Àmbit de la notícia
Comunitari

La Fundació Autònoma Solidària dóna el tret de sortida al seu nou programa socioeducatiu Let’s Go

Entitat redactora
Fundació Autònoma Solidaria
  • Imatge d'un programa d'intervenció en instituts/ Font: FAS

Badia del Vallès serà el poble pioner en l’aplicació d’aquest programa que té per objectiu fomentar, promoure i reforçar l’aprenentatge de la llengua anglesa

La Fundació Autònoma Solidària (FAS) afegeix un programa socioeducatiu al conjunt de projectes que ja duen a terme en molts punts del territori català, el Let's Go. Després de la consolidació del programa CROMA (reforç escolar que fan voluntaris universitaris a infants de 4t a 6è de primària a escoles adherides) i el programa Campus Ítaca (projecte destinat a adolescents en risc d'abandonament escolar per tal que segueixin amb estudis postobligatoris) entre d'altres, la Fundació Autònoma Solidària, ubicada a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha engegat aquest projecte per tal de fomentar l'ús i normalització de la llengua anglesa.

Cada vegada més, la formació postobligatòria exigeix un millor domini lingüístic de diverses llengües, i un anglès fluid n'és la base. Malgrat aquesta tendència globalitzadora, l'Estat Espanyol i Catalunya té uns resultats molt baixos del seu alumnat en la prova de competències bàsiques que es fan anualment. L'anglès és encara una matèria pendent.

Andy Morodo, professor de la UAB i tècnic del projecte a la FAS explica que "els nivells d'anglès són baixos tant a Catalunya com a la resta de l'estat espanyol. Hi ha un conjunt de causes, entre les quals destacaríem el sistema educatiu i els hàbits socials. Pel que fa al sistema educatiu, tradicionalment l'anglès, com la resta d'assignatures, s'ha ensenyat de manera aïllada, a partir d'un llibre de text que es centra en la gramàtica i el vocabulari i, sovint, amb una metodologia poc eficaç. L'anglès s'hauria d'ensenyar i aprendre fent-lo servir en diferents activitats on aquest sigui necessari, de manera infusionada amb la resta d'àrees curriculars."

Per aquest motiu, la UAB, una universitat de projecció internacional, i amb diversos graus en anglès, ha fet crida de voluntariat entre el seu alumnat per a la participació al Let's Go. El programa té una durada de quatre cursos, malgrat que si aquesta prova pilot de convertir Badia del Vallès en una English-Learning City (ELC) funciona, es pot repetir en altres poblacions. La primera fase del programa la durà a terme el professorat d'anglès de 1r d'ESO, un estudiant becari i un voluntari. Els estudiants universitaris faran de docents de suport, i permetran donar una atenció més personalitzada als alumnes de la ESO. "El programa tot just acaba de començar, s'ha iniciat aquest mes d'octubre, però la rebuda ha estat molt positiva per part de tots els agents: instituts, alumnat, famílies, ajuntament, departament i voluntariat. De fet en poques setmanes hem cobert les places que oferíem de voluntariat", explica Morodo.

Els resultats es podran avaluar quan acabi el programa el curs 2019-2020, quan els estudiants acabin 4t d'ESO i es dirigeixin a iniciar, o no, la seva formació postobligatòria. Aquesta avaluació final tancarà el cicle d'avaluacions periòdiques de la metodologia d'ensenyament, progrés de l'alumnat i paper dels docents que s'aniran fent periòdicament.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari