La Fundació Catalunya La Pedrera i Alícia presenten un web per ajudar persones amb càncer des de l'alimentació

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: oncoalicia.com
La plataforma web conté més de 200 receptes per a persones amb càncer. Font: oncoalicia.com
 Font: oncoalicia.com
El lloc web dona continuïtat a la feina que la Fundació Alícia duu a terme des de fa anys en aquest camp. Font: oncoalicia.com
 Font: Twitter Fundació Catalunya La Pedrera.
La Fundació Catalunya La Pedrera i la Alícia van presentar el projecte per ajudar les pacients de càncer des de l'alimentació. Font: Twitter Fundació Catalunya La Pedrera.

La Fundació Catalunya La Pedrera i Alícia presenten un web per ajudar persones amb càncer des de l'alimentació

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

‘Menjar durant el tractament del càncer’ ofereix més de dues-centes receptes i tota mena d’informació general i personalitzada per a pacients, famílies i professionals.

No hi ha dubte que un diagnòstic de càncer suposa un impacte a tots els nivells per a la persona que el rep. De cop i volta, s’obren una pila d’interrogants sobre diferents qüestions relacionades amb la malaltia i amb el tractament per superar-la. Molt sovint, la vida quotidiana de la persona es veu obligada a patir canvis importants per fer front a aquesta nova etapa de lluita contra la malaltia.

L’alimentació és una part rellevant del tractament contra el càncer i tenir-ne cura –durant i després del procés– és clau perquè la pacient mantingui un estat nutricional òptim al llarg del tractament oncològic.

Amb aquest propòsit, la Fundació Catalunya La Pedrera i Alícia han presentat un lloc web per gestionar i adequar l’alimentació a les diferents etapes del tractament i així oferir informació “rigorosa i de qualitat” a professionals, pacients, familiars i cuidadores al voltant d’aquesta qüestió. Tot plegat, sense deixar de banda el benestar emocional de la persona perquè pugui continuar gaudint del menjar.

Entre altres, la plataforma posa a l’abast de tothom unes dues-centes receptes per a persones amb diferents tipus de càncer, recomanacions generals i concretes, així com informació sobre mites i creences relacionades amb el càncer i l’alimentació.

Un projecte per prosseguir una feina que ve de lluny

‘Menjar durant el tractament del càncer’ és una eina que dona continuïtat a la feina que la Fundació Alícia va iniciar el 2006, de la mà del Dr. Josep Baselga, per tal de desenvolupar coneixement pràctic per ajudar les persones a menjar durant el tractament oncològic. D’aleshores ençà, s’han sumat al projecte entitats com la Fundació Catalunya La Pedrera, entre altres, institucions com l’Institut Català d’Oncologia (ICO), a través de l'equip de la Unitat Funcional de Nutrició Clínica de l'ICO a l'Hospitalet de Llobregat, i tot un ampli ventall de professionals.

El projecte es va materialitzar, entre altres, en un total de set guies que contenen informació exhaustiva sobre aspectes com recomanacions generals sobre alimentació durant el tractament del càncer, mites i creences sobre aquesta qüestió i consells dietètiques i culinàries específiques per al tractament de diferents tipus de càncers.

Ara, aquesta nova plataforma web presenta tota aquesta informació generada durant anys de manera fàcil, senzilla i actualitzada, i sempre des del més absolut rigor científic. D’aquesta manera, oncòlegs, nutricionistes i personal sanitari dels millors centres de recerca i hospitalaris del país posen en comú coneixements en aquest web pioner per donar suport a les persones amb càncer des del vessant de l’alimentació.

Què conté la plataforma web?

Així, el lloc web ofereix més de dues-centes receptes i vídeo-receptes elaborades específicament per respondre de forma personalitzada a fins a vint-i-cinc efectes secundaris més comuns derivats del tractament dels cinc tipus de càncer amb més incidència: de mama, de cap i coll, de pulmó, colorectal i de pròstata.

Els continguts desenvolupats proposen recomanacions concretes sobre què menjar durant les diferents fases del tractament i com atenuar l’aparició d’efectes secundaris que es manifesten, com la pèrdua de gana, la distorsió del gust, nàusees i vòmits o disfàgia a líquids, entre altres.

A més, el web conté un cercador de receptes fàcil d’utilitzar per a tots els públics que permet buscar receptes que s’ajusten a cada cas de manera personalitzada per cada tipus de càncer i efectes secundaris, així com filtrar resultats segons el moment de consum o grups d’aliments.

Entre les recomanacions generals, es formulen tota una sèrie de consells destinats a mantenir un estat nutricional òptim durant tractaments que sovint són llargs i combinen diferents tipus de teràpies. Així, per exemple, es presenten 10 punts clau sobre alimentació durant aquest procés com són realitzar quatre o cinc àpats al dia, preferiblement lleugers i no copiosos; consumir fruites i verdures diàriament; seguir normes i mesures de seguretat alimentària per evitar infeccions o assegurar una adequada aportació proteica.

En un altre apartat, es dona resposta a mites i creences comuns relacionats amb l’alimentació durant un tractament de càncer, com si es pot menjar carn vermella, si s’han d’eliminar els productes làctics de la dieta, si el consum de sucre afavoreix el creixement de cèl·lules tumorals o si es poden prendre edulcorants artificials, per citar alguns exemples. De tots aquests mites i creences s’explica si estan fonamentats o, per contra, no tenen cap base científica.

Igualment, la plataforma conté informació addicional adaptada segons els diferents tipus de tumors i efectes secundaris que se’n deriven. Aquesta informació adreçada a localitzacions específiques, amb recomanacions personalitzables per a diferents tipus de tumors, suposa un pas endavant per facilitar la gestió de l’alimentació del dia a dia a les persones en tractament del càncer.

Una de les característiques del projecte és que no és estàtic, sinó que és viu i dinàmic, i pretén estar en constant revisió, actualitzant i ampliant de manera permanent els continguts que s’hi ofereixen tenint en compte els progressos científics i innovacions en el camp de l’alimentació. En aquest sentit, un dels objectius és ampliar la informació per altres tipus de tumors.

Afegeix un comentari nou