La reforma de la llei de mecenatge i els ateneus

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La reforma de la llei de mecenatge i els ateneus

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

La reforma de la llei de mecenatge impulsada per CIU permetrà deduccions en les donacions a les entitats sense ànim de lucre, sempre i quan les entitats siguin declarades d’utilitat pública.

“Explicar a una entitat que obre cada dia les portes, amb tot l’esforç que comporta, que no poden tenir accés als beneficis de la llei de mecenatge, és fa molt complicat”. Aquestes són paraules de Salvador Casals, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya que aglutina més de 150 entitats de tot el territori.

Casals va intervenir en la sessió informativa sobre la reforma de la llei de mecenatge que va tenir lloc el passat dilluns 27 de febrer. En aquest acte també van intervenir-hi Carles Campuzano, diputat al Congrés; Oriol Aguilà, director de Festiva Castell de Perelada; Joan Abellà, gerent del MACBA; i Guillermo Vidal, advocat del despatx Cuatrecasas.

Un dels punts destacats per Casals és que la reforma de la llei de mecenatge proposada per Convergència i Unió al Congrés dels Diputats és una molt bona notícia, sempre i quan es compleixin els requisits essencials per poder-ne gaudir. En el cas de les entitat sense ànim de lucre s’ha de tenir la condició d’Entitat d’Utilitat Pública, és a dir: el reconeixement administratiu que una associació està constituïda per assolir una finalitat d'interès general. Aquesta condició per tant, només la poden assolir algunes entitats, per tant és recomanable que aquelles entitats que poden accedir-hi facin els tràmits pertinetns.

Resum de la proposta de reforma de llei:

  • Incrementar les deduccions de les persones físiques del 25% al 65% i de les persones jurídiques del 35% al 55%.
  • Els primers 150 € donats a una fundació o associació beneficiària de la llei, seran deduïbles en un 100% de l’IRPF.
  • Flexibilitzar l’aplicació de l’IVA a les entitats sense finalitats lucratives que estan exemptes, a fi que aquest règim fiscal realment les afavoreixi.
  • Impulsar un augment de la capacitat de decisió de la Generalitat per determinar les activitats que han de ser beneficiàries de mecenatge a Catalunya, així com per valorar aquells béns donats a la Generalitat o a una administració local o a una entitat catalana.
  • Impulsar el mecenatge a traves de l’Endowment, és a dir, "constitució de fons indisponibles dels quals les entitats beneficiàries només en poden utilitzar els rendiments".
  • Reformar els mecanismes per a l’atorgament de la declaració d’utilitat pública a les associacions que ho sol·licitin.
  • Incorporar el voluntariat “per al bé públic” com a activitat deduïble.

Afegeix un comentari nou