La robòtica als tractaments per millorar la vida de pacients amb paràlisi cerebral
Comparteix
La Fundació Aspace Catalunya ha engegat un projecte pioner amb realitat virtual, per incidir positivament en la rehabilitació de les persones amb trastorns del neurodesenvolupament.
El progrés de les noves tecnologies i la seva interferència a les nostres vides aporta grans avantatges en molts àmbits com el sanitari. La millora de l'atenció mèdica, l'impuls de noves teràpies i la precisió dels diagnòstics, entre altres evolucions, suposen grans avenços en la recerca científica de moltes malalties i afeccions. Un exemple recent el trobem en les pacients amb trastorns del neurodesenvolupament.
Els estudis afirmen que entre el 5% i el 10% de la població en pateix, una alteració que es fa evident quan el cervell comença a desenvolupar-se, entre la infància i l'inici de l'adolescència, limitant i alterant la vida de les afectades. L'acompanyament, la correcta assistència sanitària i la millora de la qualitat de vida de les diagnosticades són els principals objectius de la Fundació Aspace Catalunya.
Recentment, la presentació del projecte 'Neurorehabilitació a través de tecnologies basades en robòtica i sensors per a persones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat' per part de l'entitat, ha permès fer un pas endavant en la lluita per oferir millors condicions vitals a les pacients.
Gràcies a donacions com la de @fundinocente podem avançar, i continuar millorant la qualitat de vida dels infants a través de jocs interactius de realitat virtual
— Fundació Aspace Catalunya (@aspacecatalunya) October 13, 2023
Llegeix la notícia: https://t.co/AztM0OCtnw #Aspace #FundaciónInocenteInocente #ParàlisiCerebral #Robòtica pic.twitter.com/xgQpdvsweB
Projecte pioner que compta amb l'ús de la realitat virtual
La iniciativa proposa un model innovador i pioner en incorporar als tractaments tecnologies basades en la robòtica i els sensors, a través de jocs interactius de realitat virtual, que permeten obtenir informació detallada de les pacients i, per tant, faciliten la valoració mèdica.
Aquesta innovació és un exemple de la gran importància de les noves tecnologies en la millora i impuls de teràpies, en aquest cas, la neurorehabilitació. Es presenta com a un complement necessari de l'atenció assistencial, que sense dubte, aportarà grans avantatges. La més important, una atenció personal molt més eficaç i efectiva.
Gràcies al desenvolupament tecnològic, les avaluacions i els diagnòstics podran ser molt més acurats i, en conseqüència, els tractaments podran comptar amb un alt grau de personalització, adequant-se fàcilment a les necessitats de cada pacient. Una vegada s'iniciï la rehabilitació, les dades que s'obtinguin facilitaran el seguiment i, alhora, permetran ajudar objectivament a les professionals en la presa de decisions al llarg del procés.
El paper de la tecnologia dins la fundació
Tot i que és compatible amb tota mena de casos, amb el projecte, la fundació busca impactar positivament en les vides d'aquelles persones amb perfils d'alta complexitat, per oferir noves oportunitats en el seu procés de vida. I sense dubte, serà positiu per tota la comunitat sanitària, ja que totes les dades que s'extreguin podran impulsar la recerca i l'evidència científica, per així poder desenvolupar noves teràpies complementàries.
La inclusió de la realitat virtual no és l'única evolució tecnològica que han implantat. Fa escassos dies, el Centre Ocupacional d'Integració Social de Badalona va posar en marxa un nou projecte, incorporant un braç robòtic per millorar la participació de les pacients al centre, facilitant la interacció amb l'entorn.
El braç en qüestió ha estat adaptat per la Universitat Politècnica de Catalunya per tal d'aconseguir que sigui de caràcter universal, és a dir, que totes les usuàries de la fundació el puguin utilitzar. Des de l'entitat, destaquen que és gràcies a les donacions que reben que poden continuar influint positivament en la vida dels infants.
Una cartera de serveis completa per tota la vida
L’entitat forma part de la Confederació Aspace i els seus orígens es remunten al 1959, moment en el qual comença la lluita per aconseguir l'atenció integral en la neurorehabilitació de les persones amb patologies del neurodesenvolupament, la paràlisi cerebral i la pluridiscapacitat.
L'acompanyament que ofereixen a les pacients és permanent, amb incidència al llarg de tota la vida: infància, joventut, edat adulta i vellesa, a través d'una cartera de serveis molt completa, des de l'atenció ambulatòria, fins als hospitals de dia i els centres de teràpia ocupacional.
La millora no només es busca en l'àmbit sanitari. Amb l'acompanyament de les professionals també es vol influir en totes aquelles esferes de la vida per cobrir el 100% de les necessitats, tant els vessants socials i educatius, com els personals, oferint suport a les famílies, entre altres aspectes.
Pel que fa al projecte mencionat i relacionat amb els objectius de l'entitat, la principal fita que volen assolir és la millora vital de les usuàries, a través del foment de la funció motora, social i cognitiva. També suposarà més benestar i un augment de l'autoestima en fomentar la seva autonomia, un punt positiu per empoderar-les, fent-les participar activament en el seu progrés.
Afegeix un nou comentari