Laura Herrero: “S’estima que a Catalunya només l’1% de les persones celíaques estan diagnosticades”

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Laura Herrero: “S’estima que a Catalunya només l’1% de les persones celíaques estan diagnosticades”

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

L’Associació Celíacs de Catalunya treballa des de fa 37 anys representant al col·lectiu celíac davant entitats i organismes públics i privats, oferint informació i assessorament per millorar la seva qualitat de vida.

La Laura Herrero és la Responsable de Comunicació de l’Associació Celíacs de Catalunya, una entitat fundada l’any 1977 que agrupa actualment uns 10.000 celíacs i celíaques de Catalunya.

Quantes persones hi ha a Catalunya diagnosticades amb celiaquia?

S' estima que a Catalunya hi ha en aquests moments 75.000 persones celíaques, de les quals només estan diagnosticades un 1%.

Quines conseqüències té ser intolerant al gluten?

Des del moment en que una persona celíaca és diagnosticada, seguint una dieta estricta sense gluten, pot dur una vida completament normal. El problema el trobem en les persones celíaques que, o bé són asimptomàtiques, o bé no han estat diagnosticades correctament. Si es donen aquests cassos, les persones celíaques poden arribar a patir un limfoma, o càncer de colon, perquè malgrat no tinguin símptomes, el gluten els hi està danyant l’intestí.

Els símptomes que pot patir una persona celíaca són molt variats, i poden tenir relació amb diferents disciplines mèdiques. Els més comuns són mal de panxa, vòmits, retard en el creixement en els més petits, irritabilitat... També anèmies ferropèniques, transaminases elevades, caiguda de dents. I en les dones avortaments reiterats.

Com pot una persona diagnosticada portar una vida normal?

Simplement duent al llarg de tota la seva vida una dieta sense gluten estricta.

On es poden adquirir els aliments que necessita?

Cada vegada hi ha una major oferta d'aliments sense gluten, i gairebé totes les cadenes de distribució tenen línies als seus establiments amb aquests productes que, això sí, continuen sent molt més cars que la resta. Es calcula que una persona amb celiaquia gasta 1.600 € més a l'any que una persona sense intolerància al gluten.

La societat està conscienciada sobre les intoleràncies i al·lèrgies alimentàries?

Sí, però encara queda molta feina a fer. Per exemple, només el 2,7% dels restaurants a Catalunya estan certificats com restaurants que serveixen algun plat per celíacs a les seves cartes.

Quan comenceu a treballar?

L’Associació Celíacs de Catalunya, és una entitat constituïda a l’any 1977, és la primera organització creada a Espanya en defensa dels interessos de les persones celíaques. Des de l’associació representem al col·lectiu celíac davant d’entitats i organismes públics i privats , i els oferim informació, formació i assessorament per aconseguir una millor qualitat de vida, a ells i a les seves famílies.

Vam ser declarats Entitat d’Utilitat Pública a l’any 1982, i agrupem actualment a més de 10.000 celíacs i celíaques d’arreu de Catalunya.

Quins objectius teniu?

Els nostres objectius són acompanyar i donar suport al celíac i la seva família; contribuir a la seva normalització social; fomentar la investigació mèdica; treballar amb organismes públics per millorar la legislació i impulsar campanyes de sensibilització als sectors involucrats.

Entre els actors als que volem sensibilitzar hi ha restauradors, productors i distribuïdors.

Què oferiu?

Bàsicament oferim assessorament sobre què fer quan es menja fora de casa - col·legis, empreses, hospitals, hotels, restaurants, avions -; impartim conferències i jornades mèdiques amb la col·laboració d’especialistes reconeguts; cursos i tallers de cuina per experts en l’alimentació sense gluten; informació sobre la dieta sense gluten: com seguir-la i establiments on adquirir els productes aptes; informació sobre les nostres associacions homònimes, a nivell nacional i internacional; informació sobre restaurants aptes per celíacs; informació periòdica i actualitzada sobre celiaquia; edició de diferents llistes d’aliments sense gluten tipus gelats, artesans, llaminadures, torrons i productes de Nadal.

També organitzem activitats de convivència, relació i trobades que permeten l’intercanvi d’experiències i coneixement entre els socis, adults i nens.

Més informació a Associació Celíacs de Catalunya.

Afegeix un comentari nou